HRVATI IDU U PLANINE

Skijaški aranžmani idu bolje nego prošle godine, i to za čak 30 posto!

Počelo je Svjetsko prvenstvo u skijanju te je tako službeno otvorena i nova skijaška sezona za sve ljubitelje rekreativnog skijanja, koji su već počeli pakirati svoja skijaška odijela.

Lani išlo 200 tisuća

Skijanje je veoma popularan sport, što dokazuje brojka od 200 tisuća Hrvata koji su prošle godine obišli neka od europskih skijališta. Prema podacima hrvatskih turističkih agencija, čini se da će isti broj ljudi, ako ne i veći, skijati ove godine.

Iz agencije Kompas kažu da je prodaja skijaških aranžmana u odnosu na lani trenutačno bolja za oko 30 posto, no situacija i brojke se mijenjaju iz dana u dan.

- Prema našoj procjeni, već je oko 50 posto građana, ljubitelja skijanja odučilo gdje će na skijanje, a više od 40 posto njih i uplatilo tj. rezerviralo svoje aranžmane. Hrvate skijaše nije zahvatio trend last minuta i oni svoje aranžmane rezerviraju na vrijeme, znajući da sve ide u gotovo jedan skijaški tjedan. Ove sezone to je od 5. do 12. siječnja te su kapaciteti ograničeni.

Luksuzni apartmani

Brojni su već oni koji su ostali bez željenog apartmana jer su jednostavno zakasnili - kažu iz Kompasa. A omiljena europska skijaška destinacija i dalje je Austrija. Čak 60 posto Zagrepčana odlazi na skijanje u tu zemlju, odmah iza nje je Italija kojoj su sklonije priobalne županije, a slijede ih Slovenija pa Francuska, koja je sve popularnija.

Iz agencije Kompas kažu da je od novih destinacija povećano zanimanje za Kals, novo skijalište u istočnom Tirolu s trenutačno najluksuznijim apartmanima u Austriji. Skijaški aranžmani su uglavnom obiteljski, dok se mlađa populacija više odlučuje za putovanje autobusom prema Francuskoj, i to ponajviše u ožujku.

Iz Zagreba i drugih hrvatskih gradova prema Francuskoj vozi France express, specijalizirani autobusi za francuska skijališta, a u paket su, osim prijevoza, uključeni smještaj i ski-karta. Cijena paketa za razdoblje od sedam dana iznosi od 2500 kuna pa naviše.

Sve popularniji su i skijaški aranžmani u Bosni i Hercegovini, točnije na sarajevskoj Jahorini. Ski-centar Jahorina ima preko 20 kilometara staza za alpsko skijanje, pet žičara, tri ski-lifta te dva baby lifta.

Za one koji se ipak odluče skijati u Hrvatskoj tu su Sljeme, Bjelolasica ili neka od skijališta u Gorskom kotaru poput Platka, Begova Razdolja i Čelimbaša.

No, s hrvatskim skijalištima treba biti oprezan jer vrlo često znaju biti zatvorena, pa je preporučeno prvo provjeriti jesu li otvorena u terminu kada planirate uživati u skijanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 21:57