FIFA Manager 14 će ujedno biti i posljednji naslov iz serijala

FIFA Manager 14 će biti posljednji

Svi koji vole igrati/pratiti nogomet su se barem jednom okušali i u nekom virtualnom menadžeru gdje ste imali prilike pokazati raskoš svog nogometnog znanja. FIFA Manager je samo jedan od mnogobrojnih pokušaja da se svaki “izbornik” pokaže kao pravi stručnjak.

Prije, ne biste vjerovali, 18 godina izašao je Championship Manager 2, prvi od developera Sports Interactive, koji je praktički sam uspostavio žanr. CM se kasnije pretvorio u Football Manager kad se promijenio izdavač, no neovisno o imenu suvereno prednjači svim ostalim igrama žanra. FIFA Manager je postojao više zbog iznimno popularne nogometne simulacije nego zbog svoje kvalitete.

S obzirom da nikad nije uspio steći značajnu popularnost niti se bar malo približiti FM-u, EA je odlučio ukinuti franšizu. Začetnik franšize Gerald Köhler je objavio otvoreno pismo svim igračima u kojem se objašnjava odluka:

“Danas vam pišem da vam kažem kako će FIFA Manager 14 biti zadnja inačica serijala koju izdaje EA Sports. Ovo je vrlo teška odluka, tako da želim uzeti vrijeme kako bih ju objasnio. Vrlo vjerojatno je ovo veliko razočaranje za vas , te je razumljivo da vas zanima zašto je ovo učinjeno.

Žanr nogometnog menadžera na ovoj razini iznimno je specijaliziran i primarno se igra samo u dvije zemlje (Engleska i Njemačka), u kojima, uz sve ostalo, je jedna igra praktički dominirala tržištem zadnjih nekoliko godina. Dodatni utjecani faktori su uz malo tržište i rasteći trend prema online i mobilnom igranju. Uzimajući sve to u obzir FIFA Manager je došao do točke gdje se mora uvrstiti novi engine i/ili kompleksna online komponenta kako bi se igra podigla na iduću razinu. Nakon što su se svi faktori izvagali došli smo do zaključka o obustavi serijala u potpunosti.”

U Hrvatskoj je, isto kao i u ostatku Europe, zastupljen velikom većinom FM, dok FIFA Managera igraju rijetki, no eto, sada ga više neće igrati ni oni. Iako smo i mi pobornici FM serijala smatramo da je svaka konkurencija dobra konkurencija, te se nadamo da ovaj “monopol” na žanr neće utjecati na kvalitetu jedine preostale menadžerske simulacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 03:24