ŠTO NUDI SKIJALIŠTE POKRAJ BRUNICA

KRONPLATZ Najveća investicija od 25 milijuna eura za vlak koji vodi direktno do žičare

Već je godinama poznato da južnotirolska skijaška meka Kronplatz predstavlja “skijašku Hrvatsku izvan Hrvatske” i da je idealna zimska destinacija za sve Hrvate koji se vole osjećati kao svoj na svome.

Poznate registracije

Već letimičan pogled na parkiralište, na kojem dominiraju tablice s oznakama ZG, RI i PU, najavljuje vam domaću atmosferu.

Prošloga smo vikenda provjerili što novo nudi skijalište pokraj Brunica. Kao najvažniju prednost Kronplatz nudi upravo - snijeg. Dok je prošle godine velik dio Italije molio za prvi ozbiljniji snijeg ili temperaturni minus, sezona se na Kronplatzu nesmetano odvijala unatoč “zelenom prosincu”.

105 kilometara staze

- Imamo stopostotnu pokrivenost umjetnim snijegom, zbog čega smo u velikoj prednosti pred konkurencijom. Možemo ga proizvoditi i na temperaturi od 2 Celzijeva stupnja, što nam gotovo jamči šestomjesečnu skijašku sezonu - objašnjava Artur Costabiei, šef marketinga ovog talijanskog skijališta.

Upravo je siguran snijeg najvažnija stavka za 200-tinjak tisuća Hrvata koji tijekom zimskih praznika doista idu na skijanje zbog - skijanja.

Ulaganja u nove staze, prošlogodišnja gradnja željezničke postaje kojom je Kronplatz povezan s Europom (s postaje se izravno ulazi na žičaru) i brojna druga ulaganja dokazuju da recesija tu ne postoji. Samo prošlogodišnje ulaganje iznosilo je 25 milijuna eura. Možda sa 105 kilometara staza nije među najvećim europskim skijalištima, ali njegova raznovrsnost, koja omogućava skijanje “od 7 do 77 godina”, zadovoljit će potrebe skijaša različitih sposobnosti.

Puni ski-barovi

Blizina Brunica razveselit će i one koji uz skijanje traže odlično gastro, šoping i “nightlife” iskustvo. Popunjenost brojnih after-ski barova je i prošlog vikenda, nekoliko tjedana prije vrhunca sezone, bila je nevjerojatna.

Primjerice, u dnu staze Sylvester, jedne od najizazovnijih na Kronplatzu, bilo je gotovo nemoguće pronaći mjesto u tri bara nakon zatvaranja žičara.

Upravo žičare mogu biti jedina mala zamjerka Kronplatzu, ali i ona ovisi o preferencijama. Naime, većina od njihovih dugih staza pokrivena je kabinskim žičarama, tzv. jajima, zbog čega je na Kronplatzu skidanje skija česta disciplina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 14:37