FASHION.HR

Juraj Zigman: Vjerujem u Fashion.hr industriju jer se stvari naprosto moraju mijenjati...

Osim što surađuje sa slovenskom tvornicom obuće PEKO, Juraj se posvetio dizajniranju satova za domaću urarsku tvrtku Marli čime će privući još više pozornosti na svoj potpis koji nas uvijek uspije ugodno iznenaditi.
 Davor Žunić/Cropix

Uvijek zanimljivi Juraj Zigman, koji u svaki komad dizajna ulaže svu svoju kreativnost, našao je zadovoljstvo u novom projektu gdje može dokazati kako funkcionira na polju modnih dodataka. Osim što surađuje sa slovenskom tvornicom obuće PEKO, Juraj se posvetio dizajniranju satova za domaću urarsku tvrtku Marli čime će privući još više pozornosti na svoj potpis koji nas uvijek uspije ugodno iznenaditi. Što misli o dizajnu jednog malenog predmeta kao što je sat te kako je reagirao kada je dobio poziv za ulazak u FASHION.HR INDUSTRIJU, pročitajte u intervjuu Marka Banjavčića za fashion.hr:

Kako je opće došlo do suradnje između Marli-a i tebe kao poznatog domaćeg dizajnera? Zanima me tvoja prvotna želja za ulaskom u neke druge vode kao što je dizajn satova.

Smatram kako je ovaj projekt iznimno zanimljiv, naročito u kontekstu mijenjanja nekih standardnih obrazaca ponašanja u Hrvatskoj kako bi se što prije odmaknuli od stadija stagniranja koji nikome ne pomaže. Kroz dizajn nastojim svojim klijentima nametnuti ideju o sebi, o onome što ja mogu, što mogu očekivati od mene - satovi su asesoar kojeg također želim prezentirati kroz svoj potpis. Vjerujem kako će kolekcija biti interesantna široj publici i potencijalnim klijentima koji će dobiti jasan dokaz kako se i to može raditi, unatoč situaciji u kojoj se nalazimo.

Poznat si po svom ekscentričnom pristupu dizajniranju u kojem se zaista vidi sva širina tvog karaktera. Koliko te dizajniranje sata može nadahnuti? Smanjuje li to prostor za razmišljanje ili omogućava neke nove poglede/perspektive?

Rad na dizajniranju satova izrazito je izazovan jer naprosto nemaš prostora. Dođe ti kao da haute couture kolekciju radiš u malenom sobičku - satovi jesu maleni, ali nakon istraživanja materije postane vam jasno kako se štošta dade napraviti, od dizajna samih kazaljki do pozadine i cjelokupnog dojma koji je možda i najvažniji. Ovo je svakako veliki izazov za mene, ali čovjek mora raditi, ne smije zabušavati i misliti kako domaća modna industrija nema budućnost.

Koji je tvoj stav o projektu FASHION.HR INDUSTRIJE? Smatraš li da će polučiti zadovoljavajuće rezultate koji će pokrenuti neke uspavale segmente domaćeg gospodarstva?

Kao što sam već naglasio, budućnost je u novim idejama i projektima kojima moramo, unatoč tome što ne znamo kakva će im biti konačna realizacija, vjerovati i podržavati. Morate svoj duh/dizajn/potpis progurati u što više sfera kako biste bili uspješni. Moda je prostor koji nudi mnoge mogućnosti - to treba prepoznati i krenuti.

Dugo surađuješ sa slovenskom tvornicom PEKO. Tvoje cipele prodaju se diljem Hrvatske. Takva odlična zamisao sigurno se potakla na suradnju kroz FASHION.HR INDUSTRIJU. Imaš li prodajne rezultate koji te zadovoljavaju? Sjećamo se priča kako su domaći dizajneri preskupi, premda je cijena ponekad zaista utemeljena.

Znamo kakav je odnos Hrvata prema skupim stvarima koje dolaze iz domaće proizvodnje, kao i onima koji dolaze iz inozemstva. Unatoč činjenici kako je domaći dizajn koji dolazi s cijenom teško prodati, mislim kako smo uspjeli surađujući s Pekom. Već radimo na trećoj sezoni obuće - ukoliko ne bi postojala prodaja, ne bi nas zvali. Ova zemlja je malena i treba znati mogućnosti tržišta. Svakako bi bilo poželjno orijentirati se na neke sajmove i događanja u inozemstvu kako bi proširili tržište.

Kakav je Juraj danas? Mijenja li svoju estetiku? Ostaje na zadanom i dobrom tragu koji se pokazao uspješnim? Pronalaziš li nove motive koji te inspiriraju? Vjerujemo kako se kolekcija za CRO-A-PORTER već sprema. Reci nam nešto o tome.

U Hrvatskoj je zaista teško kupovati materijale za proljetnu kolekciju dok je vani još temperatura u minusu. U nas vladaju stara pravila - dok je „hladno", prodajemo zimske materijale tako da ću kolekciju početi raditi mjesec dana prije prezentacije na CAP-u. Trenutno sam u velikom projektu s riječkim HNK-om o kojem ćete uskoro saznati više...

INTERVJU: Juraj Zigman / FASHION.HR INDUSTRIJA Marko Banjavčić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 08:06