DOBA RASKOŠNIH OBLINA

Debeljuce su IN, mršavice OUT: Prosječna Hrvatica nosi konfekcijski broj 42 i treba nove modne uzore!

Otkako su prosječne žene svoje obline počele uspoređivati sa zvijezdama raskošnih oblina, kao što su nedavna dobitnica Grammyja Adele ili seks-simbol Christina Hendricks, i modna industrija osjetila je potrebu da se tome prilagodi.

Stručnjaci su složni u tezi da se glamur iz četrdesetih i pedesetih ponovno vraća u modu. Naslovnicu Vogea za ožujak tako krasi glazbena zvijezda Adele s porukom da je i punašno lijepo, dok aktualni broj francuskog Elle magazina krasi Tijelo, drugo ime za model Taru Lynn zbog njezine barokne veličine XL.

Duboki dekolte

Novi standardi ljepote za žene, zapravo oni realni, natjerali su modne lance da u svoje izloge postave manekenske lutke većih konfekcijskih brojeva. Za razliku do dosadašnje 38-ice, britanska tvrtka Displaysense, koja se bavi proizvodnjom spomenutih lutki, zabilježila je veću potražnju istih u brojevima od 40 do 44, reflektirajući tako realnu sliku nacije u staklene izloge.

Realnija slika

Činjenica je i da prosječne čitateljice modnih magazina prije nalikuju na model za velike brojeve Taru Lynn nego na Kate Moss. A Tara Lynn je ženama naglašenijih proporcija poručila da i one mogu biti atraktivne, imati samopouzdanja i biti svjesne svojih atributa.

I kanadski dizajner Mark Fast sa svojom je punašnijom manekenkom Crystal Ren, koja inače nosi broj 48, drastično utjecao na percepciju punijih dama u javnosti svoje zemlje. Ona ponosno nosi svoje kilograme, obujme i obline.

Vrti se veliki novac

Modni lanci su prije najčešće izbjegavali plasirati veće brojeve svojih artikala, učinkovito zatvarajući vrata svim ženama koje nisu dovoljno mršave da stanu u “normalne” brojeve. No, morali su prihvatiti činjenicu da velik novac leži u “velikim” ženama. Zato je modna kuća Gucci dizajnirala kupaće kostime u veličini XXL, a i H&M je punijim damama namijenio svoju liniju BiB (Big is Beautiful).

Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju da jedan od pet Britanaca nosi ‘pluis size’ broj te da je potražnja za garderobom većih brojeva porasla za 47 posto u posljednjih pet godina.

Slično je i u Španjolskoj, gdje je nedavno istraživanje među 10.000 žena pokazalo da ih čak 41 posto ne može naći odgovarajući komad odjeće, jer je većina modela krojena za mlade i vrlo visoke osobe. Istodobno, 80 posto Španjolki ubraja se u “normalan” tip žena visine 162 centimetra i težine 57 kilograma. Zato je tamošnja vlada odlučila uvesti novi sustav konfekcijskih brojeva, usklađen s europskim standardima, kako bi konfekcijske veličine pratile mjere prosječnih Španjolki.

I kod nas je zabilježen trend debljanja, baš kao u ostatku svijeta. Istraživanje dekana Tekstilno-tehnološkog fakulteta dr. sc. Darka Ujevića, ujedno i i incijatora projekta Hrvatski antropometrijski sustav, pokazalo je kako su Hrvatice znatno promijenile svoje fizičke proporcije u proteklih 50 godina.

Uskoro novi sustav

- One su više, deblje, imaju veće grudi i tanji struk, dok bokove imaju jednako široke kao i žene iz šezdesetih. Prosječna današnja Hrvatica visoka je 163 cm, teška 68 kilograma, opseg struka iznosi 86 cm, a opseg grudi 98,9 cm. Reklo bi se, dakle, da prosječna Hrvatica nosi konfekcijski broj 42 - kazao je prof. Ujević, koji je na ovu temu do sada objavio 12 knjiga, a nedavno je rezultate ovog istraživanja usvojio Hrvatski zavod za norme.

Dakle, uskoro će i Hrvati imati novi sustav konfekcijskih brojeva. U svakom slučaju, daleko je to od onih mršavica kakve se propagiraju na modnim pistama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 13:06