NA APARATIMA

Najiskreniji domaći youtuber otkrio nam je koliko zarađuje i smeta li mu kad ga zovu besposličarem

Filip Pavić i Domagoj Martinko

 Jutarnji List/Hanza Media
Novinar Filip Pavić razgovara s najneobičnijim domaćim youtuberom Domagojem Martinkom - Dukijem

Kako zapravo izgleda život i rad u hrvatskom kutku YouTubea, platforme koja je nedavno postala druga najposjećenija u Hrvatskoj, nakon Googlea, otimajući tu titulu Facebooku.

Novinar Filip Pavić razgovara s najneobičnijim domaćim youtuberom Domagojem Martinkom - Dukijem u novoj epizodi podcasta Jutarnjeg lista ‘Na aparatima‘ - o tome kako živi prosječni hrvatski youtuber, koliko zarađuje, kako postaje viralan, što najbolje prolazi kod domaće publike i kako se nosi sa stigmom besposličara.

image

Domagoj Martinko

Jutarnji List/Hanza Media

"Tako su bake nekada Elvisa nazivale đavlom, ali sve se to promijenilo pa će tako i imidž online zabavljača", govori Duki.

Duki se poslom youtubera bavi posljednjih osam godina, među najdugovječnijim je youtuberima u Hrvatskoj i ima 50.000 pretplatnika na kanalu jednostavnog imena ‘duki‘. Najpoznatiji je kao alter-ego, neobična internet persona koju je stvorio - Dupetronik, obučen u ljubičasti spandeks i biciklističke naočale, radi skečeve i snima pjesme i spotove. Neke je pogledalo više od milijun ljudi. Na pitanje kako bi on opisao to čime se bavi, odgovara da nema nikakvu posebnu nišu nego je njegov sadržaj spajanje svih stvari koje ga zanimaju: videomontaža, glazba, komedija, videoigre.

image

Domagoj Martinko

Privatni Album/

Što se tiče biznis strane tiče, Duki kaže da se zarada svakog kanala u Hrvatskoj, ugrubo, računa preko takozvanog CPM-a ili "cost per mile", odnosno zarade na svakih tisuću pregleda videa.

Kako se zapravo zarađuje, koliko Duki zaradi mjesečno, tko su najpopularniji YouTube kreatori u Hrvatskoj, kakav sadržaj najbolje prolazi i zašto je na YouTubeu malo toga realno, a sve napravljeno s agendom - pogledajte u novoj epizodi ispod.

Cijelu epizodu pod nazivom Razgovor s najneobičnijim domaćim youtuberom možete pogledati i na YouTube kanalu Jutarnjeg lista.

Podcast ‘Na aparatima‘ bavi se temama tehnologije, društva i budućnosti. Pratite nas na vašim najbližim aparatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:15