NEVOLJE U RAJU

20 posto manje nego lani?! Slaba sezona u čuvenim mediteranskim destinacijama, sad već rasprodaju i hotele

Mykonos

 -/Huber Images/Profimedia/-/huber Images/profimedia
Pretpostavlja se kako je na loš imidž Mykonosa utjecao nedavni brutalni napad na arheloga

Najpopularniji grčki otoci Mykonos i Santorini loše su počeli ovogodišnju sezonu - zasad bilježe 20 posto manje dolazaka u odnosu na 2019. godine, pišu lokalni mediji zabrinuti za ovogodišnju sezonu.

Pretpostavlja se kako je na loš imidž Mykonosa utjecao nedavni brutalni napad na arheloga koji je tamo nadgledao ilegalne građevinske radove te počniteljima odredio kazne, a kojeg Grčka udruga arheologa pripisuje investitorima. Grčki ministar zaštite okoliša Kostas Skrekas oštro je reagirao na napad zabranivši izdavanje bilo kakvih novih građevinskih dozvola izvan posebno određenih zona.

Osim toga, u mjestu Psarou započela su uklanjanja ilegalno sagrađenih građevina što je također demotiviralo od dolaska na otok, dok brojni mediji za loše performanse krive izrazito visoke cijene koje Mykonos i Santorini čine nepristupačnima domaćim ljudima dok stranci radije biraju jeftinije destinacije kao što su Turska, Španjolska i Maroko.

Istovremeno, zbog činjenice da se ne mogu nositi s rastućim troškovima, na području Grčke trenutno je na prodaju oglašeno 200-injak obiteljskih hotela s tri i četiri zvjezdice, u prosjeku s 10 do 30 soba od čega velik dio na Mykonosu i Santoriniju. Njihovi vlasnici trenutno ne mogu plaćati visoke troškove kredita i energije niti se nositi s čestom promjenom pravila poslovanja i inflacijom, a prosječne cijene, ovisno o lokaciji, kreću se od pola milijuna pa sve do 650 tisuća eura za objekt.

Prema pisanju lokalnih medija, samo proteklih nekoliko mjeseci vlasnike su promjenili hoteli ukupno vrijedni 320 milijuna eura.

image

Santorini

Aris Messinis/Afp/Profimedia/Aris Messinis/afp/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:26