ekološka akcija

Petnaestu godinu za redom ronioci su od otpada čistili podmorje Vinišća



 

 Ivana Grgić/Cropix
Nakon predavanja Hrvatskog veterinarskog instituta o važnosti monitoringa periski, dio se ronioca zaputio u uvalu Voluja

Još jedna ekološka akcija je za nama, ovaj put u Vinišću, malom, nekada ribarskom mjestu nedaleko Trogira, poznatom po svojim lijepim šljunčanim plažama i uvali koju okružuje još uvijek gotovo netaknuta priroda.

image

Uvala Vinišće

Božidar Vukičević/Cropix

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije i Športske ribolovno-ekološke udruge Lanterna iz Vinišća pedeset ronioca iz ronilačkih udruga Nautilus, Puntar, Giričić, Rostrum, Iglun i Roniti se mora, uz pomoć čak 17 barkarijola prionulo je čišćenju uvale u Vinišću, a paralelno i uvale Voluja.

image

Podjela vreća za sakupljanje otpada

Božidar Vukičević/Cropix

Nakon okupljanja volontera pred Mjesnim domom i kratkog brifinga, održano je kratko predavanje tima Hrvatskog Veterinarskog Instituta o plemenitoj perisci i invanzivnim vrstama u jadranskom moru. Ekološke akcije podmorja su tijekom nekoliko zadnjih godina, potaknute masovnim pomorom plemenite periske Pinna nobilis uzrokovanim parazitom Haplosporidium i bakterijom Mycobacterium, ujedinile ronioce volontere i znanstvenike u aktivnostima njenog očuvanja.

image

Kratko predavanje o o važnosti monitoringa periski Pinna nobilis i Pinna rudis

Ivana Grgić/Cropix

“Partneri projekta, koji koordinira Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kontinuirano provode edukacije koje su usmjerene traženju živih jedinki plemenite periske Pinna nobilis te njene srodnice, bodljikave periske kamenog dna koja još nema hrvatski naziv Pinna rudis.

Ronioci se educiraju o prepoznavanju sve učestalijih invazivnih vrsta u Jadranu, plavom i lakonogom raku te Caulerpi cylindracei, čija prisutnost mijenja odnose u morskom eko sustavu Jadrana, stoga profesionalni izvidi i amaterske snimke ronioca daju odličan uvid u te promjene.

image


Božidar Vukičević/Cropix

Plemenita periska je endem Mediterana, kritično je ugrožena i zaštićena vrsta, vađenje njenih živih i uginulih primjeraka je strogo zabranjeno i kažnjivo.“- objasnili su nam ronioci Hrvatskog veterinarskog instituta Željko Mihaljević i Angela Bradarić.

Za sada je potvrđeno manje od 15 živih jedinki u Hrvatskom dijelu Jadranskog mora, a tijekom ove ekološke akcije na žalost nismo pronašli niti jedan živi primjerak.

image

Ronioci Hrvatskog veterinarskog instituta Željko Mihaljević i Angela Bradarić

Ivana Grgić/Cropix

Ovom prigodom predsjednik Športska ribolovno-ekološka udruga Lanterna Slavko Anđelić dodijelio je zahvalnice ronilačkim klubovima za uspješno sudjelovanje, a predsjednik Zajednica tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije Ivica Pivačić, dipl.ing. uručio je zahvalnicu Udruzi žena Vinišća Viola za dugogodišnje vrlo aktivno sudjelovanje u ekološkim aktivnostima zaštite mora u Vinišću.

image


Božidar Vukičević/Cropix
image



Ivana Grgić/Cropix

Iz istog razloga zahvalnice su dobili i predsjednik Športske ribolovno-ekološke udruge Lanterna Slavko Anđelić, predsjednik Ronilačkog kluba Nautilus Roberto Kramarić te član Nautilusa Dr. sc. Miroslav Orlov, dipl.ing. koji je sudjelovao u svim akcijama čišćenja uvale.

Nakon predavanja Hrvatskog veterinarskog instituta o važnosti monitoringa periski Pinna nobilis i Pinna rudis, dio se ronioca zaputio u uvalu Voluja, a dio je ostao u samoj vali gdje je izvučena veća količina sitnog plastičnog otpada, ambalaže, napuštenih vrša i uvijek prisutnih automobilskih guma. Ukupno je na površinu izvučeno dvadeset kubika otpada.

image



Ivana Grgić/Cropix

Akciju je poduprla i Perutnina Ptuj – Pipo s brendom Poli: “Ove godine po četvrti put u lijepom Vinišću organiziran je Plivački maraton Vinišće koji se već pozicionirao kao jedan od omiljenijih i posjećenijih maratona na našoj obali i okupio je više od 180 natjecatelja. Također slijedeći dan je održana i akcija čišćenja podmorja na istom tom području.

Ova dva događaja zajedno promiču zdrav život i održivost planete. Kroz fizičku aktivnost i brigu za okoliš, Vinišće pokazuje da svaki korak prema boljoj budućnosti ima vrijednost. Brend Poli, koji je bio jedan od sponzora već drugu godinu za redom, zahvaljuje svim sudionicima i aktivno podržava takve inicijative, jer zajedno možemo učiniti puno za zdravlje ljudi, dugovječnost I održivost naše Zemlje. Zajedno gradimo svijet u kojem zdravlje i održivost idu ruku pod ruku!”

image



Božidar Vukičević/Cropix
image

Trlja među otpadom traži obrok

Božidar Vukičević/Cropix

Dan uoči ove jubilarne, 15. po redu ekološke akcije u Vinišću, održan je i 4. Plivački maraton Vinišće na kojem je u dvije discipline nastupilo 182 plivačica i plivača među kojima su najbrži bili Patrick Eremija i Matea Sumajstorčić u glavnoj utrci na 3000 m te Hrvoje Tomić i Iva Rožić u utrci na 1500 m.

image
Perutnina Ptuj - Pipo/CROPIX
image



Ivana Grgić/Cropix
image



Božidar Vukičević/Cropix
image



Božidar Vukičević/Cropix
image

Pripreme za ronjenje

Božidar Vukičević/Cropix
image


Ivana Grgić/Cropix
image


Ivana Grgić/Cropix
image



Ivana Grgić/Cropix
image



Ivana Grgić/Cropix
image



Ivana Grgić/Cropix
image



Božidar Vukičević/Cropix
image


Ivana Grgić/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 14:40