UVALA LOKVA

Donedavno je ova rajska uvala bila zona zabranjena za civile, a danas spremno štiti moreplovce

 Tomislav Kristo/Cropix
Jedna od najljepših uvala Mljeta kao da je stvorena da bi zaštitila moreplovce, "dizajnirana" poput kakve školjke s dvije ruke

Stoljećima moreplovci zaštitu od valova i snažnog vjetra traže u skrovitim uvalama, kako bi se spasili od brodoloma i drugih neprilika.

Tako je bilo i s našom jedrilicom koja se na sjevernoj strani otoka Mljeta, na otvorenom moru, morala suočiti sa snažnim jugom koi je puhao i do 30 čvorova. Već smo se najavili u Pomenu, gdje nas je čekao vez, ali do toga nije došlo jer je vjetar bio prejak. Morali smo tragati dalje gdje ćemo prenoćiti.

I onda, kako kažu, svako zlo za neko dobro. Otkrili smo Uvalu Lokva, možda jednu od najljepših na ovom dijelu Jadrana. Neotkriveni biser Mljeta dočekao nas je raširenih ruku, pruživši nam utočište od vjetra koji je nemilice šibao naša jedra. Iscrpljeni, mirnoi smo zaspali uz zvukove kloparanja jedara, a tek smo ujutro zapravo shvatili u kakvom se raju nalazimo.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Uvala Lokva kao da je stvorena da bi zaštitila moreplovce. "Dizajnirana" je poput kakve školjke, kao dvije ruke koje su spremne prigrliti svakog putnika namjernika. Do nje se teško može doći kopnom, potrebno je poduzeti spust kršovitim terenom, a nema ni uređenih kupališta. Prava divljina, na koju će naići tek neki nautičar poput nas. Drugih brodova nema na vidiku, sigurno je još nisuj otkrili, pa je gotovo grijeh što o njoj pišemo u novinama. Mirisi alepskog bora prožimlju se s mirisima divljih maslina i besprijekorno čistog mora.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Ako tražite mir, Lokva je idealno mjesto. Nema jahti s kojih trešti loša glazba, nema kupača ni agresivnih sportskih aktivnosti. Samo prelijepa priroda i tišina koju povremeno "poremeti" graktanje vječno prisutnih galebova.

Postoji razlog zašto je ova prekrasna uvala toliko godina ostala skrivena te su za nju znali samo najiskusniji nautičari. Naime, nedaleko su bili vojni objekti pa je čitavo područje bilo "zabranjena zona" za civile. No, ona se sada sve više otkriva moreplovcima, zaljubljenicima u netaknutu prirodu, a oni redovito na društvenim mrežama pišu kako je to pravi raj na zemlji. Svojom je konfiguracijom i dubinom idealna za manje do srednje brodice, pa je i naše sidro odlično držalo čitave noći, iako je skiper Robert bio skeptičan pa je, zlu ne trebalo, noć odlučio prespavati na palubi.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Svi volimo plaže, lješkarenje na pijesku i u moru, no ljubitelji jedara znaju kako je najljepši osjećaj probuditi se i umjesto jutarnje kave skočiti u kristalno čisto more. Uvala Lokva, koja je inače u sastavu Nacionalnog parka Mljet, pružila nam je baš to, nezaboravno iskustvo. Možemo sa sigurnošću reći kako će svatko tko odluči posjetiti ovu ljepoticu, Lokvu zauvijek uvrstiti na popis svojih obveznih destinacija na Jadranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:22