‘UKINITE SVE STAZE‘

U Češkoj osnovana nova stranka, imaju samo jedan program: ‘Dosta je tog biciklističkog terora!‘

Glavni grad Češke, Prag

 Michele D‘ottavio/Alamy/Alamy/Profimedia/Michele D‘ottavio/Alamy/Alamy/Profimedia
Revidirat ćemo sve biciklističke staze koje su uveli i jednostavno ih izbrisati - najavio je predsjednik stranke

Ovogodišnji lokalni izbori u Češkoj bavit će se, između ostaloga, i pravima vozača nakon što je objavljeno da će se u izbornu utrku za Prag uključiti stranka koja kao program ističe ukidanje biciklističkih staza, besplatni metro te općeniti okršaj s biciklistima.

Oni, prema osnivaču i predsjedniku stranke Petru Macinki, inače bivšem glasnogovorniku bivšeg češkog predsjednika Vaclava Klausa, žele ukinuti bullying kojemu su izloženi svi vozači motoriziranih vozila nakon što je gradonačelnik Praga Zdenek Hrib, tvrdi Macinka, uz pomoć Piratske stranke kojoj pripada "omogućio da u Pragu drastično naraste broj biciklista fanatika koji ograničavaju i maltretiraju vozače".

Prema pisanju češkog dnevnika iDnes.cz, Macinka želi drastično smanjiti broj biciklističkih staza u gradu.

- Želimo srušiti sve barijere koje je pred vozače postavio trenutni zamjenik gradonačelnika Adam Scheinherr. Revidirat ćemo sve biciklističke staze koje su uveli i jednostavno ih izbrisati - najavio je Macinka čija stranka na izbor ide pod imenom "Motoristi za sebe".

Uz biciklističke staze, motoristi također žele revidirati brojne cestovne oznake koje onemogućavaju radove na cestama i za koje također najavljuju reviziju, a kao jedinu alternativu automobilima vide podzemnu željeznicu koja bi po njima za građane trebala biti besplatna. Također, žele smanjiti godišnju cijenu putnog kupona za područje Praga s 3650 na tisuću čeških kruna, a nezadovoljni su i trenutnim sustavom naplate parkinga kojemu se cijena mijenja ovisno o zoni grada.

- Ne vidimo nikakav razlog zašto bi Pražane netko maltretirao i zahtijevao da za različite dijelove grada kupuju različite karte. Mip planiramo uvesti jednu parking kartu za cijeli Prag - najavio je Macinka jučer na predstavljanju programa. Ipak, ova posljednja mjera vrijedila bi samo za dana dok je prijedlog da tijekom noći u različitim dijelovima grada mogu parkirati isključivo rezidencijalni stanovnici.

Član stranke je i ekonomist Vladimir Pikora, autor njihovog ekonomskog programa te nekadašnji zamjenik ministra prometa Jan Sechter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:28