EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

Rade Šerbedžija: Jedino ne znam hoću li moći dovesti veću zvijezdu od Angeline. Ona je poput Elvisa u njegovo zlatno doba

Angelina Jolie je čudesna. Njezina popularnost ne može se mjeriti ni sa čijom. Možda s Elvisovom u njegovo doba. Ili Marylin Monroe, ali tek postumno . Za života nije bila popularna kao Angie. Mislim da mnogima nije jasno što njezin dolazak znači za našu zemlju. Lani su u Hrvatskoj lansirane naše zajedničke fotografije i priča kako smo se sprijateljili. Prenijele su ih novine po čitavoj Americi. Ne možete ni zamisliti koliko me tamošnjih novinara nazvalo nakon toga. Slike su objavljene upravo u Jutarnjem listu, bilo bi lijepo da sada ispravite nepravdu i objavite da ih je snimio Vladan Elaković, u Americi vrlo poznat fotograf - prasne u smijeh.

Srijeda je popodne, Rade je proveo nekoliko sati igrajući se sa svojim unukom Sergejem. Opušten je i razgovorljiv. Za nekoliko će se dana iz svoje kuće u Barbarigi uputiti prema ne tako dalekoj Veneciji. Tamo će 5. rujna, na 68. izdanju slavne talijanske Mostre, premijeru imati film “Io sono li” u kojem naš glumac ima glavnu ulogu.

Čudna ljubavna priča

- Čudna je to ljubavna priča. Film kakav smo zaboravili da može doći iz Italije, na liniji njihova neorealizma - objašnjava Rade. Igrani prvijenac talijanskog redatelja Andrea Segre snimljen je u talijansko-francuskoj koprodukciji.

Radnja je, nastavlja, smještena u mjestašcu Chioggia u talijanskom Venetu i bavi se životima ribara koji se svakodnevno sastaju u jednom malom kafeu.

- Oni tako pijuckaju svoja pića, kartaju i lamentiraju. Jednog dana u kafić stiže zgodna kosooka 27-godišnja konobarica koju su narkobosovi doveli iz Kine i unese nemir u svakodnevne rituale ribara. Pritom se razvije emotivno prijateljstvo i platonska veza između nje i starog ribara Bepija, mene. Njihove odnose možda je najtočnije opisati kao suvremeno čehovljanske. Nema tu velikih, patetičnih emocija. Tek mali, normalni mikrokozmos.

Ribar Bepi, zovu ga Poeta, porijeklom je iz Pule, ali govori dijalektom chioggiottom. Usvajao sam ga mjesec dana, mučio sam se dosta. No, na kraju nije bilo razlike između mene i ostalih glumaca, Talijana, koji su se također morali baviti tim narječjem. Moram priznati, bolje zvučim na chioggiottu nego na talijanskom - smije se Šerbedžija. Partnerica mu je Zhao Thao, kineska glumica koja je stekla međunarodnu slavu glumeći u filmu “Still life” koji je prije pet godina u Veneciji nagrađen Zlatnim lavom. “Io sono li” neće se kandidirati za tu nagradu jer se prikazuje u jednom od dva sporedna festivalska programa.

Nakon što je svladao chioggiottu, Rade se već bavi novim dijalektom, i to zbog novog filma, “Trećeg poluvremena” Darka Mirtevskog u kojem glume i Sergej Trifunović te Richard Sammel iz Tarantinovih “Nemilosrdnih gadova”. Igra oca glavne glumice Katarine Ivanovske, modela Victoria’s Secreta.

- Glumim makedonskog židova, na njihovom dijalektu, čudnoj mješavini ladina i španjolskog - objašnjava. Film se snima na lokacijama u Bitoli, Skoplju i na Ohridu, gdje se Rade seli nakon povratka s Mostre.

Inače, premijera na Venecijanskom festivalu zamalo se poklopila s promocijom “Zemlje krvi i meda/dobra i zla” Angeline Jolie u francuskom Deauvillu.

- Europska je premijera odgođena. Film će ipak prvi vidjeti Amerikanci, krajem prosinca u Los Angelesu - kaže Šerbedžija.

Najbolja sezona

Inače, to je jedini film o Balkanu 90-ih u kojem je Rade pristao glumiti. A ovo nije prvi projekt te tematikom koji mu je ponuđen. U jednom od njih trebao je glumiti i sa svojim najdražim glumcem - Geneom Hackmanom.

- Dobio sam jednom ponudu, ali morao sam je odbiti. Film je govorio o ratu u bivšoj Jugoslaviji, ali kao i većina priča koje se njime bave, bila je sramotno loše napisana. Usto, trebao sam glumiti jednog zlikovca čije ime ne želim ni spominjati, prisjeća se. Zbog iste je tematike zamalo propustio i “Zemlju krvi i meda/dobra i zla”, redateljski prvijenac Angeline Jolie, no ona nije htjela odustati od njega. Nazvala ga je i nagovorila da pročita njezin scenarij.

Upravo završenoj sezoni Ulyssesa Rade Šerbedžija tepa da je najbolja do sada.

- “Kralj Lear” dobio je nevjerojatnu dinamiku. Kao staro vino koje je zasjalo novim sjajem. Ponajviše zahvaljujući publici koja i dalje hrli na tu predstavu. Svaku ih je večer ponovno bilo 500- 600. I lanjska “Oluja” nam se baš nekako lijepo posložila. Zadovoljniji sam njome nego prošloga ljeta. I ono što mi se čini najvažnijim, ovogodišnja premijera, “Zadrživi uspon Artura Uija”, iznimno je aktualna, korespondira s današnjicom - kaže.

Sve bolji kralj Lear

Repliciram kako su mnogi komentirali da je Ozren Grabarić u toj predstavi napravio ulogu života, no Šerbedžija me prekida.

- Ne bih se ja baš tako zalijetao. Razgovaramo o jednom od najvećih mladih glumaca današnjice. Posljednjih je godina briljantno odigrao mnoge glavne uloge. Vjerujući u njegovu odanost teatru i posebnu, pasioniranu disciplinu, tvrdim da će taj momak napraviti još mnogo. “Kralja Leara” će, nastavlja, ostaviti na repertaoru sljedeće sezone, kao svojevrsni zaštitni znak brijunskog teatra.

- Dogodio nam se fenomen, teško je to objasniti. Tako je dobro legao na tu našu tvrđavu Minor da ga nema smisla skidati s repertoara. Uostalom, glumac koji ga igra sve je uvjerljiviji jer je stariji i hodom sličniji Shakespearovu Learu - smješka se. Svoju najdugovječniju predstavu će obnoviti.

- Napravit ćemo nove kostime i nekoliko preinaka u scenografiji. Moramo zamijeniti i neke glumce. Više ne mogu biti uvjerljivi kao oni momčići koje su igrali prije 11 godina. Sljedeće godine kao novost planiramo postaviti dvije premijere.

Počeo je prijemni

Rade u SAD-u prijateljuje s mnogim glumcima, ali mu ni samome nije do kraja jasno kako su se zbližili.

- Vjerojatno je tajna u tome što ih ne gnjavim. Pa oni na setu uvijek nekako sami dolaze do mene da se družimo - objašnjava. Igrao je, nastavlja, s nebrojenim zvijezdama, a neke od njih želi uključiti i u rad Ulyssesa.

- Upravo smo u pregovorima s redateljem Acom Popovskim. Voljeli bismo dovući i našeg prijatelja Samuela Finzija, možda najdivnijeg europskog glumca, Bugarina koji trenutačno živi u Njemačkoj - opisuje. Šerbedžija intenzivno poziva i Johna Torturra, s kojim je glumio u “The Truceu”. Rado bi, veli, s njim postavili Kralja Edipa.

- Na Brijunima - pitam.

- Na Brijunima i dalje od Brijuna - odgovara. Teško će bilo koja holivudska zvijezda nadmašiti ovogodišnju gošću Ulysses teatra - slaže se i Rade. Čak ni Tom Cruise, kojeg je godinama nagovarao da dođe. Uspio ga je uvjeriti da dođe u Hrvatsku, ali je uplovio u Dubrovnik.

Iz kraj, napominje, upravo danas počinju prijemni ispiti na sveučilišnom poslijediplomskom studiju “Gluma, mediji, kultura” u Rijeci. Prijavljeno je 30-ak kandidata, što je, tvrdi novi redoviti profesor, više od očekivanog.

- Morate uzeti u obzir da se ne radi o dodiplomskom studiju. Nama dolaze već gotovi, obrazovani ljudi. Profili prijavljenih vrlo su interesantni, upravo onakvi kakve sam priželjkivao; uglavnom s povijesti umjetnosti, književnosti i filozofije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:42