POVIJESNI DAN

FOTO: 'A MISLILI STE DA NE VOLIMO ŽIVOT...' Irak nakon 43 godina dobio missicu. Nije hodala u kostimu, ali bradati muškarci u uskim sakoima bili su oduševljeni

Iraqi Shaymaa Qasim from Kirkuk poses for a photo after winning the Miss Iraq beauty contest on December 19, 2015 in the capital Baghdad. AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE
 AHMAD AL-RUBAYE

Bilo je zadimljeno, nije se posluživao alkohol i nije nigdje bilo za vidjeti bikinija, no organizatori su zadovoljni jer je u Iraku održan prvi izbor za miss nakon gotovo četrdeset godina što predstavlja pobjedu nad tiranijom rata, prenosi Guardian.

'Nadali smo se postići to da se glas Iraka ponovno čuje, pokazati da smo još živi i da srce još uvijek kuca', rekao je umjetnički ravnatelj izbora, Senan Kamel.

'Neki ljudi misle da mi ne volimo život', kaže Humam al-Obeidi, jedan od organizatora, nakon što je publika napustila svečanu dvoranu hotela u Bagdadu gdje je izbor održan.

Shaymaa Abdelrahman, 20-godišnjakinja iz multietničkog grada Kirkuka okrunjena je za novu Miss Universe Iraka i tako postala prva osoba s tom titulom nakon davne 1972.

Publika je podržala odluku žirija, posebno oni u zadnjim redovima. Tamo se skupina muškaraca s bradama i u uskim sakoima popela na stolice i glasno izvikivala pobjedničino ime.

Jako mi je drago vidjeti Irak da ide naprijed. Ovaj događaj vratio je osmjehe na lica Iračana', rekla je nova Miss, Shaymaa.

Tijekom samo izbora bilo je više razgovora nego poziranja jer su natjecateljice u visokim potpeticama i večernjim haljinama, bez rukava ali zato obavezno dužine preko koljena, članovima žirija detaljno opisivale svoje humanitarne projekte.

Izbor je organiziran tako da zadovolji međunarodne kriterije i da omogući pobjednici da nastupi na idućem izboru za Miss Universe. No neki detalji, poput stražara naoružanog kalašnjikovom na ulazu, bili su tipično irački.

Shaymaa Abdelrahman kaže kako će iskoristiti svoju slavu kako bi promovirala obrazovne inicijative, pogotovo među ogromnom populacijom izbjeglica.

Jedna druga natjecateljica je rekla kako bi željela popraviti branu i hidroelektranu Mosul na rijeci Tigris, inače najveću u Iraku, kojoj je hitno potreban popravak jer predstavlja prijetnju cijelom Iraku.

Fotogalerija: Izbor za Miss Iraka, 2015.

U tjednu prije samog izbora, natjecateljice su sudjelovale u brojnim aktivnostima pa su tako posjetile i izbjeglički kamp u Bagdadu.

Prilikom sadnje drveća na ruševinama drevnog grada Babilona, 22-godišnja natjecateljica, Suzan Amer, inače iz kurdskog grada Sulaimaniyaha, rekla je kako je ovaj izbor puno više od odvraćanja pozornosti.

'Prvi put sudjelujem u nečemu ovakvom. Mislim da Irak treba više ovakvih događanja', rekla je Suzan.

Irak je najviše upropašten krvavim ratom s Islamskom državom, najbrutalnijom svjetskom džihadističkom organizacijom, a uz to snažne su i borbe različitih frakcija unutar zemlje te korupcija.

Nemiri su već više puta odgađali održavanje samog izbora koji se zapravo trebao održati još u listopadu. No nekoliko djevojaka povuklo se iz daljnjeg natjecanja jer su primile prijetnje smrću.

No izbor je na koncu ipak održan, a pobjednica je proglašena uz zvuke Beethovenove 'Ode radosti' i pred punom dvoranom gledatelja. Svi sudionici i organizatori na izbor gledaju kao na još jedan vid borbe da se u Irak vrati u normalno stanje.

'Mislim da je ovo prekrasno! Osjećam kako bi se stvari mogle vratiti u normalu', rekla je aktivistica za ljudska prava, Hana Edwar.

Posljednji izbor za miss u Iraku je održan 1972. godine kad je ova naftom bogata zemlja bila snažna i prosperitetna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:36