ŠPIJUNSKI SKANDAL

OPREZ! Isključili ste lokacijske usluge na iPhoneu? Nema veze, i dalje bilježi gdje ste!

 Sipa
Podaci o lokaciji prikupljaju se preko signalnih repetitora i izvora bežičnog interneta i, kako se čini, ne šalju se natrag Appleu

Jedan od najpoželjnijih mobilnih telefona na svijetu našao se na udaru javnosti kada je otkriveno da iPhone pomoću tajnog dokumenta (filea) bilježi sve što njegov vlasnik radi, uključujući i kretanje te lokacije na kojima se nalazi. Ukoliko vam netko ukrade iPhone do tih podataka, koji mogu ići i do godinu dana unatrag, nije nimalo teško doći.

Predstavljeno je i nekoliko rješenja, poput onog da sigurnosnu kopiju iPhonea zaštititite lozinkom. Ipak, to prave profesionalce ne bi spriječilo u pristupu podacima.

Sada je, međutim, otkriveno kako iPhone skuplja i pohranjuje informacije o lokaciji čak i kada su lokacijske usluge isključene. Test su proveli novinari Wall Street Journala .

Podaci o lokaciji prikupljaju se preko signalnih repetitora i izvora bežičnog interneta i kako se čini ne šalju se natrag Appleu.

Informatički div koji proizvodi iPhone nije želio komentirati otkriće novinara WSJ-a.

No, činjenica da iPhone skuplja i pohranjuje lokacijske informacije, čak i kada je ta vrsta usluge ugašena, sigurno će obnoviti pitanje koliko su dobro korisnici obaviješteni o podacima koje prikuplja njihov telefon.

Prošlotjedno otkriće dvojice stručnjaka Petea Wardena i Alasdaira Allana zabrinulo je mnoge korisnike iPhona jer strahuju da bi se podaci na uređaju mogli koristiti protiv njih. Republikanac Edward Markey već je pozvao američki kongres da zatraži istragu oko toga upozorivši da su najugroženija upravo djeca. Seksualni predatori vrlo lako mogu doći do lokacije djece ukoliko im hakiraju iPhone.

Osim toga, WSJ objavio je i kako uređaji pokretani Googleovim operativnim sustavom Android također šalju povratne informacije Googleu.

K tome, istraživanje WSJ-a od prošle godine pokazalo je da neke aplikacije idu i korak dalje dijeleći lokacijske i osobne informacije trećim strankama koje ih potom koriste bez znanja i odobrenja korisnika.

Iako su i Apple i Google izjavili su da su podaci koji dobiju s uređaja anonimni te da njihovo slanje korisnici mogu isključiti ukoliko ugase lokacijske usluge, sada da se pokazalo kako to nije točno.

Novinari WSJ-a istraživanje su proveli na najnovijem iPhoneu 4 koji je prije toga vraćen na tvorničke postavke te ga je pokretao najnoviji operativni sustav. Isključili su lokacijske usluge, koje su u početku uvijek uključene, i ponijeli uređaj do mjesta na kojima do sada s njime nisu bili. Tijekom više sati istraživanja iPhone 4 je nastavljao s prikupljanjem podataka koji su uključivali koordinate te vrijeme.

Važno je napomenuti kako se nije radilo o točnim koordinatama lokacije već o onima udaljenima nekoliko kilometara. Također, uređaj nije zabilježio koliko se vremena provelo na određenoj lokaciji.

Drugi su tehnološki stručnjaci također napravili isti test te ga objavili na svojim internetskim stranicama i blogovima, a autentičnost podataka novinara WSJ-a potvrdio je i neovisni stručnjak Ashkan Soltani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 10:15