PANEL RASPRAVA

Odgovorno i sigurno igranje videoigara važna je tema o kojoj se treba govoriti znatno više

Jelena Žnidarić

 Ustupio A1
Sudionici rasprave "Za tipkovnicom ili konzolom, budi pod kontrolom" ustvrdili su da svako nasilničko ponašanje treba odmah prijaviti

Panel rasprava pod nazivom "Za tipkovnicom ili konzolom, budi pod kontrolom" koja se u četvrtak održala u gaming dvorani Hall of Game u trgovačkom centru Z centar u Zagrebu dala je vrijedan doprinos raspravi o odgovornom igranju videoigara.

U raspravi koju je A1 Hrvatska organizirao uoči nove sezone A1 Adria Lige, a koju je vodio novinar časopisa Reboot Luka Žučko, sudjelovali su ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku Tomislav Ramljak, tajnik Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara i direktor studija za razvoj videoigara Gamechuck Aleksandar Gavrilović, YouTuber Neno "PvtMole" Hadžihajdić, kuhar i član žirija u televizijskoj emisiji "MasterChef" Melkior Bašić te glazbenica Jelena "Zsa Zsa" Žnidarić.

Ramljak je rekao da je gotovo sigurno da će se igrači multiplayer igara, igara koje igraju s drugim igračima, prije ili kasnije susresti s govorom mržnje.

"Danas je praktički postalo normalno da online svijet dolazi s govorom mržnje. Nekad treba ignorirati, ali na internetu ima osoba koje su voljne malo dublje te zamrziti i mislim da na takve treba reagirati. Naravno da treba blokirati, ali ja nekad odgovorim premda ne bi smjela", rekla je Zsa Zsa te dodala da treba biti pažljiv.

Gavrilović smatra da je govor mržnje u videoigarama opasan zbog njihove interaktivnosti. "Videoigre su i imerzivan medij, igrač se poistovjećuje sa svojim avatarom, što je još opasnije", dodao je direktora Gamechucka.

Hadžihajdić je rekao da će u zajednici igrača videoigara uvijek biti toksičnosti. YouTuber je dodao da je osobito opasno kada se neke osobe lažno predstavljaju kako bi od drugih ukrale osobne podatke, novac ili oboje.

Ramljak je rekao da je najgore ako dijete postane žrtva zlostavljanja od strane predatora koji ih vrbuju te dodao da se svaki dan osmišljavaju neke nove prevare.

image

Luka Žučko, Tomislav Ramljak, Aleksandar Gavrilović, Melkior Bašić, Neno Hadžihajdić i Jelena Žnidarić

Ustupio A1

Gavrilović je ustvrdio da proizvođači videoigara mogu utjecati na to tko će biti ciljana publika igre. "Hrvatski studio za razvoj videoigara Pine Studio, čiju igru Escape Simulator igra zaista velik broj ljudi, odmah je u startu odlučio da neće tolerirati nikakvo negativno ponašanje. Izgradili su zajednicu koja je bila orijentirana na obitelji. Oni su potom zaposlili ljude koji su bili zaduženi za održavanje takve zajednice", dodao je.

Direktor Gamechucka smatra da industrija videoigara u cjelini mora raditi na suzbijanju negativnog ponašanja. Dodao je da su tu studiji mogu osloniti i na svoje zaposlenike te pojačati svoje redove ako nemaju dovoljno ljudi koji su zaduženi za brigu o igračima, ali i na algoritme. "Onima koji previše igraju može se i nakon određenog broja sati obustaviti pristup igri", ustvrdio je Gavrilović.

Ramljak je rekao da smatra da velika većina roditelja nije svjesna koliko je važno uočavati nasilničko ponašanje u virtualnom okruženju. "Oni koji su odrasli uz igre to razumiju bolje. I dalje tu još postoji onaj mehanizam da je dijete sigurno u svojoj sobi. Mislim da roditelji toga nisu svjesni, pogotovo oni koji nisu odrasli uz gaming. Tu nas čeka još puno posla", dodao je ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku te ustvrdio da se svako nasilje treba prijaviti te da ne treba sve ignorirati.

Zsa Zsa je rekla da je kao mlađa znala neumjereno igrati te da njezini roditelji nisu znali koliko je to potencijalno štetno jer nisu i sami odrasli uz videoigre. Hadžihajdić je dodao da je znao vidjeti kako mala djeca tijekom igranja koriste vrlo ružan vokabular te da to rade zbog percipirane anonimnosti interneta. "Oni su to morali negdje čuti i vidjeti, a radi se o stvarima koje se ne govore offline", dodao je YouTuber.

Hadžihajdić je dodao da su osobe koje na YouTubeu i drugim platformama stvaraju gaming sadržaj odgovorni za sadržaj koji rade i kako taj sadržaj utječe na njihovu publiku. "Djeca će više pratiti YouTubera koji psuje i radi dramu nego neki edukativni sadržaj. Barem mi je to moj iskustvo pokazalo", ustvrdio je. "Ovo je tema oko kojoj se treba mnogo više govoriti i na nama je velika odgovornost."

image

Melkior Bašić i Neno Haždihajdić

Ustupio A1

"Ružno ponašanje je naučeno ponašanje. Djeca koja se tako ponašaju to su morali negdje vidjeti, najčešće kod roditelja ili bliže okoline. Gaming je odličan alat za povezivanje roditelja i djece, ali treba izbjegavati tzv. digitalne dadilje. Ja sa svojom djecom igram Mario Kart jer je to odlična stvar za povezati se i nasmijati se, za razviti odnos i ući u taj njihov svijet", rekao je Ramljak. "Roditelji u virtualni svijet moraju ući na isti način na koji ulaze u njihov stvarni svijet."

Zsa Zsa je rekla da se tijekom igranja svakako treba najviše fokusirati na pozitivno. "Bitno je da se osoba mislima ne zadrži u tom trenutku. Znam da je to teško, ali s vremenom sazreš. Mlade trebamo na to poticati", dodala je. Bašić je ustvrdio da svakako treba prijaviti svakako nasilje. "Uvijek je problem što se ne zna tko zapravo stoji iza svakog negativnog ponašanja", rekao je poznati kuhar. Hadžihajdić je rekao da zna nekad odgovoriti na negativne komentare te da su razgovori s tim osobama nerijetko završili pozitivnim ishodom.

Gavrilović je tijekom rasprave rekao da treba voditi računa i o tome da se studiji za razvoj videoigara prvenstveno brinu za svoje prihode te da u to ime u svoje igre znaju stavljati mehanizme kako bi još više zaradili. Kao najgoru praksu te vrste istaknuo je ubacivanje elemenata kockanja u videoigre. Dodao je da se treba inzistirati na dobnim ograničenjima videoigara.

U sklopu panela prikazan je i video u kojem su Hadžihajdić i streamerica Paulina "AmeysHouse" Cetina prvenstveno gejmerima mlađih uzrasta dali savjete na temu sigurnog i odgovornog igranja. "Znam svoje limite. Napravio sam ravnotežu između online i offline života, a pronašao sam i druge aktivnosti kojima se bavim poput glazbe. Problemi neće nestati ako više budete igrali igre", rekao je Hadžihajdić, a Cetina je na to dodala i da se tijekom igranja mora paziti na zdravlje, konkretno na unos vode i hrane.

Cetina i Hadžihajdić naglasili su da gejmeri nikada i nikome ne bi trebali davati svoje osobne podatke i fotografije jer ih zlonamjerne osobe mogu zloupotrijebiti. Dodali su da je uputno u komunikaciji s drugima koristiti pseudonim te da nikada ne treba otvarati poveznice koje stignu od strane drugih ili trećih osoba.

Hadžihajdić i Cetina rekli su da su se susreli s govorom mržnje te da svaki treba paziti na to što govori i piše tijekom igranja. "Ako se susretnete s govorom mržnje, blokirajte te igrače, prijavite ih, a ako vam stvarno bude previše, ugasite igru", rekla je Cetina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:10