UPOZORENJE IZ IBM-A

KORISTITE LJUBAVNE APLIKACIJE? Hakeri bi vas mogli pratiti, prisluškivati i isprazniti vam novčanik!

 Flickr

Prema istraživanju koje je proveo IBM, ljudi koji koriste aplikacije za pronalaženje drugih samaca, poput popularnog Tindera, izloženi su velikoj opasnosti od hakiranja, špijuniranja i krađe podataka.

Čak 26 od 41 aplikacije koju su provjerili stručnjaci iz IBM-a u sebi sadrži ključne sigurnosne propuste, koji bi mogli omogućiti zlonamjernim hakerima da ukradu osjetljive podatke, ili čak da potajno uključe kameru ili mikrofon na mobitelu, čime bi ga pretvorili u uređaj za prisluškivanje.

Moguće bi bilo i koristiti GPS podatke i otkriti gdje se vlasnik mobitela točno nalazi, a moglo bi se ukrasti i podatke o online plaćanjima, te iskoristiti račun vlasnika za kupovinu putem drugih appova ili web stranica.

IBM na ovu opasnost posebno upozorava tvrtke, čiji zaposlenici nerijetko koriste iste uređaje u poslovne i privatne svrhe, što otvara mogućnost krađe osjetljivih poslovnih informacija.

Ipak, na popisu ‘opasnih’ nisu tri najpopularnije aplikacije - Match, OkCupid i Tinder, pa korisnici tih servisa mogu mirno nastaviti potragu za usputnim partnerom ili srodnom dušom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:36