IZGUBLJENO BLAGO

PRONAĐENO NACISTIČKO ZLATO? Policija i vojska u akciji nakon što su dva Poljaka objavila kako su pronašli čuveni vlak pun dragocjenosti

 Photo: Colourbox

Dvojica muškaraca iz Poljske tvrde da su pronašli nacistički vlak za koji se pretpostavlja da je pun zlata, dragulja i oružja, a koji je nestao tijekom Drugog svjetskog rata, prenose poljski mediji. Vlak je nestao negdje u blizini poljskog grada Wroclawa kad su se području približavale sovjetske snage 1945.

Odvjetnička tvrtka u Poljskoj kaže kako su ih kontaktirala dva muškarca koji kažu da su pronašli oklopljeni vlak. Muškarci su zatražili deset posto od vrijednosti vlaka. Informativni portali govore da informacije o pronalasku vlaka odgovaraju onima iz lokalnog folklora, tj.urbanih legendi, o pronalasku vlaka koji je nestao krajem rata u blizini dvorca Ksiaz kod gradića Walbrzych. Tamošnje gradske vlasti skeptične su u pogledu ovog pronalaska, ali kažu da će motriti daljnji razvoj situacije.

'Ovim slučajem se bave odvjetnici, vojska, policija i vatrogasci', Reutersu je rekla Marika Tokarska, službenica u gradskoj upravi Walbrzycha. 'Područje nikad nije bilo temeljito istraženo pa ne znamo što se sve ondje može naći.'

Mediji navode i da je vlak pun oružja. Nakon prvog saznanja o pronalasku vlaka, formirana je krizna grupa koja će se baviti slučajem i istražiti sve tvrdnje. Nadalje se spekulira da je vlak dug 150 metara i da u sebi skriva 300 tona zlata. Povjesničarka Joanna Lamparska, stručnjakinja za područje Walbrzycha, medijima je rekla da postoje sumnje da je vlak nestao u nekom tunelu te da osim zlata nosi i značajnu količinu opasnog materijala.

Dodajmo i kako su se svi prijašnji pokušaju pronalaska vlaka pokazali neuspješnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 08:17