MLADI I PODUZETNI

Irena (34) i Danijel (29): Radimo četiri posla odjednom, uživamo u tome i uz to - odlično zarađujemo!

ZAGREB - Ljudi se katkad podsmjehuju pojmu “multipraktik”, ali biti svestran, odnosno sposoban konstantno učiti i samostalno uspješno svladavati različite probleme smatram velikom prednošću. Tada i ono u čemu si slab s vremenom poboljšaš ili čak usavršiš do zavidne razine, kaže Irena Jelić (34), mlada poduzetnica iz Zagreba.

Ona je prije tri godine osnovala tvrtku za kreativna rješenja Copywriting d.o.o., a nedavno se odlučila za pokretanje novog posla. U najužem centru Zagreba otvorila je Firlefanci, dućan specijaliziran za originalne poklone i urbane suvenire.

Vikendom u - lov

Osim što danas ima dućan u kojem radi kao prodavačica, računovotkinja, marketing i PR menadžerica, kad treba i kao čistačica, aranžerka izloga ili dostavljačica, Irena piše za nekoliko časopisa (poput Ića & pića), vikendom se bavi lovom, redovito vježba te svakodnevno radi ono što joj najbolje ide: za vodeće hrvatske tvrtke osmišljava jedinstvene marketinške formate - originalna kreativna rješenja, piše scenarije, govore, smišlja evente, reklame...

U što god da se upusti, kaže, voli to svladati sama. - Ako hoću nekog zaposliti, mora mi biti 100 posto poznato što taj netko treba znati raditi. Kako možeš zaposliti prevoditelja ako ne znaš prevoditi? Kako možeš imati prodavačicu u dućanu ako ne znaš točno opis njena radnog mjesta i sve propise kojih se mora pridržavati - kaže Irena. Svaki dan ustaje oko 7.30, zatim prošeta psa, kupi novine (koje pročita u parku, u miru, mobitel ostavi doma), potom odlazi u ured, radi, tipka, smišlja…

- Poslijepodne sam u dućanu, a radim i navečer, nakon sporta, tad smišljam velike projekte. Kad radim za zahtjevne klijente, ili na svojim perspektivnim idejama, poput Machopapučara, Prvenstva Hrvatske u roštiljanju ili smišljam nove televizijske formate, što mi je posljednji izazov, onda radim od jutra do mraka. Isto je bilo i kada sam otvarala dućan; tri sam mjeseca radila doslovce od 8 ujutro do 4 ujutro. No poanta svega jest da mene to beskrajno veseli. Energiju koju imam volim pretočiti u nešto opipljivo. Nema ljepšeg osjećaja nego kad se moja ideja materijalizirala - ponosno kaže mlada poduzetnica.

- Još tijekom studija užasavala sam se trenutka kad ću početi raditi u nekoj firmi, uz fiksno radno vrijeme jer je moju hiperaktivnost nemoguće ukalupiti. Bojala sam se da će me negdje zatvoriti od 8 do 16 sati.

Na sreću, svi bivši poslodavci prepoznali su moj multipraktik karakter i shvatili da, ako mi daju samo malo slobode, mogu od mene imati velike koristi. Mi hiperaktivci radimo brže od ostalih, a i naše multipraktik osobine korisne su jer pokrivamo više radnih mjesta - dodaje Irena Jelić, koja je prvu zaradu ostvarila još kao srednjoškolka, u Glazbenom zavodu, na garderobi.

Često je za Božić prodavala borove, radila je i na Autoshowu, kao turistički vodič, davala instrukcije, u Galeriji Klovićevi dvori čuvala eksponate... dok je svoj prvi stalni posao dobila preko natječaja na portalu posao.hr, u marketinškom odjelu Dallas Recordsa.

- U srednjoj školi moj dugogodišnji dečko pitao me što mislim raditi u životu. On je znao da će biti pilot, jer su mu to i brat i tata. Ja sam rekla da ću nešto izmisliti i od toga živjeti. On mi se tada izrugivao, no činjenica je da ja danas od toga doista i živim. Što je dokaz teorije da treba slijediti snove i nikad ne ići protiv svoje prirode - kaže Irena.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 23:14