- Pred kraj večere konobar je na stol donio nešto što je izgledalo kao gipsani odljev ljudskog mozga. Uzeo sam ga u ruke i pogledao sa svih strana. No na kraju je ispalo da to nije nikakav mozak, već najveći bijeli tartuf ikada pronađen, započinje svoju priču za BBC ugledni novinar David Farley.
- No, taj veliki tartuf nije pronađen u talijanskoj regiji Alba, poznatoj po tartufima, već u Istri. Naime, 2. studenog 1999. lovac na tartufe Giancarlo Zigante i njegov vjerni pas Diana, pronašli su bijeli tartuf težak čak 1,3 kilograma koji je ubrzo završio u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najveći bijeli tartuf ikad pronađen.
No tad je Zigante napravio nešto vrlo mudro. Umjesto da gigantski tartuf proda za tisuće dolara, organizirao je večeru za lokalno stanovništvo i počastio ih tartufom te pozvao novinare, pa čak i tadašnjeg predsjednika Hrvatske, Franju Tuđmana, da im se pridruže. Priča je ubrzo završila na svim naslovnicama i preobrazba Istre u regiju tartufa mogla je početi, priča Farley.
- Danas mnogi turisti dolaze u Istru baš zbog tartufa. Osim što ih možete kušati, organizirane su i ture u kojima odlazite u lov s lovcima na tartufe i njihovim psima. Zanimljivo, i svinje su vrlo vješte u traženju ove delicije, no ipak se češće koriste psi jer se njih lakše nauči da pronađeni tartuf ne pojedu. No, ne tako davno, ljudi su po tartufe odlazili u talijansku regiju Alba ne znajući da i ondje zapravo uživaju u istarskim tartufima, otkriva Farley.
- Naime, šezdesetih godina prošlog stoljeća, ljudi u Istri su otkrili tartufe, odnosno 'smrdljive krumpire', kako su ih zvali. Nisu znali što bi s njima, pa su ih davali svinjama. No, tada se dogodilo nešto zanimljivo: Talijani iz regije Alba čuli su za tu 'hranu za svinje' iz Istre te s Istranima dogovorili razmjenu: ovi će njima dati smrdljive gljive, a Talijani njima različite druge proizvode do kojih nije bilo lako doći u tadašnjoj komunističkoj Jugoslaviji. Takva je razmjena trajala desetljećima, kaže Farley.
- Svo to vrijeme poznati tartufi iz Albe, zapravo su bili tartufi iz Istre. Sami Istrani nisu bili pretjerano motivirani da sami oglašavaju svoju regiju kao bogatu tartufima jer su im Talijani bogato kompenzirali za pronađene gljive. No, stvari su se drastično promijenile nakon otkrića golemog tartufa 1999. godine kad se Istra počela pretvarati u regiju tartufa, kaže Farley.
Komentari (0)
Komentiraj