Espresso, Macchiato, Cappuccino,...

Kako naručiti kavu u Italiji ?

 Puturist.com
Na mnogim najljepšim talijanskim Piazza-ma cappuccino može koštati čak do četiri puta više ako sjedite za stolom nego ako pijete za šankom.

Kada naručujete kavu u kafiću u Italiji, imajte na umu razlike u cijeni. Na mnogim najljepšim talijanskim Piazza-ma cappuccino može koštati čak do četiri puta više ako sjedite za stolom nego ako pijete za šankom. Većinom, Talijani kavu popiju brzo, za šankom, prije odlaska na posao, prepuštajuće stolove turistima. Ukoliko pokušate naručiti kavu od barmena, budite spremni pokazati mu račun. U većini slučajeva procedura je takva – prvo platite, zatim predočite račun barmenu i tek ćete onda biti posluženi. To možda zvuči malo glupo i dosadno, ali je djelotvoran način kako bi djelatnici provjerili je li svatko platio svoje piće.

Za naručivanje espresso kave u Italiji jednostavno možete zatražiti "caffe" kojeg morate popiti brzo. On nije napravljen za ispijanje kao što su „naše“ kave, espresso se u Italiji pije najviše u dva ili tri gutljaja. Kava naručena nakon doručka ne treba biti sa mlijekom i ako naručite capuccino nakon 11.00 sati ujutro, vrlo često je takva narudžba predmet podsmijeha.

Međutim, postoji puno vrsta kava koje možete naručiti i sve su izuzetno ukusne. Lista kava u Italiji je beskonačna i stalno se povećava. Mi vam donosimo nekoliko popularnih koje možete naručiti:

Espresso: poslužen u malim šalicama i jakog okusa.

Doppio: jednostavno dupli espresso.

Ristretto: više koncentriran nego espresso. Kava je napravljena sa manje vode.

Lungo ili Caffe Americano: espresso napravljen sa više vode – totalna suprotnost od ristretta.

Macchiato: espresso i na vrhu dodano mlijeko na pari.

Coretto: espresso „modificiran“ rakijom, konjakom,…

Cappuccino: espresso sa mlijekom. Jednaki omjeri (trećine): espresso, pjenasto mlijeko i mlijeko na pari.

Cappuccino scuro: capuccino napravljen sa manje mlijeka, pa je zbog toga tamnije boje.

Cappuccino chiaro: capuccino pripremljen sa više mlijeka (ali manje nego caffe latte) i svjetlije je boje.

Caffe latte: espresso napravljen sa više mlijeka nego cappuccino, sa samo malim količinama pjene. U Italiji se caffe latte obično pije uz doručak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 23:33