I dok su turistički djelatnici, konobari, frizeri, vozači zatvoreni u svoje domove i čekaju kada će ponovo moći početi raditi i zarađivati, poljoprivrednici ne gase svoje strojeve i ne napuštaju polja. Proljetna sjetva je u punom jeku, život se nastavlja usprkos pandemiji koronavirusa. Cijela ova situacija je gorkoslatka za hrvatske poljoprivrednike – nakon zatvaranja tržnica ostali su bez mjesta za izravnu prodaju svojih proizvoda, no odjednom smo svi postali svjesni koliko nam vrijede. U situaciji ograničenog uvoza dobro se vidi koliko dugo jedna država može preživjeti od svoje zemlje, a na vidjelo su izašle sve pogrešne političke odluke prema hrvatskim poljoprivrednicima koje su mnoge od njih natjerale na pakiranje kofera i odlazak preko granice.
Mogu li poljoprivrednici ovu situaciju preokrenuti u svoju korist i dokazati da su ljudi koji hrane državu izuzetno bitni za njeno funkcioniranje u cijelosti?
Prate ih problemi
- Najveći problem oduvijek nam je bio plasman proizvoda na tržište koji se odvijao preko lokalnih otkupljivača, koji bi proizvode distribuirali dalje u većinu trgovačkih lanaca u Republici Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji, ali bi neefikasnost u njihovom radu često rezultirala narudžbama u istom danu, niskim cijenama u otkupu, nemogućnošću planiranja rasporeda rada i neizvjesnosti oko prodaje – otkrio je Zoran Kovač, vlasnik OPG-a u okolici Pitomače, koji je zbog situacije s koronavirusom gotovo bacio 40.000 glavica salate.
- Mi kao poljoprivrednici gledamo pozitivno na ovu situaciju jer smatramo da se u Hrvatskoj još uvijek ne proizvode dovoljne količine kvalitetne hrane. Ova trenutna situacija trebala bi sve nas potaknuti da još više proizvodimo, a trgovačke lance da uvoze manje inozemne robe, a kupuju više od domaćih proizvođača – smatra mala poljoprivrednica Daliborka Šimić koja je sa suprugom ušla u poljoprivredu prije pet godina nakon velikog karijernog zaokreta – ona je bila dentalni asistent, a on postavljao PVC stolariju.
Novi kanali prodaje
U onom trenutku kada je Stožer civilne zaštite zatvorio tržnice, mnogi hrvatski poljoprivrednici su ostali bez kanala za prodaju i to taman kada je kod većine počela berba – salate, rajčice, jagoda. Osim što su se u rekordnom roku grupirali na platformama za online prodaju i krenuli u novu eru virtualnih tržnica, javio im se i Konzum s ponudom za otkup njihovih proizvoda.
- Samodostatnost se u situaciji u kojoj smo se našli uslijed epidemije koronavirusa pokazala izrazito važnom za održavanje lanca opskrbe te svi zajedno moramo raditi na jačanju domaće poljoprivrede - izjavio je Zoran Mitreski, član Uprave Konzuma.
U prvom tjednu Konzumu se javilo 200 malih poljoprivrednih proizvođača te je od otkupljeno oko 70.000 komada salate, 18.000 kg blitve, 5.000 kg poriluka, 5.000 kg peršina i 1.300 kg mladog luka.
U ovim uvjetima hrvatski poljoprivrednici su pokazali vlastitu snalažljivost, pronašli nove kanale prodaje i spasili urod sa svojih polja. No, sada se suočavaju s novim problemom, odnosno problemom koji ih prati već godinama – gdje pronaći radnike?
Vojska francuskih poljoprivrednika
Poljodjelstvo, voćarstvo, povrćarstvo i vinogradarstvo nisu imali dovoljno radnika ni prije pandemije, upozorili su iz Hrvatske udruge poslodavaca. Od početka krize u Hrvatskoj je 17.000 nezaposlenih više, a u poljoprivredi u ovom trenutku nedostaje, prema procjenama HUP-a, pet do sedam tisuća radnika.
Urod na poljima i u voćnjacima ne može čekati da pobijedimo koronavirus, ondje radnici trebaju odmah jer će višemjesečni trud jednostavno propasti. Nije samo u Hrvatskoj takvo stanje, radnika u poljoprivredi nedostaje i u Njemačkoj, gdje su samo za branje voća i povrća ipak popustili mjere i planiraju dovesti 80.000 sezonskih djelatnika, ali i u Francuskoj.
Didier Guillaume, francuski ministar poljoprivrede, pozvao je sve one koji su zbog krize ostali bez posla da se okrenu poljoprivredi.
- Može li frizer koji više nema posla raditi na polju, brati jagode ili pakirati jogurt u nekoj mljekari? Pozivam vojsku muškaraca i žena koji ne rade, koji su zatvoreni u svojim domovima, koji su bili konobari u restoranima, sobarice u hotelima, frizeri… da se pridruže velikoj vojsci francuske poljoprivrede, kako bi svi skupa mogli jesti i preživjeti – rekao je Guillaume na videokonferenciji ministara poljoprivrede Europske unije.
Da se slična promišlja i u hrvatskoj Vladi, potvrdio je ministar rada Josip Aladrović. Iako zapošljavanje nezaposlenih u poljoprivredi još nije formalizirano, Aladrović je naglasio kako “ne vidi problem u tome” i da to trenutačno odrađuju službe za posredovanje pri zapošljavanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Boravak na svježem zraku
Jedna od nezaposlenih koja je poziv našla u poljoprivredi je i Marina Dragobratović koja sa suprugom i djecom uzgaja blitvu, krastavce, kupusnjače, tikvice, dinje i lubenice.
- U Hrvatskoj imamo odlične uvjete za proizvodnju i smatram da ljude treba što više poticati na konzumiranje domaćeg sezonskog voća i povrća te neprestano isticati neprocjenjivu važnost pčela i pčelinjih proizvoda. Smatramo da je ovo vrijeme idealno kako bi se promovirao koncept malih OPG-ova jer su obiteljski i ovise isključivo o vlastitoj radnoj snazi – smatra Marina.
S njom se slaže i Dubravko Štikavac (28) koji s ocem i majkom radi na OPG-u Štikavac. Njegova obitelj već 15 godina prodaje povrće i voće na zagrebačkoj tržnici Savica.
- Nakon zatvaranja tržnica na tjedan dana smo stali s berbom. Onda su nam se javili iz Marinade koja vrši otkup za Konzum i nastavili smo s radom, a nadamo se da će suradnja trajati i nakon krize. Za to će nam trebati još radne snage, što je dosad bio jedan od najvećih problema. Volio bih da ljudi shvate kako je rad u polju cijenjen posao i da se u tom poslu može pronaći i ispunjenje i zadovoljstvo, a da boravak na svježem zraku i u opuštenoj atmosferi znači puno za čovjekovo fizičko i mentalno zdravlje. Upravo zato, vjerujem da će sve više ljudi prepoznati upravo poljoprivredu kao priliku za osiguravanje radnog mjesta i vlastite egzistencije ili kao mali proizvođači ili kao djelatnici – smatra Dubravko.
Kako plasirati poljoprivredne proizvode u Konzum?
Unutar Fortenova grupe plasman prema Konzumu se odvija preko PIK Vinkovci, distributera koji otkupljuje proizvode malih poljoprivrednih proizvođača pod uvjetom zadovoljavanja najviših standarda kvalitete. Stoga svi mali poljoprivredni proizvođači i OPG-ovi u Hrvatskoj, zainteresirani za plasman svoje proizvodnje Konzumu trebaju kontaktirati PIK Vinkovce, putem njihovih otkupnih stanica ili mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
PIK Vinkovci su specijalist za otkup voća i povrća budući da otkupe više od 20.000 tona voća i povrća godišnje te imaju iznimno dobru i korektnu suradnju s više od 500 kooperanata. Hrvatski poljoprivrednici se mogu javiti i Konzumovim partnerima Marinadi i Fragariji, koji, također, vrše otkup i isporuku Konzumu, uz zajamčene najviše standarde kvalitete.
Sadržaj nastao u suradnji s Konzumom
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....