WARRIORS 4X4 ADVENTURE

Novi Camel Trophy na obroncima Psunja: ‘Pakrac je škrinja s blagom za off roadere!‘

Pakrački Camel Trophy

 /Fotoimago, Barbara Bb.photography
Tijekom četiri dana posade iz Njemačke, Italije, Slovenije i Hrvatske prešle su oko 120 kilometara vrlo zanimljivih šumskih puteva

Gradovi Pakrac i Lipik godinama nastoje razvijati turizam i obogatiti turističku ponudu. Potencijali svakako leže u zdravstvenom, ribolovnom i lovnom turizmu, u zabavnim i rekreativnim sadržajima i manifestacijama, u bogatoj i kvalitetnoj gastro ponudi, piše MojPortal.

Prelijepa priroda

Potencijal definitivno postoji i u avanturističkom turizmu, prije svega zbog prelijepe i čiste prirode, a potvrdio je to "Warriors 4x4 adventure", off road avantura koja je na području Pakraca održana od 26. do 29. svibnja, a u kojoj je sudjelovalo 13 posada odnosno automobila s 25 vozača iz Njemačke, Italije, Slovenije i Hrvatske.

image

Vozači su u četiri dana prešli oko 120 kilometara off road puteva

/Barbara Bb.photography

Tijekom četiri dana posade su prešle oko 120 kilometara vrlo zanimljivih šumskih puteva na zapadnim obroncima Psunja. Prvu večer imali su noćnu vožnju i odradili 10 kilometara do kampa kod odmaralištu Da-Bar u Branešcima gdje im je tijekom svih dana boravka domaćin bio Josip Huška Gonzo. Drugog dana odvezli su oko 40 kilometara, u subotu više od 50 žestokih off road kilometara, prije svega zahvaljujući kiši koja je počela padati u poslijepodnevnim satima. Kraću rutu su odradili i u nedjelju.

image

Kiša je ovu psunjsku 3X3 avanturu učinila još zanimljivijom

/Barbara Bb.photography

Inicijator i jedan od organizatora ovog događanja je Ivan Kovač s Grobnika pored Rijeke, vlasnik obrta "Avantura 4x4".

Uspješna avantura

- "Warriors 4x4 adventure" nije utrka nego se radi o vožnji po postavljenim trasama, cilj je bio da ih prođu sve posade i vozila pri čemu je bio važan timski rad svih sudionika. Nakon završetka ove avanture, mogu sa zadovoljstvom konstatirati da je cilj ostvaren i da je samim time avantura bila uspješna, ističe Ivan kojem je kao bivšem hrvatskom branitelju i dragovoljcu, off road svojevrsna terapija, ali prije svega ljubav.

image

Off road je nezamisliv bez timskog rada

/Fotoimago

Danas mu je to i posao. Prije dvije godine dao je otkaz u firmi u kojoj je do tada radio i potpuno se posvetio 4x4 off road poslu kao i organizaciji ostalih aktivnosti u prirodi.

- Ne znam hoću li uspjeti u ovom poslu kojeg je u zadnje dvije godine unazadila korona. Bez obzira na ishod, drago mi je da sam imao petlje napraviti taj iskorak u životu. Kako god, jako sam sretan jer ja u stvari nisam off roader, ja živim off road, kaže Ivan.

image

Uz dobre motore, posade su morale imati i puno spretnosti

/Fotoimago

S pakračkom off road pričom prvi puta se susreo 2013., a najveća pomoć u početku su mu bili Dean Nagy s Omanovca i Zvonimir Miler koji ga je upoznao s ljepotama ovdašnjih šuma. Nakon toga je organizirao nekoliko vožnji za članove svog tadašnjeg off road kluba, ali i za razne grupe ljubitelja off roada.

image

Dijelovi pojedinih trasa prolazili su i pored planinarskog doma Omanovac

/Fotoimago

- Da imam novaca, vjerojatno bih kupio neku kuću ovdje, a s obzirom na to da su mi djeca sad već dovoljno velika, vjerojatno bi se i preselio, priznaje Ivan tijekom našeg razgovora kojeg smo vodili na Omanovcu, gdje je za sve sudionike priređena fešta.

Uz Ivana, glavni sugovornik na ovu temu bio je Thomas Tonicello, 48-godišnji talijanski off roader koji je kroz razne utrke i ekspedicije u proteklih 29 godina off road karijere prošao cijeli svijet. Zato se slobodno može reći da je Thomas bio glavna zvijezda ovog "Warriors 4x4 adventura".

Od Japana do Aljaske

Potvrđuje to bogata lista off road evenata na kojima je Thomas sudjelovao. Osim što je prošao gotovo cijelu Europu, bio je na raznim off road ekspedicijama i utrkama od Japana, Malezije i Australije, preko Kenije i Tanzanije, pustinjskih prostranstava Maroka i Tunisa, preko Atlantika do Čilea, Argentine i Bolivije i sjeverno preko Meksika, do Amerike, Kanade i Aljaske.

image

Svjetski off road brand Thomas Tonicello oduševljen je prirodom i gostoljubivošću

/Fotoimago

Godine 2001. sudjelovao je u ekspediciji TransAsia - putevima Marca Pola od Venecije do Tokija. Bez obzira na reputaciju, Thomas je vrlo ležeran i susretljiv, za sebe kaže da je "svjetski čovjek", a nije krio oduševljenje Pakracom i ovom događajem.

- Nevjerojatna je ta ljudska toplina i gostoljubivost koju osjećam ovdje. Taj osjećaj kao da ove ljude ovdje, Gonzu, Dekija, Ivka i ostale znam godinama. Priroda i vožnja i putevi po kojima smo vozili bili su prelijepi. Impresivno je što smo u jednom danu znali promijeniti i nekoliko različitih konfiguracija terena. Na jednom dijelu ceste mi sve izgleda kao da sam u kanadskoj šumi, onda za 2 kilometra dalje imam osjećaj da sam u Maleziji, a par kilometara dalje, iako smo u istoj šumi, sve me podsjeća na Rumunjsku. Ali kažem, lijepa priroda može se vidjeti svugdje, ali ta ljudska susretljivost ovdje je stvarno nevjerojatna, kaže Thomas čiji je životni moto "Rođen za ekstremni off road".

image

Blato je zaštitni znak off road avanture

/Barbara Bb.photography

Kada je imao 16 godina, kupio je prvu Toyotu Land Cruiser, započevši u isto vrijeme svoju cjeloživotnu aktivnost kao profesionalni mehaničar, a već s 19 godina uštedio je za svoje prvo veliko off road iskustvo u Keniji i Tanzaniji.

Ivan dodatno pojašnjava:

- Thomas je na ovu Psunjsku avanturu stigao zahvaljujući Ediju Jugovcu iz Kopra, koji je također bitna karika u našem timu. Edi je stari off roader kojeg znam duže od 20 godina, počeli smo surađivati i ponosan sam što nam se priključio Thomas koji je u off road svijetu pravi brand i jako ozbiljna priča, kaže.

Veliki potencijal

- U Pakracu i cijelom ovom kraju već se osjećam kao kod kuće i godinama sam ovdje. Ova priča s off road avanturama ima veliki potencijal i nadam se da ćemo je dalje samo proširivati i u ovaj prekrasan kraj dovoditi još više ljudi iz raznih zemalja. Osjetimo podršku u lokalnim okvirima i dok god bude tako, mi ćemo dolaziti i nastojati razvijati ovu priču, kaže Edi koji je kao prevoditelj pomogao u razgovoru s Thomasom koji je nadovezao:

image

Sudionici ove off road avanture bili su atrakcija i u samom Pakracu

/Fotoimago

- Šablona koju smo uzeli na ovu off road avanturu je šablona od Camel Trophy, najpoznatije svjetske off road utrke. Camel Trophy nije imao samo jednu stanicu ili odredište nego je svake godine održavan u različitim zemljama i tako je povezivao ljude različitih nacija.

Pakrac je škrinja s blagom

Znam da je Pakrac multinacionalna sredina u kojoj živi puno nacionalnih manjina pa je i zbog toga ova poveznica sa Camel Trophy još jača. Ono smatram da je važno istaknuti je da je Pakrac škrinja s blagom za off roadere što znači da mi nismo ni svjesni kakvo sve blago leži u njoj. Ovdje sam tri dana, a imam osjećaj da sam tu tri godine, kao da je vrijeme stalo, zadovoljno je zaključio Thomas.

image

Vozači su se na putu susretali s raznim prirodnim preprekama

/Fotoimago

Organizaciju "Warriors 4x4 adventure" pomogli su Odmorište Da-Bar, Zeleni vrh Omanovac, FOTOimago i Turistička zajednica Grada Pakraca, a ovo off road događanje održano je u uz potporu i u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Hrvatskim šumama, Gradom Pakracom i lokalnim lovačkim društvima.

image

Valentino Stipčević s ekipom iz Zadra

/Barbara Bb.photography

Na ovoj ekspediciji sudjelovao je i Valentino Stipčević iz Zadra koji već godinama živi sa sjeverne strane Velebita i koji je sa svojom ekipom pokrenuo sličnu turističku priču u tom dijelu kontinentalne Hrvatske.

Treba nastaviti razvijati priču

- Bila je ovo odlična avantura i vožnja koju je dodatno začinila kiša koja je pala pa su uvjeti bili još zanimljiviji, a staza još bolja. Već sam bio ovdje i sviđa mi se ova priča koja ima ogroman potencijal i na njoj samo treba nastaviti ozbiljno raditi. Prije svega u smislu promocije kako bi se ljude privuklo ovdje i kako bi vidjeli ovu ljepotu. Možda se treba ugledati na Istru jer su Istrijani doktori za složiti priču. Ja i moja ekipa ćemo se sigurno vratiti i siguran sam da ću sljedeći put dovesti još auta sa sobom, zaključuje Stipčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:25