NOVE TEHNOLOGIJE

JUTARNJI NA SAMSUNG FORUMU U MONTE CARLU Koje tehnološke inovacije priprema najuspješnija korejska tvrtka?

 Ilija Matanović

MONTE CARLO - Trećina Europe danas posjeduje Samsungov televizor i naša paleta za 2016. godinu naslanja se na tradiciju koja traje od kraja 60-ih godina, kada smo proizveli prvi crno-bijeli televizor - rekao je europski šef Samsungova marketinga David Lowes na jučerašnjoj konferenciji Samsung Forum u Monte Carlu.

Pokazana je cijela paleta novih SUHD televizora s tehnologijom Quantum Dot Display s razlučivošću 2016p te značajkom High Dinamic Range, koja donosi bolju sliku u svim uvjetima osvjetljenja prostorije. Od ožujka nadalje u prodaji će biti više od 20 SUHD televizora, u rasponu veličina od 43 pa sve do 98 inča. Predstavljen je i novi dizajn daljinskog upravljača sa znatno manje tipki, ustvari, samo s onim najosnovnijim, no svejedno je moguće upravljati svim funkcijama. Istraživanja su, naime, pokazala da korisnici upotrebljavaju samo nekoliko tipki.

Kako na tržište dolazi sve više 4K sadržaja - najavljeno je partnerstvo s 20th Century Foxom - Samsung je predstavio UltraHD Blu-Ray reproduktor, sposoban za prikazivanje 4K razlučivosti na televizorima.

Osim budućnosti televizije i snažnog naglaska na virtualnu stvarnost s nedavno u prodaju puštenim uređajem Gear VR, Samsung je prikazao i brojne druge novitete iz svoje game uređaja i usluga. Najavljeno je da će uskoro u Europi napokon postati dostupna usluga za mobilno plaćanje Samsung Pay, prvo u Velikoj Britaniji i Španjolskoj, ali i sljedeća generacija pametnih telefona Galaxy S.

- Više od polovice stanovništva Europe posjeduje pametne telefone i veliko je pitanje odakle će doći novi rast. Mi mislimo da će doći iz inovacija. Prosječni korisnik pametni telefon pogleda 85 puta dnevno i na njemu je čak 5 sati dnevno - najavio je David Lowes, šef marketinga Samsunga za Europu, koji je najavio da će 21. veljače u Barceloni uoči sajma Mobile World Congress biti predstavljen novi Samsungov flagship mobitel Galaxy, ali nisu otkriveni nikakvi detalji.

- Sve što mogu reći jest da će to biti najbolji Galaxy dosad - rekao je.

Najavljene su luksuzne edicije pametnih satova Gear S2 s dodatkom Classic, koji su izrađeni od čelika pozlaćenog ružičastim zlatom, kao i drugi, obloženi platinom. Najavljen je 12-inčni tablet s Windowsima 10, Galaxy TabPro S, s baterijom koja traje 10 sati, a u Europu stiže 4. ožujka.

Sukladno usmjerenju na internet stvari, Samsung je veliku pozonost posvetio kućanskim aparatima i načinu na koji olakšavaju život korisnicima. Južnokorejska je tvrtka još prije najavila da će do 2020. godine svi njihovi uređaji biti međusobno povezivi i to je u korijenu svih njihovih novih kućanskih uređaja. Ovoga mjeseca u Europi tako počinje prodaja strojeva za pranje rublja s funkcijom Ad Wash, kod kojih je moguće dodati odjeću u pranje nakon što je ciklus već počeo i povezivi su s pametnim telefonima. Također, u Monacu je prikazana i serija hladnjaka Family Hub, predstavljena nedavno na sajmu Consumer Eletronics Show u Las Vegasu. Family Hub je hladnjak koji bi trebao biti "baza cijele obitelji" - ima Wi-Fi pa je povezan s pametnim telefonima, a kako je u unutrašnjosti opremljen s tri kamere, i u dućanu je lako vidjeti što od namirnica u hladnjaku nedostaje. Usto može puštati glazbu, prikazivati recepte, obavještavati o isteku roka trajanja i slično. Predstavljena je i tehnologija Twin Cooling s pet načina hlađenja, koja donosi do 70 posto više vlage u unutrašnjost hladnjaka.

Tvrtka je prikazala i robotski usisavač Powerbot Pro, koji je, naravno, također povezan s pametnim telefonom i uvijek mu se može zapovjediti kada da počne čistiti i što da čisti. U Europu dolazi u ožujku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 06:33