ZA SAMO 2 TJEDNA!

Hoće li novi iPhone zamijeniti vaš novčanik? Uz NFC čip moći ćete plaćati jednim jedinim pokretom ruke!

 9to5mac.com
Za novi iPhone najavljuju se i veći i tanji ekrani i sasvim novi 'dock connector'

iPhone je već zamijenio digitalne fotoaparate, MP3 playere i prenosive konzole za igrice, a sljedeća važna stvar koju bi mogao zamijeniti je – vaš novčanik.

Unatoč velikoj tajnosti koja uvijek obavija sve Appleove proizvode u fazi razvoja, procurile su navodne fotografije unutarnjih dijelova novog iPhonea, čije lansiranje na američko tržište se očekuje već 12. rujna. Stručnjaci i amateri prema njima zaključujući da će u najnoviji iPhone biti ugrađena NFC kartica, a upravo to je ono što bi korisnicima trebalo omogućiti plaćanje jednim jedinim pokretom ruke.

Taj bi čip korisnicima zapravo zamijenio kreditne ili debitne kartice, no samo za plaćanje manjih iznosa. NFC tehnologija je zamijenila čipove za koje morate unijeti pin i za čitavu transakciju potrebno je samo karticom mahnuti ispred skenera. Ova tehnologija već je u upotrebi na nekim debitnim karticima.

Apple neće biti prva tvrtka koja će u svoje mobilne uređaje uključiti NFC, s obzirom da je Google već to učinio. No trendovi pokazuju da je upravo Apple taj koji mora prigrliti neku tehnologiju da bi ona postala doista popularna.

Osim 'iNovčanika', NFC ima i druge primjene, kao što je instantno prebacivanje dokumenata ili fotografija između dva telefona jednostavno tako da ih se 'kucne' jedan o drugi. Već postojeći primjer je Samsungova 'Beam' opcija na nedavno plasiranom Galaxy3 mobilnom uređaju.

Iako bi NFC bio najveći novitet novog iPhonea, najavljuju se veći i tanji ekrani i novi 'dock connector', koji je zapravo stanjena verzija podatkovnog porta i porta za struju na prethodnim generacijama iPhone i iPad uređaja.

I sam novi iPhone uređaj trebao bi biti tanji, s obzirom da bi dodirni senzori trebali biti ugrađeni u LCD displej, što bi eliminiralo touch-screen sloj koji se nalazi u sadašnjim iPhoneima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:41