EKSKLUZIVNO: REPORTER JUTARNJEG LETIO S NAJLUĐIM PILOTIMA NA SVIJETU

Ribafish: Je li akrobatski let bolji od seksa? Ne znam jer mi je non-stop zvonila ona: ‘Oba, oba su pala’

ZAGREB - Oba, oba su pala! Zvonilo mi je u ušima dok sam se strmoglavljivao sićušnim avionom okomito prema Kalelargi i tiho u sebi molio da se pilot dobro naspavao. Svega par dana do utrke Air Adria Race, bio sam svjedokom letova profesionalaca te sjeo s jednim na probni let.

- Je li letenje bolje od seksa? Pa meni je u tom rangu. S tim da se lakše razumjeti s avionom nego sa ženom - reče mi u početku leta pilot Tomo, tek trenutak prije nego što će me upozoriti da je ubrzao na 400 kilometara na sat i da se spremim na “Valjak” i silu od 3G. Do tog trena sam se već fino preznojio, jer nije isto sjediti u Boeingu i pijuckati pivce i biti u sjedalu širine vas samih i grčevito se držati za vlastita koljena.

Početak straha

Pokušavam se primiti za išta u kabini minijaturnog aviončića veličine i oblika dva i pol spojena skateboarda, 200 metara iznad zadarskog arhipelaga, ali kabinica nema nikakvog friendly utora.

Tomo prema najavi skreće nalijevo, a meni se od sila nečistih podbradak spaja s prsima i uz urlik užashićenja gledam kako se okrećemo na bok i onda na sam - krov aviona. Mama, pa mi smo naopak! Obrvama i znojnim nosićem dodirujem kupolu i sretan ali izgubljen po tko zna koji put ponavljam - konju, kaj ti je ovo trebalo...

Naravno, kao i desetak puta toga dana prije i poslije mene, vožnja s profesionalnim pilotima je prošla bez ikakvih problema - puno je veća vjerojatnost da će vas netko zgaziti na cesti dok idete u dućan po krafnu.

Ali, iskreno, malo te strah dok te prije leta instruiraju: “Ovu ručicu potegneš kad me čuješ da ti kažem kako padamo, ovu drugu kad si katapultiran”. No, svejedno, već nekoliko puta sam u sitne noćne sate znao na televiziji pogledati inačicu Air Adria Racinga pod pokroviteljstvom Red Bulla, i pilote koji su tjerali sićušne dvokrilce po nebesima iznad većih europskih gradova.

I navijao za brkatog Mađara, kako god se on zvao. Pa sam tako bio neopisivo sretan i ponosan kad sam ispred Jutarnjeg lista dobio priliku da s visine vrha skalpa Kerumovog Isusa preletim par puta iznad prelijepog Zadra i na vlastitoj koži isprobam te silne sile i G-ove. I tako sam sjedio u uzanoj tubi za cigare i slušao urlike predanog i uživljenog Tomislava s prednjeg sjedala i polako umjesto golog straha sve više uživao u ludim vratolomijama.

Slušam upute i šutim

Razmišljam da li da se prestanem baviti curlingom i bowlingom i počnem rezati nebo i plašiti galebove odozgora? Jer ipak sam sad tek kopilot, i na pločici kraj mog sjedala piše znakovito “Keep your mouth shout!”. Tomislav me prene iz misli i kaže “još jedan looping i slijećemo”. Škola letenja? Zvuči zanimljivo... Ali, vratimo se bitnom.

Adria Air Race, odnosno međunarodne utrke akrobatskih zrakoplova, prve ovakve vrste u Hrvatskoj, održat će se sutra na području zadarskog poluotoka.

Natjecatelji ovogodišnjeg, prvog Adria Air Racea su mahom najveća imena iz svijeta akrobacija, koji godišnje lete i na više desetaka natjecanja i osvajaju najsjajnija odličja, poput Andrewa Bickmorea, Zoltana Veresa, Martina Vecka, Ivana Jaklenca, Branimira Ambrekovića, Alda Di Bernardija, Tome Poljanca i Svilena Georgieva Ivanova... Sudionici će se natjecati u dvije discipline, akrobatskoj utrci između zračnih jastuka i freestyleu. Aeroklub Airsports Hrvatska razvio je prvu disciplinu na način da u natjecanju mogu sudjelovati različiti tipovi zrakoplova.

Ipak, ono najzanimljivije svakako će biti freestyle disciplina gdje će svaki od pilota natjecatelja u svega pet minuta morati pokazati što su u zraku sposobni učiniti on i njegov zrakoplov. Pobjednika u ovoj disciplini birat će publika koja se poziva da počne dolaziti na poluotok što ranije. Od 13 sati otvaraju se šankovi, ali je zabranjeno zarundati s pilotima!

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 02:58