NOŠENJE KRZNA

Prijatelji životinja osudili 'Modnog mačka' i ostale zbog nošenja krzna: Pročitajte tko su najokrutnije odjevene osobe u Hrvatskoj?

Udruga je objavila listu od pet najokrutnije odjevenih javnih osoba
 CROPIX

ZAGREB - Udruga Prijatelji životinja na svojim je internetskim stranicama objavila listu od pet najokrutnije odjevenih javnih osoba koje osuđuju zbog nošenja krzna i pozivaju ih da se počnu odijevaju u 'skladu s 21. stoljećem'.

- Osobe s popisa dugogodišnjim nošenjem krzna pokazuju nedostatak suosjećanja prema milijunima životinja, mučenih i ubijenih zbog nečijeg eksponiranja - navode Prijatelji životinja te dodaju kako je nakaradno pokazivati svoju nadmoć nad životinjama promicanjem zastarjelih obrazaca odijevanja.

U udruzi smatraju kako 'uz svu silu raznolikih kvalitetnih neživotinjskih materijala' odijevanje u krzno ubijenih životinja 'ne može predstavljati ništa drugo nego sramotnu ostavštinu nasilno reinkarnirane prošlosti gonjene profitom'.

- Modna osviještenost izražava se kreativnim dizajnom i stilom, a ne krznom životinja, čiji gubitak za njih ujedno znači gubitak života. S dijelovima tijela mrtvih životinja na sebi kao ukrasima, može se biti privlačan jedino onima koji su svojim svjetonazorima i duhom ostali u kamenom dobu - poručuju Prijatelji životinja.

Smatraju kako neke medijski prisutne osobe u Hrvatskoj još uvijek ne slijede suvremene trendove, već privlače pozornost neosjetljivošću za patnju i groznu smrt životinja. Naglašavaju kako pokušaj tih osoba da se nošenjem krzna prikažu modernima i u trendu izaziva podsmijeh, predstavljajući etički i modni promašaj.

Iako te javne osobe ističu svoju ljubav prema psima i mačkama, nošenjem krzna izravno podupiru smrt pasa, mačaka, lisica, činčila, nerčeva, zečeva i ostalih životinja, čije ostatke nose.

- Svoje pse često javno pokazuju s jednakim ponosom kao i svoju krznenu odjeću , ne shvaćajući koliko je neukusno imati živu životinju pokraj sebe, a istodobno na sebi nositi mrtve životinje - pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Na posljednjem mjestu popisa je Vlatka Pokos koja gotovo svake godine završi na njemu. Četvrto mjesto čvrsto drži pjevačica Indira Vladić, a treće njezina kolegica glazbenica Maja Šuput. Na drugom mjestu nalazi se jedini muškarac na popisu, modni dizajner Marko 'Okrutni mačak' Grubnić dok je prvo mjesto zauzela također pjevačica, Katarina Rautek.

- Pozivamo javne osobe i dizajnere da u svojim javnim istupima oštro osude ubijanje životinja zbog krzna, da odlučno osude proizvodnju, prodaju i nošenje krzna te da vlastitim primjerom pokažu modnu i etičku zrelost - poručuju Prijatelji životinja te pozivaju građane da posjete njihove internetske stranice i daju prijedloge za sljedeću listu najokrutnije odjevenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 16:35