MAMAC ZA JAKE KLIJENTE

SEKSI IZGLED: Nećete napredovati s dubokim dekolteom i jakim crvenim ružem

Pokazivanje previše kože u uredu samo privlači pozornost, a šteti vašoj karijeri

ZAGREB - Ako dekolte nije u opisu vašeg posla, nemojte ga ni nuditi, poručuje Elisabeth Squires, autorica knjige “A Guide to Your Girls”. Kaže kako su žene prestale pokazivati moć poslovnim odijevanjem i odabrale duboki dekolte i kratke suknje. Osim ako vam karijera ne počiva na grudima, vjerojatno je mudrije u uredu se osloniti na druge talente koje posjedujete.

Objašnjava kako misli da žene razumiju moć grudi općenito, ali misli da ne razumiju sva pravila. Upozorava da ćete pokazivanjem prevelikog dekoltea natjerati poslodavca da vas gleda na seksualan umjesto na poslovan način , što previše dekoncentrira. Pokazivanje nekoliko centimetara tijekom neradnih sati je u redu, ali upozorava: ako vam dekolte izgleda kao da će vaše grudi ovog trena iskočiti, otišli ste predaleko. Njezino je istraživanje pokazalo da pokazivanje previše “kože” u uredu djeluje tako da suviše skreće pozornost drugih, a šteti vašoj karijeri.

Obične profitiraju

Muškarcima su pokazane fotke žena u poslovnom okruženju, u raznim odjevnim kombinacijama i raznih veličina grudi. Kad su ih pitali koje su žene izgledale najprofesionalnije, većina je muškaraca odabrala diskretno odjevene žene srednje veličine grudi. Nije stvar u veličini grudi, nego u prezentaciji. Odustanite od pogleda na “izvol’te”.

Koketiranje i ostala seksualna ponašanja Žene koje šalju koketne e-mailove, nose kratke suknjice ili masiraju kolege na poslu dobivaju manji udio kolača kad je riječ o povišicama i promaknućima, prema istraživanju Tulane Universityja.

Čak 40 posto ispitanih magistrica poslovne administracije navelo je da su pokušale potpomoći svoju karijeru i napredovanje nekim od seksualnih ponašanja, primjerice, izazovno bi prekrižile noge ili se nagnule na stol kako bi šefu priuštile koji sočan pogled u dekolte.

Druga polovica navela je da nikada nije iskušala takva oružja, a upravo je ta skupina dobila prosječno više od tri promaknuća, za razliku od prve. Još je zanimljivije ako govorimo o novcu. One koje su se suzdržavale od seksi oružja godišnje su zarađivale od 75.000 do 100.000 dolara, a primanja žena koje nisu prezale od dekoltea i minice bila su korak niže na ljestvici primanja te su zarađivale od 50.000 do 75.000 dolara godišnje.

Ne cijene seksi kolegice

Profesor Arthur Brief s Tulane Universityja objašnjava kako ne možemo gledati ove rezultate kao konačne pokazatelje, no rezultati studije statistički su značajni za profesionalne žene koje žele napredovati u karijeri. Tako imate, primjerice, Donalda Trumpa, bogatog poslodavca, objašnjava profesor, koji ženama savjetuje da iskoriste svoja bogomdana dobra i budu seksi, a s druge strane pokazatelje ovog istraživanja koji ženama sugeriraju da budu samozatajne.

Brief kaže da studija ide tako daleko da sugerira da žene trebaju čak razmisliti o tome trebaju li pustiti muške kolege da im otvaraju vrata ili ne, ili podižu kutije koje nisu izrazito teške, jer je kavalirstvo “dobronamjeran seksizam”.

Pale su primjedbe i na šminkanje. Muški kolege izjavili su da manje poštuju prenašminkane žene. Evo što ih smeta: ruž na zubima, previše rumenila, debela podloga, prenašminkane i crne oči, svijetloplavo sjenilo, nacrtane obrve. I dok zaista ne mora biti važno što o vama misle vaši muški kolege, važnije je da istraživanje pokazuje da na poslu nije pametno biti previše izazovan.

Žene s takvim atributima čine se opasne zbog bojazni da manipuliraju i izgledom kako bi došle do cilja. Tu je i stereotip o seksi ženama prema kojem žena nije pametna ako dobro izgleda. S druge strane, izazovno odijevanje na poslu ima neke kratkotrajne koristi kao što je dobivanje posla ili suradnja s novim klijentom, kojeg će impresionirati seksi žena. Poslije vam to, međutim, odmaže. Takve žene rijetko uzimaju za odgovornije položaje i uglavnom ostaju na razini “žene za pokazivanje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 01:47