ZANIMLJIVI GADGETI

Apple predstavio nove generacije svojih najpopularnijih uređaja i uveo radikalan novitet: Nema više SIM kartica

 Brittany Hosea-Small/AFP
Apple je na osnovnom iPhoneu 14 zadržao 60-hercni OLED panel, što je sada već pomalo ponižavajuće i graniči s bezobraštinom

Apple je danas u 19 sati po hrvatskom vremenu na događaju nazvanom "Far Out" predstavio nove generacije svojih triju najpopularnijih uređaja, među kojima je svakako najvažniji iPhone 14, ali je zato najzanimljiviji vjerojatno novi Apple Watch Ultra.

Regularni iPhone 14, u osnovi, izgleda jednako kao iPhone 13, i sprijeda i straga (leće kamera su jednako dijagonalno raspoređene). Prošlogodišnji model Mini je ispao iz igre; štoviše, Apple je shvatio da korisnici ne žele manje, nego još veće ekrane pa tako uz regularni iPhone 14 s ekranom od 6,1 inča sada dolazi iPhone 14 Plus s ekranom od 6,7 inča.

iPhone 14 dolazi u pet boja - crna, bijela, crvena, ponoćno plava i ljubičasta. Pomalo razočaravajuće, pogoni ga sistemski čip A15 Bionic, poznat s prošlogodišnjeg modela. I dalje je riječ o supermoćnom čipu, ali u ovom cjenovnom rangu kupci ipak imaju pravo očekivati više. Još nešto što su kupci trebali dobiti, a nisu jest "ProMotion", odnosno ekran s frekvencijom osvježavanja prikaza od 120 ili barem 90 herca.

image
Brittany Hosea-Small/AFP

Apple je na osnovnom iPhoneu 14 zadržao 60-hercni OLED panel, što je sada već pomalo ponižavajuće i graniči s bezobraštinom. U čemu je tolika frka? U tome što ekrani s višom frekvencijom osvježavanja donose dramatično uglađeniji prikaz slike i ugodnije svakodnevno korištenje, da ne govorimo o tome da je to značajka koja je već dugo prisutna na višestruko jeftinijim uređajima. I dalje će to zasigurno biti vrhunski ekrani, ali ni blizu toliko dobri koliko bi mogli i trebali biti.

Kamera je dvostruka, glavna ima povećani 12-megapikselni senzor, a uz nju dolazi i ultraširoka kamera, također sa senzorom od 12 megapiksela. Sprijeda je poboljšana selfie kamera koja bi trebala bolje raditi u slabijim uvjetima osvjetljenja i dobila je autofokus. Snimanje videa trebalo bi biti još kvalitetnije zahvaljujući poboljšanoj stabilizaciji.

Radikalan novitet

Za američke korisnike Apple je uveo prilično radikalan novitet - nema više utora za SIM karticu. Svi će telefoni u SAD-u dakle koristiti digitalne eSIM kartice. Dodatno, iPhone 14 moći će koristiti satelitsku vezu za slanje poruka i lociranje korisnika na područjima na kojima nema pokrivenosti mobilnom mrežom.

Značajka se zove "Emergency SOS via Satellite" i preko nje je moguće komunicirati s posebnim Appleovim timom, koji će potom kontaktirati hitne službe u slučaju nužde. Usluga će od studenog biti dostupna u SAD-u i Kanadi, prve dvije godine će biti besplatna, a potom - ili plati ili se moli da imaš signal. Uređaj ima i detekciju sudara i brojne druge sigurnosne i zdravstvene mogućnosti.

image
Brittany Hosea-Small/AFP

Cijena se nije promijenila u odnosu na lanjski model - počinje od 799 dolara za iPhone 14, a iPhone 14 Plus koštat će od 899 dolara nadalje. U Hrvatskoj - ako se ne dogodi neko nepredviđeno čudo, što je uvijek teoretski moguće, ali ne i osobito vjerojatno - te iznose treba već tradicionalno pomnožiti s 10. U tom slučaju, dakle, možete računati na to da će vas najmanje skup iPhone 14 koštati minimalno 8000 kuna. iPhone 14 u prodaju dolazi 16. rujna, a Plus verzija 7. listopada.

Kao što se i spekuliralo, iPhone 14 Pro jest redizajniran barem s prednje strane (stražnja je ostala ista). Telefon je dobio umanjeni "notch", odnosno urez u ekranu. Sada izgleda kao izduljena pilula i više nije spojen s vrhom ekrana, nego samostalno pluta pri vrhu. U "notchu" se i dalje nalazi "True Depth" kamera za otključavanje uređaja prepoznavanjem lica, kao i selfie kamera te drugi senzori.

‘Always On‘

Ovaj novi urez ima čak i naziv - "Dynamic Island", odnosno "dinamički otok". Mora se priznati da djeluje vrlo obećavajuće, jer je taj "otočić" dobio ogromnu količinu korisnih i zabavnih animacija.

Vizualno se mijenja na različite načine u različitim situacijama - recimo, proširi se horizontalno kada dođe notifikacija, napuše se kada vam prepozna lice, dramatično se poveća kada navigacija poručuje da trebate skrenuti, prikazuje rezultate utakmica na suprotnim stranama otoka… Dinamički je otok i interaktivan pa je preko njega moguće upravljati aplikacijama, a otvoren je i dizajnerima aplikacija koji će se zasigurno znati poigrati sa svim mogućnostima.

image
Brittany Hosea-Small/AFP

Pro dolazi u istim dimenzijama kao i regularni iPhone 14 - s ekranima od 6,1, odnosno 6,7 inča za Max verziju. Svjetlina ekrana bi, prema Appleu, trebala ići do astronomskih 2000 nita (prevedeno, bit će abnormalno svijetao). OLED panel Pro modela ima dinamički raspon osvježavanja ekrana od 1 do 120 herca, što znači da je vrlo uglađen u prikazu slike. Pro verzija ima okvir od čelika i dolazi u četiri boje - crnoj, srebrnoj, zlatnoj i ljubičastoj (ili kako je Apple zove - Deep Purple).

Apple je nakon godina i godina moljakanja od strane korisnika na iPhone 14 Pro dodao "always on" ekran, koji na zaključanom ekranu prikazuje vrijeme, datum, notifikacije i brojne druge podatke. iPhone 14 Pro dobio je novi sistemski čip Apple A16 Bionic sa 16 milijardi tranzistora. Apple tvrdi da je riječ o najbržem sistemskom čipu na bilo kojem pametnom telefonu dosad (a skloni smo im vjerovati, jer se dosad pokazalo da je to najčešće zbilja tako).

Kamera

Trostruka kamera je značajno promijenjena. Glavni senzor sada ima 48 megapiksela, a kod snimanja se četiri susjedna piksela spajaju u jedan veliki piksel, čime se opet dobije 12-megapikselni prikaz. Međutim, tim već dobro poznatim pristupom u svijetu mobilne fotografije dobiju se puno bolje fotografije pri slabijem osvjetljenju, ali i općenito više detalja, oštrine i dinamičkog raspona.

Ultraširoka kamera i dalje ima 12-megapikselni senzor s boljom mogućnošću snimanja pri slabijem osvjetljenju, a fenomenalni makro s iPhonea 13 Pro trebao bi biti još bolji. Telefoto kamera od 12 MP sada, u kombinaciji s glavnom kamerom, ima mogućnost zuma od 2X te od 3X. Snimanje videa također bi trebalo biti poboljšano i kao i regularni model ima unaprijeđenu stabilizaciju.

image
Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Što se tiče cijena one su i kod Pro verzija ostale iste kao prošle godine: od 999 dolara za manji iPhone 14 Pro, odnosno od 1099 dolara nadalje za iPhone 14 Pro Max (ponovno, ako cijene prebacimo u hrvatske okvire riječ je o početnom iznosu od 10-ak tisuća kuna). Još jedno razočaranje jest što se sve početne cijene odnose na modele s pohranom od 128 gigabajta, što je u današnjim uvjetima i s ovako moćnim kamerama doista premalo.

Doduše, pohranu je uvijek moguće proširiti uz nadoplatu, sve do 1 terabajta, ali ako to učinite s modelom Pro Max očekujte da ćete - u Hrvatskoj - trebati izdvojiti približno 15-ak tisuća kuna. Telefoni će se moći prednaručiti od 9. rujna, a isporuke počinju 16. rujna.

Apple je, usput, prikazao i cijelu liniju iPhonea koje još uvijek imaju u prodaji (sve cijene su, jasno, američke): iPhone SE od 429 dolara nadalje te iPhone 12 i iPhone 13 od 599 dolara nadalje. iPhone 13 je s tom cijenom tako postao jedan od najatraktivnijih telefona na trenutačnom tržištu.

Apple Watch

Apple Watch - najprodavaniji sat na svijetu - dobio je verziju 8. Na prezentaciji je Apple kao najvažnije značajke nove generacije svog sata istaknuo zdravstvene i sigurnosne aspekte softvera i senzora pošto se dizajn uređaja s punim nazivom Apple Watch Series 8 nije značajno promijenio u odnosu na lanjsku generaciju.

U prvom su planu stoga bile karakteristike uređaja koje utječu na zdravlje, sigurnost i fitness. Uveden je novi temperaturni senzor koji bi trebao bolje pratiti menstrualne cikluse žena. Naravno, kako je u SAD-u trudnoća trenutačno vrlo kompleksno pitanje zbog sve restriktivnijeg odnosa prema pobačaju, Apple je istaknuo kako je praćenje ovulacijskih ciklusa potpuno privatno i rezervirano samo za vlasnicu uređaja. Do podataka navodno ne može ni sam Apple.

Ugrađena je i nova značajka "Crash Detection", preko koje sat prepoznaje kada se vlasnik nađe u ozbiljnom sudaru u prometu. Apple Watch Series 8 tada automatski poziva hitne službe (za pretpostaviti je da je usluga trenutačno ograničena na SAD te eventualno još nekoliko većih zemalja).

image
Brittany Hosea-Small/AFP
image
Brittany Hosea-Small/AFP

Baterija sata trebala bi, kaže Apple, trajati 18 sati, a uveden je i novi način rada sa sniženom potrošnjom energije, koji bi trajanje baterije trebao produljiti na 36 sati. Naravno, u tom načinu se ograničavaju brojne usluge, a opcija se uvodi za sve Appleove satove od Watcha 4 nadalje. Najavljena je i značajka "međunarodni roaming" za sve verzije od Watch 5 nadalje.

Dolazi u 4 boje u aluminijskoj verziji - crnoj, srebrnoj, zlatnoj i crvenoj - te u tri boje u čeličnoj inačici - srebrnoj, zlatnoj i crnoj. Predstavljena je i čitava plejada novih remena i narukvica. Apple Watch Series 8 u SAD-u će koštati 399 dolara, odnosno 499 dolara za verziju sa SIM karticom. Dolazi 16. rujna.

No prilično drugačiji dizajn i koncept sata dolazi s novim modelom Apple Watch Ultra, koji je namijenjen ekstremnijim uvjetima korištenja. Ima 49-milimetarsko kućište od titanija s najvećim ekranom na Appleovim satovima dosad. Izgleda dosta moćno i pomalo neobično - kao da je obični Apple Watch napuhan u svim smjerovima, a na vrh je nadodan povećani ravni ekran.

Ima uvećanu digitalnu krunicu koja je zaštićena integracijom u kućište, skupa s funkcijskom tipkom. S druge strane kućišta nalazi se nova "akcijska" tipka žarko narančaste boje kojoj se može odrediti funkcija po želji. Sat ima dva zvučnika i tri mikrofona, svi modeli imaju SIM karticu i bateriju koja bi trebala trajati 36 sati te čak 60 sati uz štedni način rada koji bi trebao doći naknadno.

image
Brittany Hosea-Small/AFP
image
Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Apple Watch Ultra je otporan na vodu do 100 metara i certificiran je za određene funkcije ronilačkog računala s kojima bi mogao poslužiti čak i naprednijim roniocima, tvrdi američka tvrtka. Apple Watch Ultra će koštati - duboko udahnite - 799 dolara, odnosno oko 8000 kuna u Hrvatskoj i na tržište dolazi 23. rujna.

Najavljena je i nova generacija jeftinijeg sata Apple Watch SE, koji dolazi u srebrnoj, crnoj i zlatnoj boji. Dobio je 30 posto veći zaslon u odnosi na Watch Series 3, a vrlo je zanimljiva mogućnost da se Watch SE da djeci koja još nemaju mobitel, čime će dobiti mogućnost poziva i poruka predodređenim kontaktima te javljanja lokacije roditeljima. Koštat će 249, odnosno 299 dolara za SIM verziju.

Air Pods Pro

Predstavljena je i nova generacija bluetooth slušalica AirPods Pro. Vanjski dizajn je ostao manje-više isti, ali je došlo do ponešto promjena u unutrašnjosti uređaja. Apple je najavio značajku "Personalized Spatial Audio", pomoću koje bi se zvuk trebao prilagoditi svakom korisniku ponaosob.

I aktivno poništavanje buke trebalo bi biti, kažu iz Applea, dvostruko bolje od prošle generacije, a dodana je još jedna veličina silikonskih nastavaka za uši - XS. Napokon su dodane kapacitivne površine na bazi slušalica, pa je moguće podešavati jačinu zvuka bez diranja telefona, samo povlačenjem prstom po slušalicama.

Nove AirPods Pro trebale bi imati bateriju od 6 sati, odnosno ukupno 30 uz kutiju za punjenje. Cijena Appleovih TWS slušalica je 249 dolara, a dostupne će biti od 23. rujna.

image
Brittany Hosea-Small/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:38