SP PUSTOLOVINA

Gonzo u Africi: umjesto Ronalda druženje s lavovima i žirafama

I konačno, sletjeli smo na jug Afrike, na megdan Rooneyu, Ronaldu, lavovima i žirafama, ali i navodnom kriminalu i nasilju koji putnika namjernika mogu stajati glave.

Prva se pljačka dogodila u avionu, neposredno nakon ukrcavanja. Naime, ispod svojeg sjedala pronašao sam torbu kojoj nisam mogao utvrditi vlasnika. Alarmirao sam stjuardesu, a ona je mogući objekt terorizma momentalno deložirala iz aviona šaljući ga na danju obradu.

Već smo se digli visoko iznad Frankfurta, kad je žena na sjedalu iza mene počela vikati – gdje je moja torba!!!???

Zemljo otvori se….

Od trena slijetanja do sada nisam vidio Roonya, niti sam vidio Ronalda. Ali lavove i žirafe jesam, niti dva sata nakon dolaska. S obzirom da sam smješten u istom hotelu kao i jake trupe HRT-a, odmah me dio njih posjeo u džip, i odbacio do obližnjeg nacionalnog parka.

Pa u miru izvadiš Nokiju X6, uključiš opciju fotkanja i sa tri metra udaljenosti škljocaš prema obližnjem čoporu lavova koji se izležavaju u travi… i misliš usput o načinima na koje vrijedni inženjeri Land Rovera testiraju stakla na vozilu pri raznim opterećenjima… nadam se da su u proračune uračunali pritisak lavljih šapa.

Svjetsko prvenstvo pratite na svojim mobitelima

Po povratku u hotel uključujem Nokijicu ljepoticu, i pregledavam što piše Jutarnji list. Bio sam dovoljno mudar da još prije putovanja iskoristim divote koje nudi OVI, pa sam, naravno, potpuno besplatno, skinuo aplikaciju imena Jutarnji list. Neka mi više nitko ne priča o nekoj tamo nostalgiji kad je čovjek na putu…. Izvadiš mobitel iz džepa i čitaš novine, kakva nostalgija, kakvi bakrači…

Pročitam da je izvedena akcija 'offside', i da je dalo pohapsiti neke nogometaše… a onda spazim vijest koja kaže da je Željko Vela dao otkaz na HRT, pa potom odletio u JAR s namjerom da odradi svoj posljednji hrtovski projekt… i još piše da je nepoznanica čime će se Željko Vela nakon toga baviti u životu… podignem glavu s Nokije, a ono Željko Vela glavom i bradom pije kavu s druge strane stola… još mi i maše i pozdravlja me.

Molio sam ga i kumio da mi otkrije tajnu i da mi ekskluzivu. Ništa… pa sam mu prijetio… ništa… uhvatio sam ga u kravatu i mučio ga golicanjem… niti riječi…

Nije progovorio sve do kasno u noć… A to me čudi, jer smo nas dvojica, kao i ostala ekipa HRT-a, pili isključivo sokove, a opće je poznato da se od sokova obično razveže jezik….

Kreiraj rutu prije odlaska na put

Kako ne bi morao previše razbijati glavu kojim putem krenuti iz Johannesburga u Polokwane u kojem će se također igrati utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva, Hrvoje Šalković je unaprijed kreirao rutu na Ovi Kartama.

Postupak je vrlo jednostavan - na karti je najprije pronašao Johannesburg i spremio ga u rutu kao svoju polazišnu točku. Kao odredište je upisao Polokwane i navigacija je na karti odmah kreirala rutu i izračunala da od jedne do druge točke ima najkraćim putem 304 kilometra ili 3:44 sata vožnje automobilom.

Ako bi se odlučio krenuti pješice, a s našim Gonzo putopiscem je sve moguće, za to bi mu trebalo 'samo' 98 sati!

Jutarnji list i na jugu Afrike

Iako je Hrvoje Šalković otputovao južnije nekakvih 9000 kilometara, to ne znači da svako jutro neće čitati svoje omiljene novine. Zahvaljujući domaćim programerima koji su za Ovi Store razvili aplikaciju Jutarnji list, naš Gonzo putopisac je redovito informiran o najvažnijim zbivanjima kod kuće.

Pratite Gonzove afričke pustolovine:









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 12:10