ŠUŠKA SE ŠUŠKA

Novi iPhone zvat će se 4S i imat će veći ekran, jači procesor i koristit ćemo ga kao kreditnu karticu?

Premijera se očekuje na početku jeseni, iako je jedan od distributera Applea za Veliku Britaniju izjavio kako novi iPhone u Europu dolazi 21. studenog

Iako nas do predstavljanja novog Appleova iPhonea dijeli još nekoliko mjeseci, internet je prepun nagađanja karakteristika najpopularnije smartphonea na svijetu.

Izdvojili smo nekoliko karakteristika koje se najčešće spominju u brojnim izvorima.

1. IME I IZGLED

Najčešće ime koje se koristi za novi iPhone je iPhone 5, no prema informaciji časopisa Forbes ipak se neće tako zvati. Navodi se kako će nadolazeći Appleov mobitel nositi ime iPhone 4S, a tek generacija poslije njega dobit će brojku 5.

Sam izgled novog iPhonea bit će sličan aktualnoj generaciji. Zadržat će gumbe za podešavanje glasnoće zvuka, HOME tipku i onu za gašenje kao i 3.5 mm ulaz za slušalice te dvostruki mikrofon. Nekoliko promjena u arhitekturi kućišta podsjećat će na iPhone 3GS, no samo tijelo mobitela bit će 3 milimetra tanje od iPhonea 4. Premjestit će se antena kako ne bi bilo problema sa signalom.

2. NFC tehnologija

NFC tehnologija ili near-field communication kojom će navodno novi iPhone biti opremljen omogućit će korisnicima da telefon koriste umjesto kreditne kartice. Vjerojatnije je međutim da će Steve Jobs pričekati još neko vrijeme s uvođenjem NFC-a dok ne postane široko dostupan.

3. EKRAN

Svakom generacijom dolazi i kvalitetniji ekran stoga ne moramo sumnjati da će i novi iPhone 4S/5 imati bolji zaslon od prethodnika. Ako je suditi prema kućištima za novi iPhone, koja su se pojavila na internetu, Appleova uzdanica imat će ekran preko cijele prednje strane, od ruba do ruba. Ekran će dobiti i veću rezoluciju (960 x 640 piksela), a procjenjuje se kako bi mogao biti velik između 3,7 do 4 inča (10,1 centimetara).

4. KAMERA

U odnosu na iPhone 4 njegov će nasljednik dobiti 8 megapikselnu kameru s autofokusom te dvostrukom LED bljeskalicom. Također, bljeskalica se više neće nalaziti pored oka kamere već na suprotnom kraju kućišta. Snimat će i HD filmiće u kvaliteti 1080p HD pri 25fps te 720p pri 30fps.

5. PROCESOR I MEMORIJA

iPhone 5 će navodno imati 60 posto brži procesor od 'četvorke' jer će koristiti Appleov A5 Dual Core procesor radnog takta 1.4 GHz (neki izvori spominju slabiju verziju 1,2 GHz). Imat će i dvostruko više radne memorije. Promjene u hardwareu doprinijet će značajnom poboljšanju performansi. Također, nagađa se kako će biti puštena dvije verzije - 32GB i 64GB memorije.

6. BATERIJA

Baterija će također dobiti značajno poboljšanje - izdržat će čak 14 sati na 3G mreži te 7 sati na 4G mreži. Savršeno za zahtjevno korištenje. U stand-byju će navodno biti 420 sati ili 17,5 dana!

7. MREŽE I POVEZIVOST

Cijeli spektar mreža - WiFi/UMTS/HSDPA/HSUPA/3G/HSPA+/4G, GSM, Bluetooth. Navodno će imati i ugrađeni GPS koji neće zahtjevati pristup internetu.

8. DATUM IZLASKA

Premijera se očekuje na početku jeseni, iako je jedan od distributera Applea za Veliku Britaniju izjavio kako novi iPhone u Europu dolazi 21. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 10:45