Sezona je

Ovo je pet najvećih mitova o jedrenju: Ako mislite da je skupo, jedan podatak mogao bi vas razuvjeriti

 Ivo Ravlić/Cropix
Iako kupnja jedrilice može biti skupa, najam je sasvim drugačija priča i mnogo pristupačnija opcija. Baš kao i s hotelskim i apartmanskim ponudama, postoje jedrilice raznih klasa i stupnjeva luksuza

Mnogo je neistina koje kruže o jedrenju, brodovima i životu na moru. Čega se početnici najčešće, ali neopravdano boje? Od toga da je jedrenje skupo, preko tvrdnje da katamarani nužno imaju manje sigurnosti od jedrilica pa sve do zablude da jedrenje nije dobra ideja za obitelj. Pročitajte koji su najčešći mitovi vezani za godišnji odmor na brodu. I potom ih naprosto - razbijte!

Jedrenje je samo za bogate

Iako kupnja jedrilice može biti skupa, najam je sasvim drugačija priča i mnogo pristupačnija opcija. Baš kao i s hotelskim i apartmanskim ponudama, postoje jedrilice raznih klasa i stupnjeva luksuza. Iako se ukupna cijena možda čini visokom, kad je podijelite s brojem putnika

čarter jedrilica može biti skroz prihvatljivi trošak. Troškovi jedrenja ovise o destinaciji, skiperu i broju putnika. Iznajmljivanje jedrilice za jedrenje po Hrvatskoj može se naći već od 800 eura za tjedan dana. Možete izabrati gdje ćete jedriti i obilaziti neke od fantastičnih destinacija na Jadranu, koje inače ne biste vidjeli, što jedrenje čini predivnim iskustvom. Poput primjerice uvale Čikat, jedne od najljepših na Jadranu i otoku Lošinju, koja nudi pregršt stvari - od vezova, fantastičnih hotela, restorana i spa iskustava.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Ne samo da se možete usidriti, već možete otići i do kopna luksuznim transferom koji vam se nudi, te posjetiti neke od vrhunskih hotela ili destinacija na otoku. Tako vas u stogodišnjoj borovoj šumi, svega nekoliko koraka od mora, čeka luksuzni Hotel Bellevue s 5 zvjezdica. Uz Beach Bar koji se smjestio uz more i nudi savršeni chill” na mekanim jastucima, gostima je na raspolaganju vrhunska SPA klinika. Tamo se od ljuljuškanja na valovima možete odmoriti u relax zoni, prostoru rezerviranom za tretmane lica i tijela, fitness i yoga studiju, kao i predivnom SPA vrtu.

Pozlit će mi na brodu

Jedan od najčešćih strahova među novim nautičarima je da će se razboljeti na brodu. Na žalost, ne može se potpuno isključiti mogućnost da se to dogodi, jer čak i iskusne jedriličare ponekad zaboli želudac - doduše tijekom zahtjevnijih prolaza. Međutim, gotovo 99 posto ljudi nema mučninu tijekom plovidbe Jadranom ili Sredozemljem, jer su ta mora prilično mirna. Štoviše, djeca, za koju roditelji najviše brinu, često bolje podnose jedrenje od odraslih. Što nas dovodi do slijedećeg mita:

Maloj djeci nije mjesto na brodu

- Znate, imamo dvoje male djece, odmor na brodu jednostavno nije za nas - još je jedan uobičajeni mit, ali istina je upravo suprotna.

Djeca puno više uživaju u boravku na brodu od odraslih, a kada su valovi u pitanju, naviknu se na njih mnogo brže i lakše od svojih roditelja. Odmor na brodu otvara im neke sasvim nove horizonte, donosi predivna iskustva i sjećanja koja će trajati cijeli život. Uz to jedrenje uči djecu neprocjenjivim lekcijama o timskom radu. Kada jedrite, osim što kao obitelj stvarate uspomene, imate i puno pogodnosti u uvalama gdje stajete. Tako primjerice u Malom Lošinju i u sklopu Hotela Bellevue postoji i Kids Club, koji je otvoren od kraja travnja do kraja rujna. Dobrodošla su sva djeca od 4 godine na više, koje besplatno čuvaju odgajatelji i odgajateljice i to od 8 ujutro do 9 navečer, dok je uz nadoknadu moguće ostaviti dijete u sigurnim rukama i izvan tih radnih sati. Za to vrijeme roditelji mogu uživati nekom od restorana u predivnoj uvali Čikat. Poput Alfred Keller restorana s Michelinovom zvjezdicom u Boutique Hotelu Alhambra. Inovativna vizija kuhara Michaela Gollenza uspješno je spojena s mediteranskom hranom i majstorski osmišljena tako da se istaknu najbolja hrvatska riba i meso uz opsežan izbor vrhunskih vina. Nakon romantične večere, možete isprobati njihov zaštitni znak - koktel "Aged Negroni", koji je odležao 30 dana u bačvi od hrasta iz Slavonije. Živjeli!

image
Shutterstock

Katamaran nije udoban u nemirnim vodama

Katamarani su sigurni u nemirnim vodama zahvaljujući svojoj konstrukciji s dvostrukim trupom i širokom gazu. Stabilniji su i lakše se manevriraju, smanjujući mogućnost ozljeda ili pada preko palube. Isto tako mogu izbjeći oluje zahvaljujući svojim velikim brzinama, malom gazu i lakoći manevriranja. Zbog dva trupa, katamaran je prilično stabilna plutajuća platformu. Brod je također nevjerojatno stabilan zahvaljujući svom širokom gazu i čvrstoj strukturi, što mu omogućava da izdrži i nemilosrdne valove. Tijekom plovidbe zbog svoje stabilnosti, katamaran se neće ljuljati, pa ćete se stoga sjećati i manje umorno i puno budnije.

image
Shutterstock

Vozit će nas okorjeli i pomalo zastrašujući ‘morski vuk‘

Stereotipna slika kapetana je stariji muškarac s bradom i sijedom kosom, koji miriše na ribu, pije rum, puši lulu i nosi isključivo majice na plavo bijele pruge. Iako ovo vrijedi za Jacka Sparrowa, kapetana Haddocka ili druge heroje u knjigama i filmovima, to je miljama daleko od kapetana u stvarnom životu - iako neki ponekad nose pruge na palubi.

Vaš kapetan može biti i žena i puno njih su vlasnice kapetanskih dozvola. Pušenje na brodu je nešto što većina kapetana ne voli vidjeti, nego potiče svoju posadu da ne puši. Umjesto toga, može vas odvesti do mjesta gdje će to biti pravi užitak. U Alto Rosso Lounge Baru u Hotelu Bellevue koji se smjestio u pješčanoj uvali Čikat, možete izabrati iz ogromne kolekcije premium cigara s Kube ili Južne Amerike. Profesionalno uređena zbirka je pedantno pohranjena u prostranom humidoru kako bi se savršeno očuvala svaka cigara na idealnoj temperaturi.

I na kraju, iako se smatra da je rum piće mornara - to je bilo nekada davno. Danas nigdje nećete vidjeti kapetana za kormilom koji konzumira alkohol. Ali možete ga pozvati na večeru u neki od brojnih finish restorana u uvali Čikat. Primjerice japanski Matsunoki ili talijanski Bava u Hotelu Bellevue koji vodi chef sa Michelinovom zvjezdicom, Theodor Falser.

Tu je i konoba Cigale, po uzoru na ponajbolje hrvatske riblje konobe i nudi samo najsvježije sastojke, a sve u hladovini borova s pogledom na uvalu Čikat. Svi zajedno možete uživati u asortimanu morskih delicija - od prvoklasne ribe pripremljene na žaru do jastoga na buzaru ili brudeta od plodova mora. Postoji rješenje čak i za one kojima riba nikako ne paše - Diana Steakhouse sa lokalnim mesom i vrhunskim dry-aged steakovima. Treba još sam dodati - u slast!

Sada kada znate istinu o najčešćim zabludama i mitovima o jedrenju, jedino što vam preostaje je da krenete u avanturistički jedriličarski izlet! Uz poštivanje svih sigurnosnih mjera i puno vjere u svog kapetana!

image
promo

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lošinj Hotels & Villas.

Partneri projekta
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:17