SVIJET GEJMERA

Videoigre nisu preboljele neke dječje bolesti

Geoff Keighley (na fotografiji) pozvao je tijekom otvaranja dodjele gejming zajednicu na jedinstvo, ali nije spomenuo da su tisuće djelatnika industrije videoigara ove godine ostale bez posla

 JC Olivera/Getty images/Profimedia
Za svaki korak prema zrelosti koje igre naprave događaji poput dodjele nagrada The Game Awards unazade ih za barem dva, ako ne i tri

Deseto izdanje dodjele nagrada The Game Awards (TGA) koje se održalo 7. prosinca 2023. pokazalo je da videoigre još nisu preboljele neke dječje bolesti. Iako su videoigre odavno izašle iz sjene filma, što u umjetničkom, što u financijskom smislu, novinar i TV voditelj te kreator i producent TGA Geoff Keighley nastavlja ih tretirati kao njegova mlađeg brata.

Prezentant nagrade za najbolju igru godine bio je glumac Timothée Chalamet. Premda se to pokušalo opravdati činjenicama da je gejmer te da je nekoć imao YouTube kanal posvećen kontrolerima za igraću konzolu Xbox 360, ne mogu se oteti dojmu da se na dodjeli našao samo zato što se film “Wonka”, u kojem igra glavnu ulogu, trenutno prikazuje u kinima te zato što će iduće godine izaći drugi dio (za sada) diptiha “Dina” u kojemu također igra glavnu ulogu.

Budući da TGA ima prilično veliku publiku – organizatori su ustvrdili da je prošlogodišnje izdanje gledalo 103 milijuna gledatelja – Keighleyjev je spektakl idealno mjesto za pokazivanje najava za nove igre. Renomirani redatelj i dizajner videoigara Hideo Kojima i filmski redatelj Jordan Peele više su od šest minuta mljeli o svojoj nadolazećoj horor igri “OD” te se međusobno hvalili. To ne bi bio nikakav problem da dobitnici nagrada nisu dobili po 30 sekundi za pobjedničke govore. Ako bi prekoračili taj limit, na monitoru nasuprot pozornice pojavila bi se uputa “molimo vas, završite” i počela bi svirati glasna glazba. Da bi situacija bila gora, Swen Vincke, redatelj igre godine, RPG-a “Baldur’s Gate 3”, tu je uputu u pratnji glazbe dobio kada je govorio o članu autorskog tima igre koji je preminuo.

I to nije sve! Iako je postojala inicijativa da se tijekom dodjele zatraži prekid vatre na Bliskom istoku i pruži potpora palestinskim civilima, dodjela je prošla bez političkih poruka. Uz to, Keighley je tijekom otvaranja dodjele gejming zajednicu pozvao na jedinstvo, ali nije spomenuo da su tisuće djelatnika industrije videoigara ove godine ostale bez posla. Naspram tih problema, pretjerivanje s najavama igara koje će izaći za dvije godine ili tko zna kad djeluje kao minoran problem, a nije. Za svaki korak prema zrelosti koje igre naprave ovakvi ih događaji unazade za barem dva, ako ne i tri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:54