MISTERIJ EGEJSKOG MORA

Ovaj mediteranski otok veći je od Mallorce i Krfa – Zašto onda nitko nije čuo za njega?

Plaže otoka Eubeje

 Ioannis Tsouratzis/Alamy/Profimedia/Ioannis Tsouratzis/alamy/profimedia
Ovaj malo poznati egejski otok, veći od Krfa, a otprilike upola manji od Krete, svakako zaslužuje biti otkriven

Na samo dva sata vožnje vlakom od Atene nalazi se Eubeja. Drugi po veličini grčki otok nakon Krete od kopna je odvojen Euriposovim kanalom u kojem su struje toliko nepredvidive da mogu promijeniti smjer čak 14 puta u jednom danu.

Vanjski oris otoka sličan morskom konjiću, otok je dug 150 km, a na najširem dijelu ima 50 km, do svega 6 km na najužem dijelu. Šume su guste, plaže bajkovite, a turista gotovo da ni nema, piše Telegraf.

Iako je ovo šesti po veličini otok u Sredozemlju i ima bogatu povijest – Aristotel je umro na Eviji 322. pr. Kr., Homer je možda ondje živio neko vrijeme, a navodno je i dom mitološkim bićima Titanima – ostao je nepoznat većini.

image

Kalamos plaža

Lynne Sutherland/Alamy/Profimedia/Lynne Sutherland/alamy/profimedia

Ta je činjenica posebno neobična kada znate da je ova bujna i ljupka zemlja uokvirena bokovima visoke planine Ochi obrasle borovima, prošarana tajanstvenim kamenim ruševinama poznatim kao drakospita (kuće zmajeva), dom grada Aidipsosa, gdje su terapeutski izvori vode bogati mineralima nekoć liječili Rimljane.

Možda je Evia toliko dugo bila zanemarena jer, budući da je s kopnom povezana mostom, ne djeluje kao otok. Možda je kriv nedostatak vlastite zračne luke (najbliža je u Ateni).

Bez obzira na razlog, ovaj je malo poznati egejski otok, veći od Krfa, a otprilike upola manji od Krete, još uvijek skriveni dragulj, ali svakako zaslužuje biti otkriven.

image

Limni

Hercules Milas/Alamy/Alamy/Profimedia/Hercules Milas/alamy/alamy/profimedia
image

Marmari

Nikos Pavlakis/Alamy/Alamy/Profimedia/Nikos Pavlakis/alamy/alamy/profimedia

Prekrasne šljunčane i pješčane plaže, izumirući zviždukavi jezik poznat kao sfyria, čista voda, miris timijana, rustikalne taverne u vlasništvu obitelji lokalnih ribara i vino koje se ovdje proizvodi još od rimskog doba - sve to krije ovaj neotkriveni grčki dragulj.

S pogledom na zaljev u kojem su se Agamemnon i njegova flota sklonili na putu u Trojanske ratove, otok su dosad posjetili Greta Garbo i Omar Sharif.

Vrijedno je istražiti glavni grad, Chalkidu, kao i Karystos, najveći grad južne Evije – kojim dominira venecijanska kula Bourtzi i masivna srednjovjekovna tvrđava Castello Rosso – ali najveći šarm otoka leži u njegovim selima.

image

Limni

Hercules Milas/Alamy/Alamy/Profimedia/Hercules Milas/alamy/alamy/profimedia

Kao što i priliči otoku koji masovni turizam tek treba otkriti, smještaj na Eviji uglavnom je ograničen na manje obiteljske domove (sobe) i vile i apartmane s opremom za kuhanje.

Postoji i nekoliko butik hotela koji niču duž obale, a za one koji traže malo više luksuza tu je i izraelski lanac Brown Hotels ove godine otvara nekoliko novih mjesta na otoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:08