PAZITE ŠTO JEDETE

NAJČEŠĆI UZROK PRERANE SMRTI NISU NI CIGARETE NITI ALKOHOL Loša prehrana dovodi do bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa

 iStock

Nezdrava prehrana najčešći je uzrok prerane smrti u cijelom svijetu jer može dovesti do ishemijske bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa, piše Independent. Pokazalo se da je veći ubojica od pušenja ili alkohola.

Rezultati istraživanja s Instituta za zdravstvenu procjenu i metriku u Americi dobiveni su na temelju podataka iz 108 zemalja od 1990. do 2013. godine. Autori studije ispitali su ukupno 79 različitih rizičnih faktora, od pušenja cigareta i konzumacije sokova prepunih šećera, pa do zagađenih voda i zraka.

Od 1990. godine brojka ljudi koji su preminuli od rizičnih faktora, a znanstvenici su ih uvrstili u istraživanje, popela se s 25,1 milijun na 30.8 milijuna u 2013. godini.

Čak 14 faktora povezano je s lošom prehranom, a čine 21 posto ukupnih uzroka smrti u svijetu u 2013. godini.

Loša prehrana je ona s premalo povrća, voća, orašastih polodova, žitarica, a s previše crvenog mesa, soli i šećera. Konzumacija hrane s puno soli i masti uzrokuje visoki krvni tlak i dovodi do viška kilograma, a pogoduje mu i manjak fizičke aktivnosti.

- Veliki je potencijal za popravljanje zdravlja izbjegavanjem pušenja, nezdrave prehrane, kao i rješavanjem ekoloških problema - govori doktor Christopher Murray, direktor IHME Instituta iz Washingtona.

U zemljama s visokim dohotkom pušenje je na broju jedan kao razlog prerane smrti, a u Indiji i jugoistočnoj Aziji jedan od vodećih problema je zagađenje zraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:24