SENZACIONALNI SMARTWATCH

Nisu više samo telefoni pametni, nego i satovi

Mobiteli nisu jedini elektronički uređaji koji su u posljednje vrijeme postali pametni ; pridružuje im se i sve više satova. Iako korijene tog pokreta možemo pronaći još u legendarnim Casiovim satovima s kalkulatorima iz 80-ih godina prošloga stoljeća, današnji smartwatchevi su nešto sasvim drugo. Prošle je godine na tržište dospjelo nekoliko modela, a izgleda da će ove godine biti prava navala pametnih satova, barem ako je suditi prema tome koliko ih je predstavljeno na nedavnom sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu.

Plod Kickstera

Jedan od najzanimljivih smartwatcheva sa sajma je, primjerice, Pebble, plod Kickstartera, kompanije koja financira projekte putem “crowd fundinga” i za koji već postoji 85 tisuća prednarudžbi. Taj projekt, inače, postao je svojedobno pravi fenomen na Kickstarteru, jer je bilo planirano da se prikupi oko 100 tisuća dolara mjesečno kako bi se u San Franciscu proizvelo nekoliko tisuća satova. No, interes je doslovno eksplodirao pa je prikupljeno čak 10 milijuna dolara i proizvodnja je morala biti preseljena u - a kamo drugdje - Kinu. Pebble dolazi u nekoliko boja, teži samo 38 grama i može se spojiti sa svim pametnim telefonima koji rade na Appleovu operativnom sustavu iOS ili na Googleovu Androidu, ima Bluetooth, akcelerometar, e-paper zaslon i vodootporan je. Glavna značajka Pebblea je što ima brojne varijante za izgled lica, odnosno za prikaz vremena: može biti klasični sat s kazaljkama, digitalni sat s prikazom vremena brojkama ili vrijeme može prikazivati binarno, s crnim i prozirnim točkama.

Preko toga sata vlasnik će moći vidjeti kada mu je pristigao poziv, provjeriti elektronsku poštu ili poruke. Pebble će se prodavati direktno putem stranice getpebble.com, a koštat će 150 američkih dolara. Isporuka počinje 23. siječnja.

Telefon u džepu

Jednako mnogo pažnje privukao je i I’m Watch, koji je lansiran još prošlog ljeta, ali je na CES-u dobio poboljšano sučelje i mogućnost instaliranja aplikacija. Dolazi ili sa zlatnim ili s titanskim kućištem te s narukvicama u raznim bojama. Radi na specijalnoj verziji Androida, nazvanoj i’droid 2, putem koje se može Bluetoothom spojiti s pametnim telefonima i na svoj zaslon povući mailove, poruke s Facebooka, SMS poruke i slično. Štoviše, preko njegovih zvučnika i mikrofona mogu se obavljati i pozivi, tako da telefon može cijelo vrijeme ostati u džepu. Krug od pet najzanimljivih pametnih satova predstavljnih na CES-u zatvaraju Cookoo, Leikr i Martian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:24