OPASNIJE OD FAVELA

Nije laž, u neke kvartove Johanesburga ne treba ulaziti

Pročelnik nije vrsta koja spada u red zečeva. Uspješno je tumarao Bogotom, Caracasom, El Salvadorom, Guatemala Cityjem… čak zabijao nos u favele Asunciona, zatvarao šankove u raznim sumnjivim jazbinama i kvartovima.

Ali Johanesburg, u skupini gradova loše reputacije, odlazi još korak dalje. Zidane utvrde, bodljikava žica, visoki napon… čuvaj glavu, ne hodaj noću, ne moj niti po danu, ako baš ne moraš…

Izbezume te s tim silnim savjetima.

Pričaju gluposti - mislim si ja – pa sjednem u automobil s namjerom da prošvrljam gradom. Oh da, ionako već dva dana čučim u hotelu i press centru pokraj stadiona, vrijeme je za malo akcije.

Izvadim Nokijicu X6 ljepoticu i odaberem opciju OVI karte. Odaberem početnu točku za rutu, odaberem dodaj rutu, a onda naciljam Hillbrow, jedan od tih 'nemoj tamo ni za živu glavu' kvartova.

Uđem u Hillbrow… ako sam ikada molio nebesa da mi ne krepa auto, to je bilo tada… Ako sam ikad molio nebesa da svi ti pametni finski inženjeri znaju što rade s tim OVI kartama – molio sam tada.

Izašao sam iz Hillbrowa s namjerom da se više nikad ne vratim. Otišao sam u Soweto, posjetiti rodnu kuću Nelsona Mandele, što ako i nije iz domene zanimanja, onda je barem iz reda poštovanja.

Tumarao sam malo Sowetom, zezao se s lokalnim klincima, ali onda mi je i to dojadilo. Previše deprimira bodljikava žica i kablovi pod naponom.

Sjedim sada u press centru i pikam po Nokijici…

Kombiniram po onome što kaže AP World Cup aplikacija, koju sam si skinuo još u Zagrebu.

Jer sutra…. sutra počinje World Cup

Svjetsko prvenstvo pratite na svojim mobitelima

Kreiraj rutu prije odlaska na put

Kako ne bi morao previše razbijati glavu kojim putem krenuti iz Johannesburga u Polokwane u kojem će se također igrati utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva, Hrvoje Šalković je unaprijed kreirao rutu na Ovi Kartama.

Postupak je vrlo jednostavan - na karti je najprije pronašao Johannesburg i spremio ga u rutu kao svoju polazišnu točku. Kao odredište je upisao Polokwane i navigacija je na karti odmah kreirala rutu i izračunala da od jedne do druge točke ima najkraćim putem 304 kilometra ili 3:44 sata vožnje automobilom.

Ako bi se odlučio krenuti pješice, a s našim Gonzo putopiscem je sve moguće, za to bi mu trebalo 'samo' 98 sati!

Pratite Gonzove afričke pustolovine:









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 19:50