MOĆNI VOĐE I NJEŽNI OČEVI

Javnosti najčešće svoju tek rođenu djecu pokazuju britanski političari

Fotografiranje s obitelji, odlični su politički poeni u javnosti, a posebno kada su u pitanju slike s tek rođenim nasljednicima
British Prime Minister David Cameron holds on August 28, 2010 his baby daughter, Florence Rose Endellion Cameron, who was born on August 24 during the premier's summer holiday in Cornwall. Cameron's wife Samantha left the Royal Cornwall Hospital in Truro with her new baby on August 27 and returned to their holiday home where the family is continuing their holiday. Cameron will become the first British prime minister to take statutory paternity leave, his deputy confirmed on August 27. AFP PHOTO / STEFAN ROUSSEAU
 AFP

Mnogi svjetski lideri u namjeri da se pribliliže običnom puku i pokažu kako su samo ljudi od krvi i mesa, spremno poziraju s obitelji pred fotoaparatima. Upravo fotografije slatke, tek rođene djece, izazivaju najveću navalu emocija pa stoga ne čudi kako je Downing Street u subotu objavio slike novorođene kćeri britanskog premijera Davida Camerona. Ponosni je otac tako pokazao da, iako se za političare kaže da vladaju željeznom rukom, svaki od njih posjeduje i nježnu stranu očinske ljubavi. Na objavljenim fotografijama nalaze se samo premijer i njegova četiri dana stara kći Florence Rose Endellion, inače četvrto dijete britanskog para.

Slatki prioriteti

Inače, David i njegova supruga Samantha već su roditelji 6-godišnje djevojčice Nancy Gwen te 4-godišnjeg sina Arthura Elwena, a prije svega godinu dana pretrpjeli su veliku obiteljski tragediju kada im je od cerebralne paralize preminuo najstariji sin Ivan. Da je premijer odlučan u dokazivanju kako je samo jedan u nizu običnih, očeva koji svoju obitelj stavlja na prvo mjesto, pokazuje i odluka o uzimanju roditeljskog dopusta, te tako postao prvi britanski premijer koji iskoristio to pravo od njegovog uvođenja 2003. godine.

Ne plaše se ‘gugutanja’

Iako su “naslikavanja” i poziranja skladnih i uzornih obitelji, pravi “politički bodovi”, pogotovo u vrijeme kampanja, može se reći da je upravo kod britanskih političara standardna praksa objavljivanja fotografija ponosnih očeva sa svojom novorođenom djecom. S druge strane, najviši dužnosnici koji se ne plaše da će ‘gugutanje’ šteti njihovom imidžu moćnih vođa, poprilično mijenjaju sliku u javnost o Britancima kao suzdržanoj i hladnoj naciji. Isti slučaj dogodio se s i Cameronovim prethodnicima, bivšim premijerima Gordanom Brownom i Tonyjem Blairom te samim Cameronovim trenutnim zamjenikom, Nickom Cleggom.

Tako je Tony Blair 2000. godine ponosno pozirao sa suprugom Cherice Booth i četvrtim djetetom, sinom Leom, koji je ujedno bio prvo legitimno dijete nakon 150 godina rođeno jednom premijeru za vrijeme njegova mandata. Također bivši britanski premijer Gordan Brown svoja je oba sina, prvo Johna, rođenog 2003. godine, te tri godine poslije Frasera predstavio javnosti samo nekoliko dana nakon njihova rođenja.

Imidž obiteljskog čovjeka

Tradiciju je nastavio i trenutni zamjenik britanskog premijera, Nick Clegg, koji je sa suprugom, Španjolkom Miriam u veljači prošle godine dobio trećeg sina Miguela te tada nije propustio priliku iskazati očinsku nježnost, pozirajući s tek rođenim sinom pred britanskim paparazzima.

Dok pojedine zemlje poput Španjolske imaju zakon kojim se zabranjuje objavljivanje fotografija članova obitelji vlade, političari drugih zemalja proslavili su se i zaradili simpatije javnosti zahvaljujući obiteljskim fotografijama.

Najbolji primjer je jedan od najomiljenijih američkih predsjednika, John F. Kennnedy, koji je uživao najveću popularnost kod američkog naroda i to većim dijelom zbog stvaranja slike idealnog obiteljskog čovjeka. Fotografiranje političara s djecom nije samo ograničeno na zapadne zemlje, pa je tako sirijski predsjednik Bashara al Assada 2004. u Tuskoj pozirao pred objektivima sa suprugom Asmom, dvogodišnjim sinom Hafezom i tri mjeseca starom kćerkom Zain, ni najmanje ne skrivajući svoje emocije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 16:45