USPJEŠAN RAD

OVA JE ŽENA SA SVOJIM TIMOM U HRVATSKOJ I EUROPI POSLUŽILA SEDAM MILIJUNA JELA '20 godina okusa' Ane Lisak zalog je gastro budućnosti

 
Ana Lisak
 Lukša Marotti

Čak sedam milijuna jela jedna je žena sa svojim timom poslužila Hrvatskoj i Europi. Ana Lisak ovih je dana posebno ponosna. Zajedno sa chefovima Petrom Pavlovićem i Mladenom Križanovićem u povodu dvadeset godina uspješnog rada predstavlja kuharicu „20 godina okusa“.

Lukša Marotti
Pero Pavlović, Ana Lisak, Mladen Križanović

Ova jedinstvena kuharica sadrži 40 recepata iz bogatog opusa onih koje su tijekom godina marljivo prikupljali radeći s gostima i partnerima. Namijenjena je ljudima koji nemaju puno vremena, žele kvalitetno i zdravo pojesto, a da pri tom to nije samo neki ručak koji uključuje vinski gulaš, grah ili fileke, kako je to bilo prije kojih dvadesetak godina.

„Kuharica se sastoji od dva dijela. I jedan i drugi dio su autorski radovi naših kuhara Pere Pavlovića i Mladena Križanovića. Ona se obraća mladim, urbanim ljudima. Mnogi recepti i fotografije jela nalaze se na društvenima mrežama ili na internetu, a pri tome nemaju adekvatni recept za pripremu tih jela kod kuće. Zato smo se i okrenuli prema mladim, modernim ljudima koji nisu pretjerano vješti u kuhinju ali htjeli bi zadiviti same sebe pa i svoje prijatelje svojim izučenim kulinarskim vještinama, odnosno pripremom nekih neobičnih jela, koja izgledaju atraktivno i egzotično”, izjavila je Ana Lisak iz Tima Catering Lisak.

Recepti seu napisani na stotinjak stranica. Uz jednostavne upute i objašnjenja postupka vrlo ih je lako pripremati u vlastitom domu. Uz mediteransko područje, zastupljene su i kombinacije jela. Nekoliko recepata je prava sinergija i sljubljivanje Hrvatske i dalekog Japana u kojem se školovao chef Mladen Križanović.

Lukša Marotti
Mladen Križanović

“Moja inspiracija za jela proizašla je iz mojih iskustava na edukacijskom putovanju u Japanu. Većina stvari koje su me se tamo osvojile, a da su jednostavne za kućnu pripremu, odlučio sam uvrstiti u ovu kuharicu, naravno sa svojim malim dodatkom. Svakako bih izdvojio goveđi grilani jezik, shiitake gljive, pileća juha i poke od lososa. Svoj dio kuharice pisao sam za ljude koji su entuzijastični za kuhinju, koji vole kuhati doma i ne boje se probati nove stvari. Niti jedno jelo nije tipično za naše područje, stoga treba biti otvoren prema novim okusima, novim jelima pa čak i ako se to nekome ne svidi na prvu. Jelu, pogotovo nekom stranom jelu, uvijek treba dati i treću priliku”, rekao je Mladen Križanović.

Kuharica je nastala na prijedlog chefa Pere Pavlovića koji je godinama edukator osoblja Cateringa Lisak. Kako je kroz godine prikupljao vlastite recepte došao je na ideju da ih zajedno objedine u pravi gastro vodič koji će nam pomoći da i mi sami zablistamo u kuhinji.

Lukša Marotti
Pero Pavlović

“Tijekom dvadeset godina zajedničkim smo snagama uspješno realizirali mnoge zahtjevne projekte, educirali, informirali, usmjeravali i pružali podršku zaposlenicima. Godine iskustva u kuhinji, mašta, ambicioznost, ali i samokritičnost doveli su nas do razine na kojoj smo danas gdje s jednakom strašću pristupamo svakom jelu kako bi od vrhunskih namirnica stvarali moderna i ukusna jela s dizajnom koji očarava naše goste”, kaže Petar Pavlović.

Ana Lisak i sama je odrasla u okruženju u kojem se uvijek kuhalo.

Lukša Marotti
Ana Lisak

“Ja privatno kod kuće uopće ne kuham, jednostavno nemam vremena. Kuhala sam do prije 10-tak godina i to od doručka do večere po tri jela. Iz obitelji sam u kojoj se jako puno davalo važnosti kuhanju. Moja majka i baka I svi kojih se sjećam, dnevno su kuhali tri do četiri različita jela. Ako netko ne voli čušpajz, peklo se neko meso ili nešto treće što je bilo. Kolači su se pekli minimalno tri puta tjedno. Ovom smo kuharicom ljudim htjeli olakšati svakodnevicu dajući im izbor i brzo snalaženje u pripremi nekih novih jela koja će zasigurno zavoljeti!”

Poke bowl od lososa

Lukša Marotti

Na bazi tri osobe

500 g svježeg filea lososa

1 zreli avokado

1 limun ili limeta

2 šalice sushi riže

1 dl rižina octa

2 žličice umaka sriracha

2 žličice sezamova ulja

1 žličica sezamovih sjemenki

1 žličica začinske mješavine chimichuri

1 vezica svježeg vlasca

0,5 žličice šećera

0,5 žličice soli

Isperite rižu minimalno 3 puta te pustite da se ocijedi. U lonac dodajte opranu i ocijeđenu rižu te prelijte s dvije i pol šalice vode. Zakuhajte rižu i potom smanjite plamen na najmanju razinu. Kuhajte poklopljeno dok voda ne ispari u potpunosti. Kada voda ispari, riža je kuhana. U međuvremenu u posudici pomiješajte rižin ocat, sol i šećer.

Rižu prelijte mješavinom octa, soli i šećera, obavezno dok je još vruća. To će omogućiti da zrno upije tekućinu. Odložite sa strane da se riža ohladi. Povremeno promiješajte.

Dok se riža hladi, file lososa izrežite na kockice veličine 1 x 1 cm. Kockice lososa marinirajte sezamovim uljem, umakom sriracha i mješavinom chimichuri te ostavite sa strane da meso upije marinadu.

Koktel juha od zelene paprike i šampanjca

Lukša Marotti

Na bazi četiri osobe

4 velike zelene paprike

1 manji crveni luk

1 češanj češnjaka

750 ml temeljca od povrća

1 žlica glatkog brašna

Sol i papar

200 ml vrhnja za šlag

200 ml Veuve Clicquot šampanjca

slamke

Zelene paprike operite, prerežite popola i izvadite sjemenke i peteljke. Zagrijte pećnicu i pecite ih na najjačoj temperaturi 10 min kožom okrenutom prema gore. Još vruće ih stavite u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Kad se skroz ohlade, ogulite kožu i narežite na veće komade.

Sitno rezani luk i češnjak stavite u lonac. Dodajte pola temeljca i kuhajte oko 5 minuta. Smanjite vatru i dodajte brašno. Zatim dodajte ostatak temeljca i narezane paprike. Poklopite i kuhajte još 5 minuta. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Izmiksajte štapnim mikserom. Začinite. Po potrebi procijedite kroz sito.

Izmiješajte vrhnje za šlag i šampanjac da bude pjenasto te stavite na vrh juhe. Poslužite sa slamkama.

Tataki goveđi file

Lukša Marotti

200 g goveđeg filea/bifteka

100 g lisnate salate za podlogu

15 g klica mustarde

2 žlice sezamova ulja

pola žlice miso paste

50 g brašna tapioke

pola šalice kuhane i začinjene

sushi riže

2 dl biljnog ulja

1 žlica tostiranih sezamovih sjemenki

1 žlica furikkake začina

Očišćen i obrađen file povežite konopcem za kuhanje kako bi tijekom pečenja zadržao oblik. Pomiješajte u maloj posudici miso pastu s malo tople vode. Kada smjesa bude homogena, dodajte 2 žlice sezamova ulja. Ponovno dobro promiješajte. U tankom sloju premažite kistom goveđi file.

Dobro nauljite i ugrijte tavu te pecite file po jednu minutu sa svake strane. Kada file bude gotov, odložite ga sa strane, pokrijte folijom i pustite da odleži 10 minuta. Pri kuhanju sushi riže dodajte furikkake začin, dobro promiješajte te rukama formirajte kockice veličine 2 x 2 x 2 cm. Uvaljajte u brašno tapioke te pržite u biljnom ulju dok ne dobije zlatnu boju.

Kada je file odležao, a riža je gotova, oštrim nožem narežite file na tanke kriške. Na tanjuru za serviranje napravite podlogu od lisnate salate, pošpricajte ostatkom „premaza“ za meso te meso rasporedite po površini. Kockice riže ukomponirajte na tanjur.

Ovo jelo može služiti kao toplo predjelo, hladno predjelo, salata ili kao glavno jelo, ovisno o omjeru sastojaka.

Kesten u šumi

Lukša Marotti

Ganache od kestena

200 g kesten pirea

200 ml vrhnja za šlag

50 g šećera

Čokoladna zemlja

300 g čokolade za kuhanje

150 g maslaca

200 g šećera

100 g glatkog brašna

100 g kakao

Čokoladne sfere

100 g čokolade za kuhanje

silikonski polukružni kalup za sfere

Kesten

10 kom oguljenog kestena

šećer | voda za sirup

Grančice

100 g čokolade za kuhanje

voda | led

Talijanska meringa

110 g bjelanjka

70 g vode

300g šećer

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 19:14