SVIJET GEJMERA

PS5 Pro i rasprava o njegovoj cijeni pokazali su da je graktanje na internetu jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo

 Playstation/Sony Interactive Entertainment/
PS5 Pro nije bitno moćniji od PS5-ice, međutim taj je pomak ipak vidljiv i to je gejming entuzijastima dovoljno da odriješe kesu

Nakon što je Sony nedavno predstavio svoju novu igraću konzolu, “Pro” inačicu PlayStationa 5, gejming zajednica odmah je jauknula da je preskupa jer nije bitno moćnija od PS5-ice. Osnovna je verzija striktno digitalna i trebala bi koštati 799,99 eura. Igrači koji imaju bogatu kolekciju igara na optičkim diskovima morat će kupiti čitač koji u nekim hrvatskim trgovinama košta 139,99 eura, a oni koji hoće da njihov PS5 Pro stoji uspravno, morat će kupiti stalak koji se prodaje za 29,99 eura. Sveukupno, to je skoro 970 eura. Naravno, PS5 Pro nema smisla kupovati ako nemate adekvatni televizor (ozbiljniji gejming televizori koštaju barem 600 eura). Uzme li se u obzir i to da nove velike igre sada koštaju oko 80 eura, nameće se zaključak da je igranje na konzolama vrlo skup sport.

Nedugo nakon što je gejming zajednica ispustila spomenuti jauk, novinski portali koji pišu o videoigrama zabilježili su da su se čitači optičkih diskova, koji će se moći staviti na PS5 Pro, počeli prodavati kao ludi. Istovremeno, isti portali pišu da video prezentacija Pro inačice PS5-ice, koja je objavljena na online videoplatformi YouTube, ima bitno više “dislajkova” od “lajkova”. I dok se Sonyju i PlayStationu taj golemi broj dislajkova sigurno nimalo ne sviđa – danas se percepcija zahvaljujući internetu brže i lakše može pretvoriti u stvarnost – sumnjam da su zbog njih izgubili išta sna. Stvarni svijet u kojem oni žive kaže – gejmeri su se počeli pripremati za PS5 Pro. Iako je kuknjava zbog cijene konzole stvarna, nije toliko glasna koliko se čini. Nije tajna da algoritmi na društvenim mrežama, forumima i hibridnim platformama favoriziraju bijes, a podcjenjuju staloženost.

Kao i obično, “istina” o Pro inačici PS5-ice bitno je složenija i skrivenija. Neki su analitičari ispravno zamijetili da se Sony sa svojom novom konzolom samouvjereno ubacio u segment tržišta u kojem nema konkurenata. PS5 Pro možda nije bitno moćniji od PS5-ice, međutim taj je pomak ipak vidljiv i to je gejming entuzijastima dovoljno da odriješe kesu. S obzirom na to da će PS5 u studenom ove godine napuniti četiri godine, to znači da ćemo se s njim družiti još barem dvije godine, a najvjerojatnije tri. Visoka cijena PlayStationa 6 (1000 eura?) bit će manje šokantna ako gejmeri dvije-tri godine budu živjeli u svijetu u kojem najmoćnija igraća konzola na tržištu košta 800 eura. Prednarudžbe za PS5 Pro kreću 26. rujna i tad ćemo biti nešto pametniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 13:07