1. Koriste se pomno biranim opisima prilikom pisanja jelovnika
Dobro napisan i slikovito opisan jelovnik povećat će prodaju za 27 posto, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika. Ravno iz pećnice, domaće, polako kuhano, svježe ubrano, bakino - samo su neki od trikova koji će vas potaknuti da potrošite i pojedete više od planiranog.
2. Fotografija vrijedi tisuću riječi
Ukoliko uz gore navedeni opis dodaju i prikladnu fotografiju, ugostitelji računaju na 30 posto veću potrošnju svojih gostiju. Fotografija kod mnogih budi osjećaj gladi i želje pa na taj način potiče impulzivnost i u konačnici - veći račun.
3. Samo dio izbora je na vama
Prilikom dizajna, restorani znaju da je najunosniji dio jelovnika gornji lijevi i desni dio jer pogled instinktivno prvo pada ondje. Iz tog razloga, na desnoj strani je hrana koju restorani žele da naručite (često najskuplja), a na lijevoj su aperitivi i pića. Još uvijek vas čudi zašto je salata negdje na dnu, na posljednjoj stranici?
4. Ne naručujte prvu stvar s popisa, osim ako ustinu ne želite
Istraživanje koje su proveli znanstvenici s Cornell Universityja pokazalo je kako će ljudi u većini slučajeva naručiti ono što prvo ugledaju na jelovniku. Zato će ugostitelji i pomnije odabrati što će se ondje naći.
5. Manipuliraju cijenama
Na jelovniku ćete često pronaći jela koja su jako skupa, a skupa su s razlogom. Ukoliko na početku jelovnika ugledate prvo skupa jela - sve dalje što budete gledali činit će vam se znatno jeftinije i imat ćete osjećaj kao da za određenu sumu novca možete dobiti znatno više. Na taj način, ponovno, potrošit ćete i više novca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....