Kao junak ‘Duha’ živjet će zauvijek

ZAGREB - Sanjam o budućnosti. O budućnosti s dugim i zdravim životom. O životu koji nije u sjeni raka, već u svjetlosti... Sanjam o tome da “izlječenje” više ne slijedi riječ “nemoguće”... - rekao je u rujnu prošle godine već onemoćali Patrick Swayze kada se na veliko iznenađenje mnogih pojavio u televizijskoj akciji “Ustanite protiv karcinoma”. Tada se još nadao da će pobijediti rak gušterače koji mu je dijagnosticiran osam mjeseci prije.



Godinu dana kasnije, u ponedjeljak navečer - 20 mjeseci nakon dijagnoze - 57-godišnji Swayze preminuo je u svom domu na ranču u Los Angelesu, iza sebe ostavivši suprugu Lisu Niemi, majku Patsy i braću Dona i Seana.



Tečajevi lončarstva




Tisuće obožavatelja diljem svijeta tuguju za glumcem koji je obilježio osamdesete i devedesete godine filmske industrije, a popularne društvene mreže poput Twittera i Facebooka vrve porukama sućuti, žaljenja i posljednjih pozdrava. Jedna od najtoplijih je ona Demi Moore, Patrickove partnerice iz filmskog hita “Duh”, koju je objavila na Twitteru.



“Patrick, voljeli su te mnogi i tvoje svjetlo zauvijek će sjati u našim životima. Kako je Sam rekao Molly (likovi u “Duhu” o.p.a.): ‘To je nevjerojatno, Molly - i kad umreš svu ljubav i dalje nosiš u sebi.’ Volim te Patrick, i nedostajat ćeš mi”, napisala je shrvana Demi.



Swayze je taj romantični triler, nakon kojeg su žene diljem svijeta pohitale na tečaj lončarstva po uzoru na seksom nabijenu scenu između dvoje glumaca, snimio 1990. godine, još jednom se vrativši u sam vrh filmske scene. Film u kojem Sam (Swayze) pogiba tijekom pljačke na ulici te se kao duh zadržava u životu svoje ljubavi Molly (Demi) kako bi pazio na nju, glumac je snimio tri godine nakon apsolutnog i potpuno neočekivanog hita “Prljavi ples”.



No, prije nego što je postao glumac, Patrick je bio isključivo plesač. Na tome može zahvaliti majci Patsy Yvonne, plesačici i koreografkinji koja je u Houstonu, gdje je Swayze rođen, imala akademiju za balet i jazz. S mamom je počeo trenirati ples u vrlo ranoj dobi, usredotočivši se na balet. No, kako u srednjoj školi ne bi bio etiketiran isključivo kao baletan, razvio je i svoju “sportsku stranu” uključivši se u gimnastiku, plivanje i američki nogomet. No, karijera plesača bilo je ono čemu je težio, i prije nego što je otkrio ljubav prema glumi.



Svoju prvu priliku dobio je u Disneyjevoj turneji showa na ledu “Disney on Parade” u kojoj je utjelovio kraljevića. A 1972. godine odlučuje slijediti svoj baletni san te seli u New York gdje pohađa satove plesa u baletnim akademijama i uskoro dobiva mjesto glavnog plesača u ‘Eliot Feld’ baletnoj trupi.



Izgled, osmijeh i ples



U Velikoj jabuci ubrzo mu se pridružuje djevojka iz rodnoga grada, također plesačica Lisa Niemi, koju je kao 18-godišnjak upoznao u maminoj akademiji. Lisa je kao 14-godišnjakinja pohađala satove plesa, a mladi Patrick zaljubio se na prvi pogled. Par, koji se vjenčao 12. lipnja 1975. godine, ostao je zajedno sve dok ih smrt doslovce nije rastavila, a u braku koji je trajao 34 godine nisu uspjeli dobiti djecu, iako su je oboje silno željeli.



U New Yorku je sada već oženjeni Swayze bio primoran razmišljati o promjeni karijere kad mu se aktivirala stara ozljeda koljena iz nogometnih dana. Izgubivši mjesto u Feldovoj trupi, učinio je ključan korak prema kazalištu. Njegov pomalo grub izgled, neodoljiv osmijeh i plesačko umijeće donijeli su mu uloge na Broadwayju u predstavama “Goodtime Charley”, “Priča sa zapadne strane” i “Briljantin”.



Ulogom Dannyja Zukoa u “Briljantinu” novopečeni glumac privukao je na sebe pozornost Hollywooda i par se ubrzo spakirao i preselio u grad filmova. Polako, ali sigurno počeo je dobivati uloge, a prva je bila ona zločestog dečka, 1979. u “Skatetown USA”. Uslijedila je kratka uloga oboljelog od leukemije u popularnoj seriji “M*A*S*H”, pravi probitak doživio je 1983., kada je angažiran za ulogu Darrela Curtisa u hitu Francisa Forda Coppole “Autsajderi” - koji je osim Patrickove, lansirao karijere Toma Cruisea, Diane Lane, Matta Dillona, Roba Lowea i Emilija Esteveza.



Na putu prema dolje



Ubrzo utjelovljuje mladog vojnika u popularnoj miniseriji “Sjever i Jug” te dobiva još angažmana, ali još nije na vrhu. No, sve se promijenilo doslovce preko noći kada je zahvaljujući ulozi učitelja plesa u filmu “Prljavi ples”, za koju je dobio svoju prvu nominaciju za Zlatni globus, postao apsolutna senzacija. Uslijedilo je vrijeme kada je mogao birati svoje sljedeće angažmane, a status mu je zacementiran “Duhom” za koju je dobio drugu nominaciju. Godinu kasnije People ga je proglasio ga je “najseksi živućim muškarcem”.



No, nakon što je glumio u čak dva filma koji spadaju u skupinu najpopularnijih svih vremena, Swayze je krenuo ‘putem prema dolje’. Novi izbori uloga nisu imali odjek u javnosti i na kinoblagajnama na kakav je navikao. Tako je 1991. godine utjelovio surfera/pljačkaša banaka u filmu “Pakleni val”, četiri godine kasnije sve je iznenadio ulogom ne tipičnom za sebe, kada je u komediji “Neobične prijateljice”, uz Wesleyja Snipesa i Johna Leguizama glumio transvestita. Za tu je ulogu ponovno, zadnji put u svojoj karijeri nominiran za Zlatni globus, ponovno ostavši bez njega.



Sredinom devedesetih sve češće nailazi na poraze, kako u karijeri tako i u privatnom životu. Kada je pao s konja na snimanju filma “Pisma jednog ubojice”, slomovši obje noge, prolazi kroz napornu rehabilitaciju, sve češće se okrečući alkoholu. No, kada je 1994. godine njegova tri godine starija sestra Vicky počinila samoubojstvo predoziranjem, glumac se prijavljuje u kliniku za odvikavanje od alkohola, priznavši tada da se s tim porokom bori od 1982. kada mu je otac, inače rodeo kauboj Jesse Wayne preminuo od srčanog udara (baš kao i Patrick sa 57 godina). Nakon rehabilitacije glumac odlučuje da će se povući iz showbizza, a par seli na ranč u svoj rodni Teksas gdje uzgajaju konje. Da je njihov plan o mirnom životu bio ozbiljan, dokazuje i činjenica da je Swayze tada odbio šest milijuna dolara za snimanje nastavaka “Prljavog plesa”.



Obiteljska drama



Nakon nekoliko godina glumac se polako vraća poslu pred kamerama, ali pažljivo ga balansirajući sa životom između dva ranča, onog u blizini Las Vegasa i onog u Los Angelesu, i dalje se primarno baveći uzgojem konja. Filmovi koji slijede uglavnom su kritički hvaljeni, poput “The Green Dragon” iz 2001. koji je bio nominiran na filmskom festivalu Sundance te zanimljiv, a sada već i kultni uradak iz iste godine “Donnie Darko”. Vratio se i na pozornicu, nastupivši na Broadwayju u mjuziklu “Chicago” te u londonskom kazalištu Piccadilly u predstavi “Guys and Dolls”.



Posljednji angažman imao je u dramskoj seriji “The Beast”, čija je prva sezona, točnije prvih 13 epizoda prikazano ove godine na američkoj televiziji, nakon čega su producenti odustali od druge sezone. Za vrijeme snimanje serije Swayze se već borio s rakom.



Usprkos karijeri koja je bila puna uspona i padova, zahvaljujući ulogama u “Prljavom plesu”, “Duhu” te nekolicini drugih, Patrick Swayze za svog života postao je neka vrsta ikone za nadolazeće generacije i pop-kulturu.



Njegova smrt pogodila je mnoge, a najviše njegovu suprugu Lisu koja je uz Patricka odrasla i koja se za njegov život borila do posljednjeg trenutka. Kao ovlašten pilot 53-godišnja Lisa svog je supruga vozila liječniku, kada se par još nadao čudu. U ponedjeljak navečer za Lisu se ta nada ugasila.




Karijera obilježena sladunjavom rolom učitelja plesa



Prije fatalne 1987. Swayze je u svojoj filmografiji već imao nekoliko hitova, no status A zvijezde (i najvećeg tinejdžerskog miljenika) stekao je tek lansiranjem kinohita “Prljavi ples”. Tada 35-godišnji glumac, sin koreografkinje koja je svog mezimca od najranijeg djetinjstva učila pokretu, bio je idealna podjela za sladunjavu rolu macho plesnog trenera mekog srca. Film su i kod nas obožavale generacije gimnazijalki, a uloga Johnnyja Castlea trajno je obilježila Swayzeja koji u “Prljavom plesu” glumi, pleše, ali i pjeva - na soundtracku s kojeg je skinuta i Oscarom nagrađena pjesma “(I’ve Had) the Time of My Life”.




Nisu pomogli ni najsuvremeniji lijekovi i terapije



Bila je to hrabra borba koja je trajala nešto više od 20 mjeseci, no još otkako mu je dijagnosticiran rak gušterače, rijetki su Patricku Swayzeu davali puno izgleda za potpunu pobjedu nad bolešću. Jer, rak gušterače, velike žlijezde koja proizvodi probavne enzime i određene hormone poput inzulina, jedan je od najfatalnijih tipova karcinoma.



Relativno je rijedak, pa u Hrvatskoj od ukupnoga broja oboljelih od svih oblika raka, samo tri posto čine oni s rakom gušterače.  Velik problem s tom bolešću jest u tome što nema izrazitih simptoma pa se do trenutka dijagnoze u oko 50 posto slučajeva zloćudne stanice prošire na okolne organe. Gušterača je, naime, smještena duboko u trbušnoj šupljini, gotovo uz kralježnicu, pa je malo toga što bi mogla opstruirati ili pritiskati te tako izazvati bol ili druge simptome koji bi upozorili oboljelog da se nešto događa.



Netočne crne prognoze




Stručnjaci još nisu utvrdili točne uzroke tog oblika raka, samo je niz je čimbenika - poput pušenja, loše prehrane, debljine i dijabetesa - “labavo” povezan s povećanim rizikom. No, kao što kažu stručnjaci, u 60 do 70 posto slučajeva radi se o lošoj sreći. U deset do 15 posto slučajeva rak gušterače ima genetsku ili obiteljsku predispoziciju, primjerice bivši američki predsjednik Jimmy Carter jedini u svojoj obitelji nije imao tu bolest: njegovi otac, majka, dvije sestre i brat umrli su od raka gušterače.



Kada su National Examiner i New York Post u ožujku prošle godine objavili da Swayze boluje od raka gušterače, njegov je liječnik, dr. George Fisher, dao izjavu u magazinu People.



- Patrickova je bolest vrlo ograničena i zasad dobro reagira na terapiju. Svi napisi koji govore o iznimno lošim liječničkim prognozama i popratnim učincima apsolutno su netočni. Mi smo mnogo optimističniji - rekao je dr. Fisher kojega smatraju jednim od najboljih američkih stručnjaka na tom području.



Swayze se s bolešću suočio s velikim dignitetom, a ni javna priroda njegove borbe, nezasitni fotoaparati i kamere, nisu mu smetali. Čak i kada je otkriveno da je rak metastazirao na jetru, on nije gubio nadu. Bio je iznimno hrabrar, pa čak ni na snimanju televizijske serije “The Beast” nije želio uzimati lijekove protiv boli (a bol je često izrazito jaka kod raka gušterače) da mu ne bi oduzeli “glumačku oštrinu”.



Nadali se do kraja



Prošao je izuzetno napornu kemoterapiju u Stanford University Cancer Centeru u Paolo Altou - tumor se smanjio, no, nažalost, manje nego što su se liječnici nadali. Liječen je i najsuvremenijom radioterapijom, takozvanim CyberKnifeom. To je tehnika koja kombinira robotiku, linearni akcelerator i snimanje u realnom vremenu za davanje visokih doza fokusiranog zračenja. Zrake se tako usmjeravaju krajnje precizno na željenu metu, a pošteđuju okolno tkivo.



Sve donedavno činilo se da se optimistične prognoze Swayzeova liječničkog tima i ostvaruju - na posljednjim fotografijama izgledao je mnogo bolje nego u vrijeme kada je javnost doznala za dijagnozu. Činilo se da je dobio koji kilogram i djelovao je znatno zdravije. Bilo je to prije samo dva mjeseca. Nažalost, opaka se bolest pokazala jačom od njega.
( Đenada Kučković)




Vanja Došen
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:24