VELIKO ISTRAŽIVANJE

ANKETA: SMATRATE LI SE 'GAMEROM'? Sudjelujte u istraživanju i razbijte predrasude

„Gejmeri su lijeni. Gejmeri su nezainteresirani za život. Gejmeri su asocijalne amebe koji po cijele dane ne rade ništa drugo nego samo bulje u ekran i igraju video IGRICE. Gejmeri su nasilni. Gejmeri su bezosjećajni.“

Ovako se otprilike mogu sažeti mišljenja javnosti o igračkoj kulturi. Ništa neuobičajeno ukoliko uzmemo u obzir da se slično govorilo (i ponekad još uvijek govori) o skejterima, punkerima, metalcima i ostalim subkulturnim skupinama.

Iz tih razloga, ali i iz razloga čiste znanstvene znatiželje, tim mladih znanstvenika sa Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru u suradnji sa HCL.hr odlučio je provjeriti jesu li navedene tvrdnje o gejmerima točne, ili je pak riječ o nizu neutemeljenih konstrukcija.

Pred vama se nalazi anketa koja je prva ovakvog tipa i ovakve širine, a za cilj ima napraviti prvi konkretniji društveno-kulturni opis video igrača i video igračica u Hrvatskoj. Prikupljeni podaci poslužit će razumijevanju nekih ključnih karakteristika igračke populacije u Hrvatskoj u svrhu izgradnje realnog prikaza gejminga, nasuprot stereotipnim predodžbama koji dominiraju javnim prostorom.

No, naša nastojanja i dobre želje ne znače puno bez vašeg sudjelovanja.

Molimo vas da na pitanja odgovarate ISKRENO i da anketu ispunite u CIJELOSTI. Također, bili bi duboko zahvalni da poveznicu sa anketom proslijedite svojim prijateljima/icama, partnerima/icama, rodbini ili jednostavno drugim ljudima s kojima dijelite radost (a ponekad i tugu) igranja. Jedini uvjet je da žive i rade u Hrvatskoj, pošto je istraživanje o hrvatskoj gejmerskoj kulturi. :)

Mala napomena: anketa se može ispuniti samo JEDNOM s istog računala!

Najzanimljivije rezultate istraživanja ćemo prvo podijeliti s vama na stranicama HCL.hr i na službenim stranicama istraživačkog projekta (radovi u tijeku), a širu reportažu ćete moći ekskluzivno pročitati na stranicama Jutarnjeg lista.

Anketu ispunite OVDJE!

Hvala Vam na suradnji i pomoći!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:34