SVIJET GEJMERA

‘SnowRunner‘, simulacija vožnje u najtežim mogućim uvjetima na svijetu, meditativno je iskustvo

Prizor iz videoigre ”SnowRunner”

 Focus Entertainment/
Svi koji su siti akcijskih spektakala trebali bi zaigrati ovaj, rekao bih, ogledni primjer struje koja se može nazvati i slow gejming

Svaki nam oblik umjetnosti omogućava da dođemo u doticaj s novim i stranim, a pogotovo videoigre zbog svoje interaktivnosti, obilježja koje druga umjetnička djela nemaju. Kako ne znam voziti automobil i ne volim prirodu, šume, planine, potoke, itd., u stvarnom ih životu uglavnom izbjegavam. Međutim, moja mi znatiželja ne dopušta da ih potpuno prekrižim. Što zbog vožnji s prijateljima u njihovim autima, što zbog prelijepih fotografija s izleta koje objavljuju na društvenim mrežama.

Budući da ipak u dogledno vrijeme neću nabaviti automobil, a stiže i zima, napravio sam sljedeću najbolju stvar – zaigrao sam “SnowRunner”, simulaciju vožnje u najtežim mogućim uvjetima na svijetu. Igra studija za razvoj videoigara Saber Interactive koju je 2020. izdao izdavač Focus Home Interactive pred igrača uglavnom stavlja izazove poput prevažanja raznog tereta te popravljanja prometne i druge infrastrukture. Igrač za svaki od tih zadataka mora odabrati pravo vozilo i najbolju rutu. Dizajneri “SnowRunnera” gotovo su pa savršeno rekreirali terene i vozila, što svaki, pa i najmanji zadatak pretvara u trening živaca i strpljenja. Blato je, takoreći, zaista blatnjavo i moj džip je u njemu redovito zapinjao dok mu nisam podigao ovjes i zamijenio gume.

Iako me igra upozorila da se moj kamion na off-road stazama ne snalazi najbolje, ja sam svejedno inzistirao i sad moje jedino vozilo kojim mogu razvoziti veliki i teški teret čeka da ga izvučem iz problema. U njima će biti još neko vrijeme jer nikako ne uspijevam pronaći kanistar koji mi je potreban da natočim gorivo u svoj drugi kamion koji ga može izvući iz blata. Ostavimo li te nedaće po strani, “SnowRunner” je prilično meditativno iskustvo jer se u njemu sve odvija sporo, što je i logično s obzirom na to da bilo kakva nagla odluka može rezultirati neuspjehom. Svi koji su siti akcijskih spektakala trebali bi zaigrati ovaj, rekao bih, ogledni primjer struje koja se može nazvati i slow gejming.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:07