JE LI MU TERMINATOR NEŠTO U RODU?

Ovaj je vješti robot sam sebe naučio vrtiti plastičnu cijev punu zrnaca kave

 Screenshot/YouTube / Screenshot/YouTube

Tim inženjera sa Sveučilišta u Washingtonu razvio je robotsku ruku koja s određenom dozom umijeća može manipulirati predmetima, prenosi britanski Wired.

Roboti su do sada operirali, išli na Mars, detektirali bombe i bili recepcioneri u vašem hotelu, no do danas nisu mogli držati olovku te vrtiti i manipulirati s njom. Sada je i to moguće.

Ruka tima sa Sveučilišta iz Washingtona 'ne samo da može s umijećem manipulirati predmetima, ona može i učiti iz svog iskustva'. To znači da joj nije u svim trenucima potrebno ljudsko vodstvo da bi izvršavala zadatke.

'Manipulacija rukom je jedna od najtežih stvari za robote', rekao je vođa tima Vikash Kumar. 'Mnogi roboti danas imaju sposobne ruke, no te su ruke nekad jednostavne konstrukcije te uključuju gume za odštopavanje ili kliješta.'

Inženjeri su kompjuterskom simulacijom prvo analizirali pokrete ljudske ruke dok vrti plastičnu cijev puno zrnaca kave. Nakon toga su analizirane pokrete putem algoritma primjenili na robota. Svakim sljedećim pokušajem robotska je ruka postajala sve sposobnija u manipuliranju predmetom. Inženjeri su taj proces usporedili s pisanjem zadaće, gdje se ponavljanjem istovrsnih zadataka postaje sve bolji i brži u izvršavanju istih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 23:55