Povijesna sredina

Dubrovnik kao mediteransko središte održivog i odgovornog upravljanja destinacijom

Dubrovnik panorama

Grad je obilježio 2023. osvajanjem prestižnih turističkih nagrada, potvrđujući svoju izvrsnost i predanost održivom turizmu

Turizam ima primarni značaj u gospodarskom razvoju Dubrovnika. Stoga je gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Mato Frankovićem, prije šest godina čvrsto odlučila ne postati žrtvama vlastitog uspjeha modelirajući Dubrovnik kao mediteransko središte održivog i odgovornog upravljanja destinacijom uz sve zastupljeniju prepoznatljivost u međunarodnoj stručnoj i medijskoj javnosti. Grad Dubrovnik obilježio je 2023. godinu osvajanjem prestižnih turističkih nagrada i priznanja, potvrđujući svoju izvrsnost i predanost održivom turizmu. Uz pet međunarodnih, vrhunac je titula "Turistička destinacija godine - Šampion hrvatskog turizma" dodijeljena na "Danima hrvatskog turizma 2023" u Rovinju, a posljednja ocjena održivosti prevedena od strane Globalnog vijeća za održivi turizam, vodećeg međunarodnog stručnog tijela, od visokih 86 posto zorno potvrđuje ispravnost puta Dubrovnika prema trajnoj održivosti.

image

Gradonačelnik Mato Franković

Na samom ishodištu tog puta je Projekt "Poštujmo Grad", pokrenut od strane gradske uprave 2017. godine. Kroz brojne mjere koje su težile zaokretu prema održivom turizmu, projekt je rezultirao učinkovitom disperzijom posjetitelja i ublažavanjem negativnih učinaka prekomjernog turizma, a u 2023. godini potvrdili su to i rezultati stručne analize koju je provelo Sveučilište u Dubrovniku.

U biti, gradska uprava Dubrovnika se, umjesto brojkama, vodila kvalitetnim upravljanjem. U središtu takve politike upravo je bio i jest građanin Dubrovnika, jer bez zadovoljnog građanina nema ni zadovoljnog gosta. Cilj je pronaći ravnotežu koja će omogućiti nesmetan razvoj gospodarstva, ali istovremeno nametnuti strogu zaštitu vrijedne povijesne baštine uz poboljšanje kvalitete svakodnevnog života naših građana. U tom procesu značajno je korištenje tehnoloških i Smart City rješenja kako bi se postiglo racionalnije upravljanje resursima i uslugama.

Kulturna baština

Digitalna transformacija Dubrovačke kartice (Dubrovnik Pass), zajedničke ulaznice u najvažnije atrakcije Grada Dubrovnika, pokazala se izuzetno uspješnim projektom koji je ispunio zadane ciljeve – omogućuje jednostavniju kupnju i korištenje te istovremeno gradskoj upravi služi kao alat za upravljanje tokovima posjetitelja. Prihodi od prodaje Dubrovnik Pass-a u 2023. godini premašili su 12.1 milijun eura, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na godinu dana ranije kad je zabilježen rekordan prihod od pokretanja projekta 2010. godine čime je DU Pass postao najprodavanija europska kulturna kartica.

image

Dubrovnik Pass

Projekt Dubrovačke kartice jedan je od projekata gradske uprave kojima se promiče kulturna baština Grada i potiče njezina samoodrživost budući da generira prihode iz kojih se financira obnova baštine i cjelokupni kulturni sektor, ali i omogućuje disperziju posjetitelja i rasterećenje najatraktivnijih znamenitosti. Istovremeno, Dubrovnik Pass pruža široke mogućnosti nadogradnje, umrežavanja te daljnjeg strateškog razvoja kao ključnog alata za upravljanje povijesnom jezgrom Grada kao UNESCO-ovim svjetskim dobrom. Stoga je u tijeku razvoj sustava rezervacija posjeta baštinskim institucijama uključenima u Dubrovnik Pass s obzirom na njihove nosive kapacitete.

Revitalizacija života u gradu

Uz upravljanje turizmom, Grad Dubrovnik uspješno se nosi i s brojnim izazovima koje gospodarski razvoj donosi, a jedan od najvećih je svakako upravljanje prostorom, posebno u vidu stvaranja novih urbanih cjelina i zona stanovanja jer je Dubrovnik prostorno skučen. Dubrovnik je prvi grad u Republici Hrvatskoj koji je izradio, usvojio te koji, u konačnici, primjenjuje strateški dokument nulte kategorije koji dosad za područje Dubrovnika nije postojao. Očuvanje "živog Grada" te kvalitete i načina života lokalnog stanovništva u fokusu je strateških aktivnosti istaknutih u Planu. Da sve ne ostaje samo na deklarativnoj razini dokazuje i novi objekt dubrovačke osnovne škole tik pod gradskim zidinama, a koja je prve polaznike primila početkom školske godine. Uređenjem prvih šest gradskih stanova u povijesnoj jezgri Grad Dubrovnik stambeno će zbrinuti šest dubrovačkih obitelji s više djece te će i na taj način doprinijeti revitalizaciji života u gradu. Javni natječaj za dodjelu stanova je u tijeku.

image

Dubrovnik

Da je Dubrovnik sredina u kojoj se svakodnevno prožimaju povijest i potrebe suvremenog života, najbolje je ocrtana u Godini UNESCO-ove svjetske baštine. Naime, u 2024. godini Dubrovčani se prisjećaju nekoliko događaja važnih za povijesnu i kulturnu memoriju Dubrovnika. Prvo sjećanje odnosi se na 45. obljetnicu upisa Staroga grada Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, drugo na 15. obljetnicu upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a treće na upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na listu Sjećanje svijeta u studenome prošle godine. Ovi upisi Dubrovnik čine jednim od rijetkih gradova na svijetu čija su materijalna i nematerijalna kulturna dobra zaslužila status univerzalne baštinske vrijednosti, a U gradu dugog i znamenitog povijesnog kontinuiteta, oni su i podsjetnik o presudnoj važnosti zaštite i skrbni o kulturnom, povijesnom, graditeljskom i svekolikom naslijeđu.

image

logo dubrovnik

image

logo dunesco

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 03:20