DIVLJA PRIRODA

'PRESTANI S UBIJANJEM PTICA!' Grupe za zaštitu životinja prozvale su papu Franju zbog puštanja golubova

 AFP

Aktivisti su u otvorenom pismu pozvali poglavara katoličke crkve da prestane s 'oslobađanjem' jadnih životinja koje nisu sposobne same se obraniti. U takvoj nametnutoj slobodi izložene su zakonima prirode, i bivaju lakim plijenom agresivnih ptičurina i ostalih zvijeri.

'Obzirom da se te bijele golubice koje papa pušta s balkona Bazilike Svetog Petra uzgaja u zarobljeništvu, i u strogo kontroliranim uvjetima, to njihovo 'oslobađanje' neminovno završava u krvi, u sigurnoj smrti', stoji u otvorenom pismu talijanska Nacionalna udruga za zaštitu životinja

Aktivisti su se s ovom molbom obratili papi Franji dan nakon što je pustio dvije bijele golubice s porukom mira za Ukrajinu.

U dosad neviđenom incidentu na Trgu sv. Petra, kojem su nazočili mnogobrojni vjernici, na golubice su se obrušili galeb i crna vrana... Ptice su završile očerupane, jedna golubica se izvukla, a sudbina druge još uvijek nije poznata.

Ovaj napad su mnogi vjernici protumačili kao lošu simboliku za sukob u Ukrajini.

National Geographic objašnjava ipak kako je to prirodna reakcija grabežljivih vrsta ptica na neprirodnu bijelu boju dviju golubica.

Napad koji je dilje svijeta opisan kao demonski i apokaliptičan bio je zapravo napad grabežljivih ptica na golubice zbog toga što su - bijele.

U Rimu obitavaju tisuće golubova, ali kao i u većini gradova njihova boja se kreće od sivkastih preko smećkastih do gotovo crnih. No, nijedna od njih nije potpuno bijela.

Stoga će pažnju grabežljivih ptica poput galebova i vrana privući upravo potpuno bijele ptice i one će biti meta njihove agresije.

List objašnjava da postoji razlog zbog kojeg albino ptice ne preživljavaju dugo u prirodi - brzo ih se uoči, ne mogu se skriti i stoga ih grabežljivci izdvoje kao metu za napade.

Stoga Nacionalna udruga za zaštitu životinja u otvorenom pismu traži od pape: 'Nemojte više koristiti životinje i ugrožavati njihove živote u svrhu tradicije koju je već ionako vrijeme pregazilo'.

'Životinjekoje su rođene u zarobljeništvu, i koje se uzgajaju u zarobljeništvu, nisu sposobne u divljini prepoznati predatore, niti se obraniti od njih', upozorava Udruga koja je pokrenula i peticiju za ukidanje tradicije puštanja golubova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:31