BOSANSKA DIZAJNERICA

Lamija Suljević: Inspiracija za moju kolekciju bila je Bosna

Svako toliko na svjetskoj modnoj sceni pojavi se netko o kome se ‘bruji’, a sada je na redu darovita bosanska izbjeglica

ZAGREB - Stalna potraga za novim zvijezdama modne industrije često je iscrpljujuća. No, onda se pojavi netko poput Lamije Suljević. Stacionirana u Švedskoj, Suljević je jedna od najnadarenijih mladih dizajnera koje smo u posljednje vrijeme imali prilike vidjeti...”, samo je jedna od pohvala na račun 22-godišnje Bosanke, modne dizajnerice sa švedskom adresom, koje su posljednjih tjedana preplavile modne časopise i internetske sajtove.

Lamija, koja se zbog rata s roditeljima odselila u Švedsku, nedavno je završila svoju prvu samostalnu kolekciju (ali, ne i prvu u karijeri) koju je prošli mjesec prikazala na Stockholmskom tjednu mode. Njezine najnovije kreacije, za koje kaže da su rezultat bosanskog podrijetla, imaju sve više obožavatelja. Mnogi joj, kao i ona sama, predviđaju svjetsku karijeru. S Lamijom smo razgovarali netom prije priprema za New York gdje će ovaj tjedan sudjelovati u tamošnjem Scope Art Showu.

U sve više modnih medija spominju vas kao novu nadu švedske, pa i svjetske mode...

Iskreno, sve mi se to čini nestvarno. Upravo sam završila svoju kolekciju, sve je jako hektično, moje kreacije su po cijelom gradu, a trenutačno s Diane Pernet (poznatom modnom novinarkom i kritičarkom) pripremam i galerijsku instalaciju u New Yorku.

O čemu je točno riječ?

Ja i još devet drugih umjetnika dobili smo priliku od 3. do 7. ožujka izložiti svoju instalaciju u New Yorku u sklopu Scope modnog sajma koji se održava u suradnji s MoMA-om (Muzej za modernu umjetnost) i Peoples revolutionom. Dakle, zaista je velika stvar.

Iz Bosne ste se kao dijete preselili u Švedsku. Kako je to utjecalo na vas?

Imala sam pet godina kada smo zbog rata iz Bosne, odnosno Foče gdje sam rođena, otišli u Švedsku. Možda se ne sjećam mnogo toga iz rodne zemlje, ali osjećam da će me ona pratiti cijeli život. Bosna me oblikovala u osobu koja sam danas. Gledajući unazad, vjerujem da je moja posljednja kolekcija bio moj način suočavanja sa svime što se dogodilo. I zato želim ovom prilikom zahvaliti svojim roditeljima jer su, usprkos ratu i tuzi, stigli tako daleko u životu.

U kojem gradu sada živite?

Doselila sam se u Stockholm prije godinu dana iz obližnjeg gradića u kojem žive moji roditelji. U Stockholmu studiram ekonomiju. Otkako sam, naime, počela raditi u modi, shvatila sam da moram naučiti i sve o ekonomiji. No, nedavno sam ipak spoznala da više neću moći gurati oboje.

Jeste li oduvijek znali da se želite baviti modom?

U svojoj glavi jesam, ali nije mi uvijek bilo lako to izgovoriti naglas. Ljudi imaju običaj vrlo brzo suditi. Pogotovo ako živite u manjem gradu. No, nedavno sam zaključila da je zapravo riječ o ljubomori.

Kada su počela vaša prva ‘igranja’ s modom?

Svoju prvu modnu marku pokrenula sam sa 17 godina, s prijateljicom. Zajedno smo radile tri sezone. No, duboko u sebi znala sam da želim raditi sama. Odlučila sam pratiti svoje osjećaje i sada je iza mene moja prva samostalna kolekcija.

Opišite nam je malo...

Mislim da mi je to najosobnija kolekcija do sada. U njoj ima jako puno inspiracije Bosnom i starim tradicijama. Roditelji moga oca, posebno očeva majka, imaju veliku ulogu u mom radu. Ona je svoj čitavi život radila ručne radove. Zbog toga sam vrlo rano naučila cijeniti rukom napravljenu odjeću. Pola moje kolekcije je isheklano te sam koristila brokat. Cipele za kampanju su od papira... Vrlo mi je važno da moje haljine budu više od oprave na vješalici. Sve je u priči.

Kako biste opisali svoj vlastiti stil?

Moj stil je sličan onome što izrađujem. Možda ne uvijek baš tako dramatičan. No, jako volim miješati. Luksuzno sa second handom, uvijek smiješno visoke pete i crveni ruž... Ne bojim se boja, printeva i novih silueta.

Posjećujete li kada Bosnu? Osjećate li da vam nešto fali s ovih prostora?

Bila sam u Bosni nekoliko puta, pa i u Hrvatskoj na odmoru. Moji roditelji imaju stan u Sarajevu. Naravno da osjećam kao da mi nešto fali, moje čitavo djetinjstvo je izgubljeno zbog rata. Mislim da sam upravo taj osjećaj iskoristila kako bih ohrabrila sebe i svoje snove.

Kakvi su vam daljnji planovi za karijeru?

Osim New Yorka, ostvarila sam i neke suradnje u Stockholmu. Ide...

Sanjate li o proboju na svjetsku scenu?

Naravno! Vogue i neki od meni najdražih umjetnika već su me kontaktirali, pa se nadam da će se i to dobro završiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 17:38