KRALJEVSKA VJENČANJA

Monarhije nisu više plave krvi

Nove generacije kraljevskih obitelji sve manje se opterećuju tradicijom

Nema nijednog holivudskog vjenčanja koje može nadmašiti atmosferu, goste, odjeću, pa i sami cijeli spektakl vjenčanja koja se organiziraju po kraljevskim dvorima u Europi. O vjenčanju švedske princeze Victorije proteklog vikenda najviše se govorilo ove godine, a tako će vjerojatno ostati još neko vrijeme, barem do vjenčanja princa Williama i njegove djevojke Kate Middleton za koje svi očekuju skorašnje objavljivanje datuma održavanja.

Strogi kraljevski protokol

Kraljevska vjenčanja izazivaju veliku pažnju jer je lista gostiju uvijek pomno pripremljena i na njoj nema “uljeza”, već se radi o pravoj društvenoj, političkoj i intelektualnoj kremi koja ima čast biti pozvana na vjenčanje nasljednika ili nasljednice krune. Zanimljivi su i detalji o darovima koje mladenci dobivaju, kakva se hrana poslužila na svečanoj večeri te tko je što odjenuo. To su sve stvari koje su protokolom vrlo strogo određene. Točno se zna što na takvim vjenčanjima nose žene, a što muškarci, gdje tko sjedi, kome je gdje mjesto u crkvi i tko što radi.

Rania zasjenila supruga

Protokol ovisi od monarhije do monarhije i svugdje je različit, a posljednjih je godina dosta prilagođen modernim vremenima. Naime, nekada je bilo obavezno pravilo da dame na kraljevskim vjenčanjima moraju nositi šešire, ali danas je to sve manje obaveza, a više stvar slobodnog izbora. Isto tako, nekada je bilo nezamislivo da se članovi kraljevske obitelji miješaju s običnim građanima, odnosno gostima koji nisu plave krvi prilikom same ceremonije vjenčanja.

Kraljevska obitelj najčešće je u crkvi sjedila na desnoj strani, dok su svi ostali bili na lijevoj, ali i to je sve rjeđi slučaj. Razlog nisu moderna vremena, već sve češći slučajevi u kojima prestolonasljednici za svoje životne partnere biraju osobe koje su porijeklom iz “običnog puka”. Upravo je to slučaj s princezom Victorijom koja se udala za trenera fitnessa, a i Kate Middleton je iz građanske obitelji. Otac joj je pilot, a majka stjuardesa. Sredinom osamdesetih osnovali su vlastitu tvrtku Party Pieces, preko koje su prodavali ukrase i ostale potrepštine za partyje i postali milijunaši.

Vjenčanja prinčeva i princeza s osobama iz građanskih slojeva nisu neka novost, a među prvima koja je probila led bila je Grace Kelly, holivudska ikona. Iako je povijest bogata pričama o kraljevima koji su ljubovali s “običnim građankama”, Grace Kelly je ipak bila nešto posebno. Dobitnica Oscara osvojila je srce princa Rainiera iz Monaca.

Vjenčali su se u travnju 1956., a upoznali su se godinu dana ranije na filmskom festivalu u Cannesu. Rainier je šest mjeseci nakon festivala bio na službenom putu u Americi, gdje se susreo s Grace s kojom se u međuvremenu stalno dopisivao i zaprosio je. Bila je to prava bomba kada je odjeknula vijest da će najljepša holivudska glumica postati princeza i zapravo je ta priča imala onaj pravi “holivudski okus”. Na vjenčanju je bilo 600 gostiju, uključujući i brojne slavne glumce, među kojima je bila i Ava Gardner. Grace je do danas, zajedno s princezom Dijanom, ostala jedna od najpopularnijih princeza u povijesti.

Još jedna kraljica iz građanstva uspjela je pridobiti javnost, a to je princeza Rania iz Jordana. Roditelji su joj iz Palestine, a Rania je rođena u Kuvajtu. Ne samo da je zasjenila svog supruga, kralja Abdulaha, već je postala zaštitni znak Jordana.

Karl Gustaf iz Švedske 1976. oženio je Silviju, koja je u vrijeme kad ga je upoznala bila prevoditeljica. Kraljevska obitelj zaprijetila je Karlu da će ostati bez krune ako ne nađe ženu plave krvi, pa su se Karl i Silvija četiri godine viđali u tajnosti. Međutim, njihova je ljubav pobijedila, a Silvija je zahvaljujući svojoj karizmi i intelektu uspjela vratiti popularnost kraljevskoj obitelji.

Stresovi carice Michiko

Carica Michiko prva je građanka u povijesti koja je ušla u japansku kraljevsku obitelj, ali njoj nije bilo tako jednostavno kao Grace, Raniji i Silviji. Obitelj princa Akihita nimalo nije bila zadovoljna njegovim izborom, ali vjenčanje se ipak održalo.

Michiko je imala stravičnih problema kako bi se prilagodila, kroz godine je doživjela nekoliko živčanih slomova zbog nefleksibilnog protokola i stoljetne tradicije na koju se morala mukotrpno navikavati.

Popularizacija monarhije

Vjenčanja članova kraljevskih obitelji s običnim građanima već neko vrijeme izazivaju rasprave jer se smatra kako će za neko vrijeme kraljevske obitelji imati titulu isključivo kao neko naslijeđe, jer je sve manje onih kojima je kraljevska titula važna prilikom biranja životnog partnera. Monarhija je, naime, prije svega tradicija i popularizacija monarhije kakva se događa posljednjih dvadesetak godina prilično je oslabila monarhiju kao instituciju.

Prva “celebrity princeza”, koja je mnogim drugim princezama bila primjer, sasvim sigurno je princeza Diana. Njezino vjenčanje s princem Charlesom proglašeno je “vjenčanjem 20. stoljeća”, a njezin život za vrijeme, ali i poslije raskida braka s Charlesom redovito se pratio u svjetskim medijima. Diana nije bila samo figura u obitelji Windsorovih te je bila rado viđen gost na partyjima i zabavama po cijelom svijetu. Bila je superzvijezda koja je od početka braka s Charlesom imala javnost na svojoj strani, pa čak i nakon razvoda, a njezin sprovod nakon tragične pogibije u Parizu na televiziji je pratilo dvije i pol milijarde ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 21:28