KREATOR IZ VIROVITICE

Damir Doma: Režem, lomim stvari i onda ih ponovno slažem u kolaž

Tjedan mode u Parizu za sobom je ostavio stotine kreacija, izredali su se deseci dizajnera, a svi su pokušali baš svoju odjeću nametnuti kao najveći trend za proljeće i ljeto 2013. Jedna je kolekcija bila jako zapažena i pokupila je brojne ovacije modnih kritičara. Potpisuje je mladi Damir Doma. On je jedini Hrvat koji je bio na službenom pariškom Tjednu mode.

Damir ima 32 godine, rodio se u Virovitici, ali je živio u Njemačkoj. Mnogima je zapelo za oko da je modni dizajner rodom iz Hrvatske impresionirao Pariz, prijestolnicu mode. No, modni svijet već dugo za njega zna. Doma nije prvi put u Parizu, izlaže nekoliko godina, od 2007., i uvijek je bio jako hvaljen. Nedavno je u poznatoj pariškoj Rue du Faubourg Saint-Honoré otvorio svoj Damir Doma Boutique, i to smatra vrhuncem svoje karijere jer izlaže u istom dvorištu s poznatim japanskim brendom Comme des Garçons.

Dizajner generacije

Domi je još jedan Japanac, Issey Miyake, jedan od najdražih kreatora i njegov uzor. A Damira danas nose zvijezde poput Lennyja Kravitza, Brucea Springsteena, Jareda Leta, Rosario Dawson i Roberta Pattinsona. Smatraju ga jednim od najvažnijih njemačkih dizajnera svoje generacije.

A kako je sve počelo? Kako je od Virovitice stigao do modnog trona u Parizu? Damir se 1982. rodio u Virovitici, ali su se njegovi roditelji godinu nakon njegova rođenja preselili na jug Njemačke. Damirova majka imala je modni salon i Damir je ubrzo svaki trenutak koristio za promatranje kako njegova mama stvara odjeću. Precizne šavove, ravne i oštre linije, koje su danas osnovica njegove kolekcije, naučio je, kaže, upravo od svoje majke koja mu je bila veliki uzor i podrška. Damira su roditelji na studij dizajna iz malog njemačkog gradića poslali u München, pa onda u Berlin.

Ambiciozni odlikaš

Diplomirao je 2004. s najboljim ocjenama i dobio sve pohvale, imao je najbolju kolekciju u svojoj klasi. Damir se nakon faksa preselio u Antwerpen, gdje je radio s dizajnerima Dirkom Schönbergerom i Rafom Simonsom. Svoju modnu marku pokrenuo je još 2006., nakon što je upoznao Stephana Wembachera, predsjednika međunarodne modne grupe Paper Rain. Sljedeće godine je na pariškom Tjednu mode predstavio prvu mušku kolekciju za sezonu proljeće/ljeto 2008., koju su modni kritičari opisali kao intelektualnu i poetičnu. Njegovi modeli počeli su se prodavati u buticima u Švicarskoj, Singapuru i New Yorku.

Dvije godine kasnije predstavio je prvu žensku pret-a-porter kolekciju na pariškom Tjednu mode. Prošle godine je s linijom Silent postigao ogroman uspjeh, a ove godine napravio je zaokret u svojim modelima i impresionirao modni svijet.

Njegova najnovija kolekcija svojevrsni je urbani kolaž, kombinacija glatkih svilenih tkanina, savršenih detalja i jakni inspiriranih vojnim krojevima. Hlače ili suknja ravnog muškog kroja i svilena bluza i tunika, tamne, crna, siva i oker u kombinaciji s denver plavom.

- Želio sam kolekciju punu moći. Ove sezone u središtu je pozornosti urbana, samouvjerena osoba - rekao je Damir.

Novost su i naočale

Modni stručnjaci pohvalili su njegovu ambicioznu kolekciju u kojoj su svoje mjesto našle i ruske kozačke odore i jakne s kimono rukavima. Dvadeset i devet različitih kreacija u crnoj, smeđoj, plavoj i kobaltnoj boji povezuje jedna zajednička karakteristika - dekonstrukcija.

- Naravno da sam avangardan. Ja režem, lomim stvari i onda ih ponovno sastavljam. Stvaram kolaž - objasnio je Doma.

S tehničke strane mnogi su njegovi krojevi doživjeli potpunu preobrazbu, pa su tako jakne i topovi postali hlače i suknje i obrnuto. Primjerice, hlače i suknje visokog struka u pojasu dobile su bogate nabore koji su prvotno bili dio dizajna torbi. Doma je također pomiješao muške i ženske elemente, odnosno široke kratke kožne hlače s odgovarajućim tunikama bez rukava.

Modni znalci pojašnjavaju Damirov stil specifičnog slaganja, plošnog, a plohe kao da su spojene, stopljene. Publiku je posebno zainteresirao model širokih naramenica bez rukava, koji je skrojen od komadića pamuka maslinaste boje, plave svile i crne kože sa širokim crveno-smeđim pojasom. Kasnije je Doma prikazao kolekciju sunčanih naočala koju je radio u suradnji s berlinskom tvrtkom Mykita.

Suradnja s Kristinom Šalinović

Na Tjednu mode u Parizu susreli su se dizajner hrvatskih korijena Damir Doma i hrvatska manekenka Kristina Šalinović. Upoznali su se na castingu i Kristina je nosila reviju poznatog kreatora Dome.

- Damir je prvi ‘hrvatski dizajner’ na pariškom Tjednu mode. Iako sam čula za njega, nisam imala pojma da je iz Hrvatske. Jako mi je drago da je jedan Hrvat tako uspješan jer se uistinu jako teško probiti na svjetskoj dizajnerskoj sceni - rekla je mlada manekenka Kristina Šalinović. Upravo je ona bila jedna od njegovih zvijezda, odjevena u jednu od njegovih najuspješnijih kreacija. A potom su uslijedile ovacije prisutnih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 23:49