APPLEOVA KONFERENCIJA

NOVI IPHONE IMAT ĆE SKENER OTISKA PRSTA OD SAFIRA Američki tehnološki div predstavio nove proizvode

 Twitter

Prošlo je točno godinu dana odkad je predstavljen iPhone 5. Samim tim danom počeli su i tračevi o njegovom nasljedniku. Danas u Cupertinu, pokraj samog sjedišta Applea dočekan je i novi iPhone pod imenom iPhone 5S. A većina tračeva koja su se pojavila u novinama i portalima pokazali su se istinitima, a nam Applea je danas odlučio pokazati što se to točno krije u njihovom najsnažnijem proizvodu.

Još prošloga ljeta, Apple je odlučio kupiti AutheTec, kompaniju koja se bavi razvojem digitalnih skenera. A njihove namjere odmah su bile jasne i danas potvrđene. Novi iPhone će na svom glavnom gumbu imati ugrađeni skener, uz novi ukrašeni rub. Njime će svaki korisnik moći otključavati svoj uređaj, kupovati nove aplikacije, muziku, filmove bez potrebe za ukucavanjem šifre kao do sada. Izrađen od grafita, otporan je na grebanje, a sam senzor će moći pročitati vaš otisak iz bilo kojeg kuta.

Osim nove tehnologije, Apple se orijentirao na preostale dvije kompnente telefona - kameru i procesor. Uz pomoć novog A7 procesora, iPhone 5S je prvi smart-telefon na će raditi na frenkvenciji od 64 bita. Također će imati daleko bolju i napredniju grafiku i sveukupno je "više nego duplo brži od 5ice", kako su protumačili iz Applea. Baterija je poboljšana, koliko treba biti da vrti cijeli sustav, no izgleda da neće biti promjene u njenom trajanju.

Sljedeća na redu bila je kamera. Uz novo objektiv, bjeskalicu senzor, manju blendu i dodatatk µ pixela, kamera dobiva novitete u slikanju i snimanju videa. Phil Schiller nam je demonstrirao i njene nove softverske mogućnosti poput bržeg okidanja i snimanjem slow motion videa.

Osim ovog iPhonea, Apple je predstavio i svoj nisko-budzetni smartphon, iPhone 5C koji će biti za duplo jeftiniji nego novi 5S i ujedno savršeno oružje za Appleovim proširenjem monopola. 5C će imati iste komponete kao i iPhone 5, koji od također od danas prestaje sa proizvodnjom. Novi 5C biti će u plastičnom kućištu, naravno ne onim jeftinim, te će izaći u 5 veselih boja - zelena, bijela, svijetlo plava, breskvasta i žuta.

Uz dva nova prozivoda, Apple je započeo današnju predstavljajući novi iOS 7 software koji je će svima vlasnicima iPhonea (4, 4S i 5) i iPada (2 nadalje) biti dostupan za besplatni download 18.09. Zanimljivo, betu koja je bila dostupna ovoga ljeta skinulo je preko 100 milijuna korisnika. Sa prodanih 700 milijuna iOS uređaja, novi iOS uskoro će postati najpopularniji software.

Kronologija prezentacije

20:11 - Za sam kraj dolazi i Elvis Costello.

20:06 - Početna cijena za 16GB iPhone 5S je $199, 32Gb je $299, a ovaj najveći od 64GB za $399. Baš kao i 5ica kada je izašla.

AFP/Getty Images

Novi iPhone 5S bit će dostupan 20.09 u Americi, Australiji, Kanadi… a do kraja godine u preostalih 100-tinjak zemalja diljem svijeta.

Tim Cook se vraća na pozornicu kako bi zaključio današnju pressicu. No prije samog kraja, želi nam pustiti i nove reklame.

19:58 - Na videozidu su slike čitača kreditnih kartica, ključevi, alarmni sustavi, povećalo, lisnice… Svi znamo što slijedi - najiščekivaniji dodatak novog iPhone - skener otiska!

Novi glavni gumb koristit će se kao skener. S njime ćete moći otključavati telefon, kupovati aplikacije, filmove, muziku i slično!

AFP/Getty Images

Napravljen je od safira tako da će ostati očuvan i neizgreban.



Live streaming video by Ustream

S novim video demom, John Ive nam pokazuje kako zapravo skener funkcionira.

AFP/Getty Images

----------------------------------------

19:51 - Na redu je i poboljšana kamera s 15% većom površinom senzora.

"Više piksela = bolje slike" piše na videozidu. Uz novi senzor, dolaze i nove mogućnosti kamere.

"Kada okinete fotografiju, iPhone ih zapravo napravi nekoliko, pa sam izabere onu najbolju".

iPhone je oduvijek imao nešto slabiju, zapravo lošiju bjeskalicu. Nove (i to dvije) bjeskalice rade tako da jedna šalje "tople" boje, a druga "hladne" te biraju onaj najbolji ton.

Dolazi i novi mod snimanja fotografija - burst mode koji snima i do 10 fotografija u sekundi. A tu je i novi način snimanja filmova u slow motionu, do 120 slika u sekundi.

19:47 - Tim Cook upravo objašnjava kako će se u novom uredaju naći i novi procesor zvan M7, onaj koji će "pomoći" glavnom, a služi za praćenje pokreta, novi accelometar, kompas. A time dolazi i nova generacija fitness aplikacija i slično.

Naravno, nova baterija bit će bolja nego prijašnja. No nikakvu usporedbu nam nisu pripremili iz Applea.

19:43 - Počinje prikazivanje demo igrice Infinity Blade III, no svi gledaju u onaj novi glavni gumb koji bi trebao biti skener prsta. Publika je pokazala svoje oduševljenje brzinom telefona i grafikom koju su vidjeli uz jedan veliki aplauz.

19:39 - A sada o procesorima. Novi iPhone pokretat će A7 64-bitni chip (prvi i jedini samo za smartelefone). iPhone 5S biti će dvostruko brži zahvaljujući novom procesoru, a grafički i do 56 puta brži nego njegov prethodnik.

19:34 - Još ništa od datuma izlaska, ali sljedeći na redu je iPhone 5S, 'najnapredniji telefon ikada napravljen'.

Dolazi u tri boje - crna (slate), srebrna i zlatna. Ništa od najavljivane grafitne boje.

19:31 - Na redu je i video na kojem glavni dizajner i vice predsjednik Applea, John Ive govori o novom iPhone 5C. Nadamo se i datumu izlaska ubrzo nakon toga.

19:29 - Novi iPhone 5C imati će sve funkcionalnosti kao i "obična" 5ica. Imat će istu stražnju kameru, isti procesor, nešto bolju bateriju i bolju prednju kameru za skajpanje, odnosno FaceTime, s vašim bližnjima.

Početna cijena iPhone 5C u Americi (uz ugovor na dvije godine) je 99$ (16GB memorije), a bolji model od 32GB je 199$.

19:23 - I počinje hit ovogodišnje konferencije - novi iPhone!

"Prijašnjih godina spustili bi cijene starijih modela, ove godine to nećemo napraviti." Mijenjamo iPhone 5 sa nova dva dizajna!

Prvi dizajn je 5C, jeftiniji telefon u 5 novih boja - zelena, bijela, plava, crvena i žuta.

Foto: Twitter

--------------------------------------------

19:22 - Svih pet aplikacija iWork (iPhoto, iMovie, Pages, Numbers i Keynote) bit će besplatni sa svakim novim uređajem.

19:18 - IOS 7 bit će dostupan svima za tjedan dana, 18. rujna!

Tim Cook se vraća na stage i predstavlja novi iWork (Appleova verzija Microsoftovog Officea).

--------------------------------------------

19:17 - Craig Frederighi, vice predsjednik Appleove softwareskog pogona, došao je na pozornicu.

"Odkad smo izadli iOS 7 betu, 100 milijuna korisnika požurilo je staviti tu verziju na svoje mobitele." počinje Federighni s demom novog softwarea.

Novi, moderniji dizajn, nove funkcionalnosti kamere, novi zvukovi, web-preglednik, širi i još 200-tinjak novih sposobnosti dio su softwarea koji bi trebao biti uskoro dostupan (još čekamo potvrdu).

19:13 - Cook predstavlja i novi redizajnirani dućan u Stanfordu, Kaliforniji. Osim redizajniraog dućana, Apple je u lipnju najavio i novi redizajnirani OS koji bi uskoro svi iPhone vlasnici trebali imati na svojim uređajima.

"Sljedeći mjesec šaljemo nas 700 milijuntni iOS proizvod" kaze Cook.

"Čim izdamo update, već znamo da će to opet biti najpopularniji software na tržištu."

19:09 Kao i očekivano, prezentacija počinje sa stvarima koje nas ne interesiraju toliko kao novi proizvodi.

Na redu je iTunes Festival, već poznati festival od 2007. koji traje po mjesec dana.

A Cook počinje pričati i o širenju Appleovih proizvoda po cijelome svijetu. Kao što je već poznato, Apple već mjesecima fokusira svoje snage na Azijsko tržište, pretežito Kinu.

19:03 Počela je još jedna Appleova konferencija. Odmah na početku, Jobsov nasljednik Tim Cook dolazi na pozornicu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:36