LONDONSKI DIZAJNER AMR

'Dolazim jer sam čuo da su hrvatske žene pravi komadi'

Kada je vidio Amrovu londonsku reviju, Tom Ford je zavapio: Molim te, zaposli me!

Listu njegovih klijentica čine najslavnije žene svijeta, naziv njegova modnog brenda predložila mu je tijekom jedne večere Annie Lennox, a njegove je kreacije među prvima prepoznala Madonna. Njegovo ime je Amr, a brend Bodyamr (izgovara se bodyarmour - tjelesni oklop) lansirao je 2005. u rodnom Londonu nakon što se okušao u vodama unutarnjeg dizajna.

Amr, podrijetlom iz Omana, stažirao je kod poznatoga londonskog dizajnera interijera Nicholasa Haslama kada je počeo iz hobija za prijatelje izrađivati razne T-shirteve. Zahvaljujući Haslamu, među njegovim prijateljima ubrzo su se našli celebrityji koji su, noseći njegove kreacije, postali Amrijeva najbolja reklama. Haslam ga je ubrzo nagovorio da osnuje vlastiti brend, a ostalo je povijest. Amr je postao jedan od najboljih londonskih dizajnera, njegove kreacije nosi “svatko tko je netko”, a kolika je faca, prošle je godine pokazao i Tom Ford kada je, vidjevši Amrijeve modele na pisti londonskog Tjedna mode, zavapio: “Bodyamr, zaposli me!” Usprkos činjenici da ga u svakodnevnom životu okružuje i obožava toliko slavnih dama, Amr od samih početaka kao svoju muzu vidi i poštuje staru obiteljsku prijateljicu Sherin. Ona je početak i kraj njegove modne umjetnosti, zvijezde su samo dodatni bonus.

Amr je stoga jedno od najljepših iznenađenja ovosezonskoga Dreft Fashion Weeka Zagreb čiji je revijalni dio počeo sinoć. Bodyamr će svojom kolekcijom za jesen/zimu 2010./2011., koja u Zagreb stiže zajedno s posljednjom kolekcijom cipela poznatoga Manola Blahnika, u balonu Boćarskog doma zatvoriti ovaj modni događaj kroz koji će, osim Amrijeve kolekcije, prodefilirati i one naših dizajnera, poput Ivane Popović, Ines Zrnc Gregorine, Tonija Rica, beogradskih dizajnera Marine Milovanović, Nataše Šarić i Marka Mitanovskog, talijanskih Cristine Miraldi i Maura Gasperija te mnogih drugih. S Amrijem smo u povodu gostovanja u Hrvatskoj popričali netom prije njegova današnjeg dolaska u Zagreb gdje se namjerava zadržati do nedjelje.

Kako ste s unutarnjeg dizajna prešli na modni?

- Nicholas Haslam uređuje domove žena koje imaju najviše ukusa i karizme na svijetu. Radeći s njim, upoznao sam zanimljive londonske krugove, a to mi je pomoglo da u Bodyamr pridobijem ikone poput Jerry Hall i Grace Jones.

Kada ste shvatili da ste uspjeli u modi?

- Čini se kako radim svaki dan, cijeli dan, zbog čega rijetko kad imam vremena podići glavu i zaista pogledati što je brend postigao, iako sam fokusiran na to kamo idemo.

Christian Louboutin je svojedobno nazvao jednu od svojih kolekcija cipela Bodyamr. Je li to učinio iz poštovanja prema vama?

- On je prepoznao sinergiju između Louboutin i Bodyamr žene, a ja sam neizmjerno zahvalan što sam imao prilike raditi s njim. On u potpunosti razumije srž ženine seksualnosti i njezine želje da zavede.

Vaša muza je stara obiteljska prijateljica Sherin. Možete li nam reći nešto o njoj. Zašto ona?

Sherin utjelovljava Bodyamr ženu, snažnu i neovisnu, ali ipak romantičnu.

Kako vi zamišljate savršenu ženu?

- Sve žene koje su sigurne u sebe reflektiraju snažnu ljepotu koja mi je osobito privlačna.

Vaše kreacije nose brojne slavne žene. Postoje li među njima neke s kojima je poseban užitak raditi ili, pak, neke na koje ste osobito ponosni što nose vašu odjeću?

- Ovaj tjedan bio je prilično produktivan: Bodyamr kreacije odjenule su Florence Welch (Florence and the Machine), Kylie Minogue, Elizabeth Moss (Mad Men)... No, žena koja moj brend savršeno utjelovljuje, a za mene predstavlja ikonu od trenutka kad sam vidio njezinu fotografiju koju je snimio Helmut Newton, jest Anjelica Huston. Za mene je bilo posebno iskustvo kada je prvi put došla u naš studio na probu.

Mlada glumica Amanda Seyfried nedavno je na jedan događaj odjenula vašu haljinu, ali naopačke. Što mislite o tom potezu?

- Definitivno je njime privukla na sebe veću medijsku pažnju. No, mislim da je to bilo inovativno.

1Trebaju li u poigravanju modom postojati granice?

- Život s granicama nije nimalo zabavan.

Kakva je vaša nova kolekcija?

- To tek trebam otkriti na londonskom Tjednu mode.

Možete li nam barem otkriti što je bila inspiracija za nju?

- Jedna Art deco narukvica koju sam pronašao na sajmu i odmah ‘isprobao’ na Sherin. Ona je u tom trenutku imala još desetak ‘narukvica prijateljstva’. Kombinacija je bila vrlo ekstravagantna, ali i nevjerojatno cool.

Kako to da ste odlučili posjetiti našu zemlju?

- Moji klijenti posjetili su vašu obalu i rekli mi da je Hrvatska predivna, a hrvatske žene pravi su komadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 04:12